Kiemelt Hírek 2018. október 24.

A volt Malév-dolgozók elbúcsúzhatnak a csőd miatt meg nem kapott bérüktől

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 24.
A Kúria döntött: nem az állam felelős a cég csődjéért.

A magyar állam nem felelős a Malév csődjéért – mondta ki a Kúria. Ez alapján elképzelhető, hogy senki nem fogja kifizetni az egykori dolgozók bérét és végkielégítését – írja a Népszava.

800 volt alkalmazott vár a kifizetésre, vannak, akiknek milliókkal tartoznak.

Minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot a bérgarancia alapból, illetve később újabb összegeket a behajtott tartozásokból, ez azonban még mindig csak a követelések 30-50 százalékát jelenti. Összesen körülbelül 4,5 milliárd forintnyi a bértartozás, illetve a ki nem fizetett végkielégítés.

A magyar állam 95 százalékban volt tulajdonosa a Malévnak, így a volt dolgozók az államtól várták a bérüket. Pert indítottak azért, hogy a bíróság kimondja, az állam a felelős a cég csődjéért. Első- és másodfokon meg is nyerték az ügyet, de az állam fellebbezése után a Kúria azt állapította meg, hogy

„a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta”.

A dolgozók követelései ettől még jogosak, de nem az államnak kell megfizetnie. Viszont a Malévnak nincs erre ennyi pénze és nem is igazán látni, hogy hogyan jöhetne össze.

A volt alkalmazottak érdekeit képviselő Hunalpa elnöke, Demeter Csaba véleménye szerint politikai döntés született, a legfelsőbb bíróság “két, igazságügyi szakértők véleményével alátámasztott ítéletet söpört le”.

Még nem született döntés azügyben, hogy a dolgozók folytatják-e az ügyet az Alkotmánybíróság vagy Strasbourg felé fordulva vagy külön kártérítési perekkel.

Keresés az oldalon