A nap, amikor utasszállító zuhant Budapestre

Bármilyen hihetetlen, de megtörtént.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-06 14:33

Fotó: Katasztrófavédelmi Múzeum

Az akkor már hét esztendeje megalapított MALÉV első súlyos balesete 1961. augusztus 6-án történt. Egy amerikai C-47 típusú katonai teherszállítót szovjet mérnökök segítséggel utasszállítóvá alakították, hogy aztán Budapest felett sétarepülésekre használják.

Fotó: Katasztrófavédelmi Múzeum

A sétarepülés akkoriban nagy népszerűségnek örvendett, a szűk negyedórás utakhoz a Ferihegyen szálltak fel, majd öt perc elteltével a gépek 600 méter magasságig emelkedtek, majd rárepültek a Városliget legdélibb pontjára. A Dózsa György útnál, a ligeti tavat átszelő híd magasságában kezdték meg a bal fordulót.

A manőverrel a Kálvin tér felett végeztek, majd az Üllői út vonalával párhuzamosan a Kispesti Gépgyárig 300 méterre süllyedtek. Ezt követően már az irányítótorony utasítása alapján hajtották végre a leszállást.

Az 57 évvel ezelőtti tragikus napon a C-47-es gépnek ez volt az ötödik útja, és bizony ezen a napon több szabálytalanság is történt: három utassal több volt a fedélzeten a megengedettnél, és ezt a terhelési számításoknál nem vették figyelembe. Ugyanakkor nem ez, hanem a pilóták felelőtlen manőverei okozták a szerencsétlenséget, melynek során a repülőgép a hátára fordult, irányíthatatlanná vált, így végül a becsapódott a Róna utca 224. szám alatti házba.

A tragédia során meghalt a 4 fős személyzet, illetve a sétarepülésen résztvevő 23 utas is. Sajnos itt nem ért véget a szerencsétlenség, mivel az udvaron biciklit szerelő 3 gyerek is életét vesztette a becsapódáskor.

Mai nap hírei

Nem semmi, amit a britek csinálnak a koronavírus ellen

liner.hu14 órája

Az egyetlen szín, amit Katalin hercegné sosem hajlandó magán viselni

joy.hu15 órája

Kivonták a forgalomból a legismertebb gombaölőt

mezohir.hu16 órája

Dobó Kata titokban ment férjhez, kevesen tudtak a házasságról

femcafe.hu17 órája

Kívül-belül megcsodálható az új Lexus NX

autonavigator.hu17 órája

Csodás hírek a királyi család háza táján: most jelentette be Katalin hercegné

life.hu18 órája

Az egyik legszebb erdélyi faluban nézhetünk körbe ebben a kisfilmben

travelo.hu19 órája

Tisztifőorvos: változtatunk az oltási stratégián

demokrata.hu19 órája