Alig kezdődött el a fűtési szezon, máris öten kerültek kórházba szén-monoxid mérgezés miatt

Egy vízmelegeítő meghibásodása kis híján tragédiához vezetett.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-07 13:39

Fotó: Thinkstock

Épp csak elkezdődött a fűtési szezon, sokan még fel sem tekerték a termosztátot, máris öt ember került kórházba szén-monoxid mérgezés miatt – számolt be a Tények. A problémát egy vízmelegítő okozhatta.

A fejfájásra szédülésre, hányingerre panaszkodó sérülteket – két férfit és három nőt – egy budapesti társasházból vitték kórházba a mentők. A hírműsor értesülései szerint a mérgező gáz egy nem megfelelően működő vízmelegítőből szivárgott. A helyszínre a mentőszolgálaton kívül a tűzoltók és a gázművek szakemberei is kimentek, hogy elhárítsák a veszélyt.

A szén-monoxidot “csendes gyilkosnak” is nevezik, nem véletlenül. A színtelen, szagtalan gáz tökéletlen égés során keletkezik, és a szervezetbe bekerülve gátolja a vér oxigénszállítását azáltal, hogy jóval erősebben kötődik a vörösvértestekben az oxigén szállításáért felelős hemoglobinhoz, vagyis gyakorlatilag kitúrja a vérünkből az oxigént – írja a Házipatika.

A mérgezés kezdeti tünetei a szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság, amit súlyos esetben ájulás, majd halál követ. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint elég, ha a lakás levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri a szén-monoxid koncentrációja ahhoz, hogy három percen belül halált okozzon.

A szén-monoxid szivárgás megelőzése érdekében a kémény és a tüzelőberendezések rendszeres ellenőrzésére van szükség, valamint erősen javallot egy szén-monoxid-érzékelőt is telepíteni a lakásba.

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu7 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu7 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu13 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu14 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu15 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu15 órája

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu17 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu19 órája