Kiemelt Hírek 2018. szeptember 06.

A szakértők szerint nem kéne örülni a téli időszámítás eltörlésének, nagyon rosszul fogunk vele járni

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 06.
Súlyos egészségügyi és gazdasági problémákhoz vezethet. Pedig a jó válasz az óraátállítás problémájára pofonegyszerű.

Az Európai Unió egy felmérés eredményének nyomán feltehetően eltörli az évente kétszer esedékes óraátállítást, és egész évre bevezeti a nyári időszámítást. A döntést lelkesen fogadták az emberek, pedig a szakértők szerint az örök nyári időszámítással csúnyán kitolunk magunkkal – írja a 24.hu. Az óraátállításra tényleg semmi szükség, de a téli időszámításra annál inkább.

A Földön minden élőlény élete szó szerint a Nap körül forog

Az egyedek életének és a fajok fejlődésének egyik meghatározó eleme a sötét és világos periódusok váltakozása. A Homo sapiens roppant hosszú evolúcióját, amelynek során kialakultak az alvási szokásaink, lehetetlen felülírni évtizedek alatt. Az óra márpedig az emberiség történetének döntő többségében egyáltalán nem volt jelen, csak a XIX. század végére vette át az uralmat az életünk felett. Az óraátállítás ötlete a XX. század első felének háborús éveiben fogant meg, hogy a világos napszakokat az emberi aktivitáshoz igazítva nyersanyagot és energiát spóroljunk.

A minőségi, pihentető alvásért a melatonin nevű hormon felelős, amelynek termelését a szervezetünk sötétben kezdi meg. Ezért az egészséges alvás legfőbb záloga a kompromisszumok nélküli, teljes sötétség

– fejtette ki G. Németh György c. egyetemi docens, a Budapesti Alvásközpont, Benyovszky Orvosi Központ igazgatója, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A téli időszámítással járnánk jól

A probléma a mostani uniós tervvel a következő: a nyári időszámítással télen csak egy órával később, fél 9-kor kezd majd világosodni, és a sötétben való kényszerített ébredés sokkal jobban roncsolja a testi és lelki egészséget, mint a délutáni korai naplemente. A pedagógusok általános tapasztalata is az, hogy reggel 9 előtt elég nehéz bármit is kezdeni a gyerekekkel. 

Az alvásszakértők szerint az óraátállítások eltörlése jó döntés, viszont a nyári helyett a téli időszámítást kéne állandóvá tenni, amit Oroszország példája is jól mutat. 

Oroszországban 2011-ben átálltak a nyári időszámításra ugyanazon felszínes okból, hogy tovább legyen világos. Aztán a gazdasági és egészségügyi hátrányokkal szembesülve később inkább a téli időszámításra váltottak

– fogalmazott G. Németh György. A legtöbb amerikai államban és Japánban is egész éves téli időszámítás van érvényben.

És mi történik akkor, ha nem alszunk jól?

A rossz alvás könnyen felismerhető, hiszen fáradt ébredés kíséri. Ha 3-4 héten át ismétlődnek a nehéz reggelek, akkor már krónikus alváshiányról van szó. A kialvatlanság a kreativitás csökkenését vonja maga után, ami minden gyors döntést igénylő helyzetben, tehát például vezetés közben is megnyilvánul. Ezen kívül romlik az immunkrendszer, és bizonyos betegségek kialakulását is segítik a rossz éjszakák, ilyen a depresszió, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri problémák. Végső soron a munka csökkenő teljesítménye a GDP-re is kihat. Kutatások szerint az alvászavar egy középkorú ember életéból akár 10 évet is elvehet.

Keresés az oldalon