Kiemelt Hírek 2018. október 24.

Mi lesz a hajléktalanok kutyáival? - több ezer állat került veszélybe az új törvény miatt

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 24.
Habár a törvényből kiderül, hogy számoltak a hajléktalanok állattartásával, arról sehol nem írnak, hogy mi a teendő velük, miután a gazdájukat előállították. Az állatmenhelyek eleve nagyon túlterheltek, az állatvédők szerint pedig még az is kérdés, hogy egyáltalán visszakaphatják-e majd a hajléktalanok a kutyáikat.

Több mint egy hete él az új szabály, amelynek értelmében a hajléktalanok ellen szabálysértési eljárást indítanak, amennyiben 90 napon belül már háromszor figyelmeztették őket azért, mert közterületen élnek. A módosítás alapján már többek ellen indult eljárás. A 24.hu felvetette azt a kérdést, hogy vajon mi lesz ezeknek az embereknek a kutyáival?

Az állatokról nem szól a módosítás

Egy XI. kerületi 61 éves hajléktalan asszony négyszeri rendőri felszólítás után a Gyorskocsi utcába került, majd a bíróság figyelmeztetésben részesítette, kutyáját pedig menhelyre vitték. A módosítás szerint az eljárás alá vont hajléktalanok azon holmijait, amiket nem tud vagy nem akar magával vinni a közterületről előállítása során, a hatóságoknak leltárba kell venniük, és lehetőség szerint tárolniuk, de a gyorsan romló, vagy egyéb okoknál fogva tárolhatatlan tárgyakat megsemmisíthetik. Arról, hogy mi a teendő a hajléktalan állatairól, már nem ír a normaszöveg.

Pedig a törvény szövege alapján a jogalkotók számoltak az állatokkal, hiszen a szöveg meghatározása szerint az életvitelszerű közterületen tartózkodás a “közterületen alvást, tisztálkodást, étkezést, állattartást” jelent. Amennyiben azt feltételezzük, hogy csak minden tizedik hajléktalan tart kutyát, már akkor is több ezer állat került veszélybe az új szabályozással. 

A menhelyek túlterheltek, és a mikrochip nélküli állatokat elvileg el is altathatják

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke az Inforádiónak elmondta: az új rendelet következtében országszerte több ezer kutya kerülhet be a már egyébként is túlterhelt menhelyekre, amennyiben gazdáját szállókra kényszerítik vagy előállítják.

Ráadásul mivel 22013 óta kötelező mikrochipet viselése is, így azt az állatot, akiben nincs ilyen eszköz, két hét után elaltathatják. Seres Zoltán szerint egyelőre nem tudni, hogy a hajléktalanok visszakaphatják-e állataikat, ha egyáltalán addig nem altatták el, vagy adták örökbe őket. 

A lap kérdésére az ORFK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is szűkszavú tájékoztatást adott.

A rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt előállított személyek kutyáinak elhelyezése érdekében együttműködési megállapodásokat kötött állatvédő szervezetekkel, menhelyekkel, illetve önkormányzatokkal

– közölte a rendőrség. A minisztérium szintén írt az együttműködési megállapodásokról, és hozzátették, hogy “a fővárosban jelenleg is több férőhely alkalmas a hajléktalanokkal élő kutyák befogadására is”.

Az egyik ilyen együttműködő szervezet az Állatmentő Liga, ahol a BRFK-val kötött egyezség szerint este héttől reggel hétig vigyáznak a hajléktalanok állatainak, akik legfeljebb 72 órán át tartózkodhatnak fűtött kennelekben a telephelyen. Amennyiben a gazda az éjszakát szállón töltötte, egy jegyzőkönyvet kap, majd reggel visszakaphatja az állatát. 

 

Keresés az oldalon