Hatos lottó: elvitték a főnyereményt

Startlap - Startlap
Valaki vasárnap délután közel 600 millió forinttal lett gazdagabb. Esti hírösszefoglaló.

Hatos lottó: elvitték a főnyereményt

597 319 280 forint: ennyit nyert a szerencsés játékos, akinek sikerült éppen azt a hat számot beikszelnie, amelyeket a 35. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson kihúztak vasárnap délután. Részletek.

Hiánycikk lehet a krumpliból

A gyakorlatilag 2018 óta folyamatos tartó aszály miatt már évek óta az egész EU-ban gyenge a termés, de a magyar krumpliföldek mérete drámaian lecsökkent, és a hozam messze elmarad az uniós átlagtól. Bővebben.

Hétfő délelőtt országszerte megszólalnak a szirénák

Megijedni semmi ok, a Monitoring és Lakossági Riasztórendszer évi kétszer esedékes hangos üzemű próbájára kerül sor. További információkért katt ide.

Hónapokon belül leállhat a BKV, mert lejár a szerződésük az áramszolgáltatóval

December 31-ig érvényes a közlekedési vállalat megállapodása az energiaszolgáltatásról, és hiába írták ki az éves tendert, a rendkívüli piaci helyzetnek köszönhetően egyelőre senki sem jelentkezett. A BKV gondjain egy jogszabálymódosítás is segíthetne, a városvezetés a minisztériumhoz fordult. Részletek.

Átlagosan hidegnek ígérkezik a fűtési szezon, de ez inkább rosszat, mint jót jelent

Christopher Furlong/Getty Images

Ugyan hangsúlyozni kell, hogy a hosszú távon várható időjárásról megalapozottan jósolni sok mindent nem lehet, néhány támpont alapján mégis le lehet vonni óvatos következtetéseket. Ilyen például a La Nina jelenség, valamint a klímaváltozás hatására egyre gyakrabban bekövetkező hidegbetörések. Erre a linkre kattintva Molnár László meteorológus gondolatait olvashatod a rezsicsökkentés szigorítása miatt roppant jelentőségűvé vált témáról.

“Már rohad is szét a felcsúti szuperexpressz”

Hadházy Ákos ezúttal a felcsúti kisvasút szerelvénye mellől posztolt, amelynek – ahogy az a fényképeken is jól látszik – a “vagonja már lepukkantabb a MÁV járműveinél is”. Pedig a független képviselő a fő turistaszezonban látogatta meg a “főfőfalu főfőpályaudvarát”, de már a kávézó és a vécé is rég bezárt – nincs is kinek nyitva tartson, mert utasok sincsenek. Hadházy Ákos bejegyzése itt nézegethető.

Hiába él még a schengeni vízum lehetősége, már Magyarországról is eltűntek az orosz turisták

Bár a háború előtt alig akadt olyan orosz állampolgár, akitől megtagadták az európai országok a schengeni vízumot, sőt, arányaiban sokszorta több amerikainak nem engedélyezték a belépést, mostanra a helyzet a vízumszigorításról egységes uniós megállapodás hiánya ellenére is drasztikusan megváltozott. Ha egységes korlátozás mellett döntenének a tagállamok, azzal gyakorlatilag a Nyugat építene egy új vasfüggönyt. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

“Azt mondták, ki kell hordanom a magzatom, hogy eltemessem” – most szembesülnek a republikánusok, hogy mit tettek az abortusztörvény elfogadásával

Egy hétig nem tudtam aludni

– fogalmazott Neal Collins dél-karolinai republikánus képviselő az interneten később több milliós nézettséget elérő felszólalásában augusztus végén, mikor megosztotta egy 19 éves lány iszonyú történetét, aki kis híján meghalt a Collins által is megszavazott abortuszt tiltó törvénynek köszönhetően. Az amerikai sajtóban sorra jelennek meg az esetleírások nőkről, akik életveszélybe kerülnek, amiért orvosaik félnek végrehajtani a terhességmegszakítást, hiába volna az az édesanyák számára a szó legszorosabb értelmében életbevágó.

Nathan Howard/Getty Images

A legdurvább talán annak a tízéves, megerőszakolt kislánynak az ügye volt, akitől szintén megtagadták a beavatkozást, és akinek a történetét a konzervatívok el sem akarták hinni. Most derül ki, hogy az ilyen esetek jóval gyakoribban, mint ahogyan azt gondolták, és egyúttal az a régóta terjedő nézet is alátámasztódni látszik, hogy a republikánusok valójában soha nem akarták, hogy tényleg hatályon kívül helyezzék az abortuszhoz való jog alkotmányos védelméről szóló Roe kontra Wade döntést. Bővebben.

Barack Obama Emmy-díjas lett

Az Egyesült Államok korábbi elnöke narrátorként szerepelt egy netflixes produkcióban, és úgy tűnik, kiválóan teljesítette feladatát. Barack Obamának még David Attenborough-t is sikerült megelőznie. Videó és további részletek itt.

Igazán kellemes időjárással indít a jövő hét

Egy anticiklonnak köszönhetően a nappali felmelegedés fokozódik, ugyanakkor a napi maximumok nem érik el a harminc fokot, és kevés csapadék várható. A következő napok előrejelzése itt olvasható.

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

Ez is érdekelhet

képcím

Hadházy: Egymilliós szoknyában népszerűsítette saját...

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev

képcím

Szijjártó az ukrán béketervről: "Azt én megvétóztam"