Rendkívüli: Juncker döntött, az EU-ban eltörölhetik a nyári óraátállítást

Startlap - Startlap
Egy felmérés rámutatott, hogy az uniós polgárok többsége nem szereti az óraátállításokat.

Az elmúlt hónapok során az unió polgárait kérdezték meg az ügyben, ők pedig az évente kétszer esedékes óraállítás ellen foglaltak állást, ezért Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elé viszi ennek megszüntetését – közölte a hvg.hu.

A testület elnöke a német közszolgálati televízióban beszélt erről.

Több ország – köztük Finnország, Litvánia, Svédország vagy Lengyelország – jelezte, hogy aktívan fogják szorgalmazni az óraátállítás eltörlését – hívja fel a figyelmet a Napi.hu.

A legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

Az Európai Unióban a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá, és a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás), október utolsó vasárnapján pedig azokat vissza kell állítani (téli időszámítás).

Az Euractiv uniós portál már az utolsó óraátállítás időpontját is tudni véli: úgy tűnik, hogy az európaiak október 28-án mondhatnak majd búcsút az óraátállítgatásoknak, amikor hajnali 3:00 órakor egy órával visszább kell állítani a mutatót.

Ez is érdekelhet

képcím

Szél Bernadett: Merkely Bélának nincsenek meg azok a kórházi...

képcím

Novák Katalin is beszállt Rákay és Fekete-Győr vitájába, a...

képcím

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban