Kiemelt Hírek 2018. október 26.

A pécsi bíróság felmentett egy hajléktalant, a kaposvári az alkotmánybírákhoz fordult az új törvény miatt

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 26.
A kaposvári ítélőszék hét pontot sorolt fel az Alaptörvényből, amellyel az új törvénymódosítás ütközik, és erre hivatkozva felfüggesztették az eljárást a városban előállított hajléktalan férfi ellen.

Pécsett és Kaposváron is megtorpedózta a bíróság az új hajléktalantörvényt: a baranya megyei településen felmentettek egy hajléktalant, Somogy megye székhelyén pedig felfüggesztették az eljárást, mivel a jogszabálymódosítás vonatkozó szabályait alkotmányellenesnek találták – írja az Index.

A pécsi bíróság szerint nem történt szabálysértés

Szabálysértés hiányában a pécsi bíróság megszüntette az eljárást egy helyi hajléktalannal szemben. Mivel a rendőrség nem fellebbezett, a férfi szabadon távozhatott. Dr. Sugár Katalin bírósági titkár azzal indokolta döntését, hogy a jogalkotó célja érthető, ugyanakkor a helyzet csak a fővárosban tarthatatlan, valamint “még kiforratlan a jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást”.

A felmentett pécsi férfi volt a negyedik, akit az új módosítás értelmében állítottak elő. A másik három esetben a fővárosi, illetve a gödöllői bíróság elmarasztalta az érintett hajléktalanokat. Míg a budapesti tárgyalásokra nem engedték be a vádlottakat, a pécsi férfi a bírósági titkárral szemben ült.

 

 

Mindeközben Kaposváron az Alkotmánybírósághoz fordultak

A kaposvári bíróság az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását kezdeményezte, miután egy 54 éves hajléktalan férfi ügyét tárgyalták. Az ítélőszék indoklása szerint az új hajléktalantörvény “jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek”, ezért felfüggesztette a szabálysértési eljárást.

A bíróság álláspontja szerint a jogszabály sérti az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részét, az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményét, az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalmat, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezést, a diszkrimináció tilalmának követelményét, a tisztességes tárgyalás követelményét, valamint a jogorvoslathoz való jog követelményét. 

A bíróság indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, és azt visszamenőleges hatállyal semmisítse meg, elrendelve a jogerős határozattal befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát.

Keresés az oldalon