A magyar családok 20 milliárd forintnyi CSOK-ot vettek fel tavasszal

Az adott periódusban ez csúcsnak számít, korábban még egyszer sem volt ekkora támogatás.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-27 16:07

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) népszerűsítő standja a 12. Esküvői Kiállításon a Papp László Budapest Sportarénában 2016. január 30-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Az MTI szerint a második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok. Az általuk megkérdezett pénzintézetek április elejétől június végéig hozzávetőlegesen 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez – írja az Index.

A beküldött adatok alapján a CSOK bevezetése óta a legtöbb támogatást az OTP Bank helyezte ki (több mint 31 ezer szerződéssel, 96 milliárd forint értékben), ezt követi a rangsorban a Takarék Csoport és a K&H Bank. A második negyedév statisztikáit is az említett pénzintézetek vezeti: első az OTP Bank 3470 támogatási szerződéssel (11,5 milliárd forint összegben), második a Takarék Csoport 1384 szerződéssel (4 milliárd forint összegben) és harmadik a K&H Bank 630 szerződéssel (1,6 milliárd forint összegben).

A CSOK-ot igénylők között legnagyobb arányban a három vagy több gyermekes (vagy gyermeket vállaló) családok vannak, többségük használt lakást vásárol a támogatásból. Az OTP ez alól kivétel, ott ugyanis az ügyfelek idén is legnagyobb arányban (36 százalékban) lakóházépítéséhez vették igénybe a támogatást, ezt követi a használt és az új lakás vásárlásához nyújtott támogatás (32 és 31 százalék), míg a bővítési cél továbbra is minimális részarányt képviselt (1 százalék).

Az UniCredit arról számolt be, hogy a CSOK mellé felvett hitelekből jól kirajzolódik az a tendencia, hogy az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek mellett. A banknál a második negyedév végére a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású hitelek aránya az első negyedévi 30 százalék alatti szintről 50 százalékot megközelítő szintre ugrott.

Mai nap hírei

Megérkezett a jövő kerékpárja – ilyet nem látni a biciklitárolóban

bitcoinbazis.hu4 órája

Matteo Salvini üzenetet küldött Orbán Viktornak a Fidesz kilépése után

demokrata.hu5 órája

Erős földrengés volt az előbb Görögországban

444.hu5 órája

Jason Statham gyönyörű felesége, Rosie Huntington-Whiteley fotósorozatban mutatta meg csodás alakját

joy.hu8 órája

A következő tíz mobil jelenleg a legerősebb a középkategóriában az AnTuTu szerint

gsmring.hu9 órája

Lakner Zoltán: A Fidesz a túlzott ellenségkép-gyártással a saját leváltását hozza el

168.hu10 órája

Ötvenéves, nemes fügefát vágatott ki a baloldali polgármester Budapesten

hirado.hu11 órája

Mit kell tenni, ha elvirágzott a cserépben tartott jácint?

edenkert.hu12 órája