A magyar családok 20 milliárd forintnyi CSOK-ot vettek fel tavasszal

Startlap - Startlap
Az adott periódusban ez csúcsnak számít, korábban még egyszer sem volt ekkora támogatás.

Az MTI szerint a második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok. Az általuk megkérdezett pénzintézetek április elejétől június végéig hozzávetőlegesen 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez – írja az Index.

A beküldött adatok alapján a CSOK bevezetése óta a legtöbb támogatást az OTP Bank helyezte ki (több mint 31 ezer szerződéssel, 96 milliárd forint értékben), ezt követi a rangsorban a Takarék Csoport és a K&H Bank. A második negyedév statisztikáit is az említett pénzintézetek vezeti: első az OTP Bank 3470 támogatási szerződéssel (11,5 milliárd forint összegben), második a Takarék Csoport 1384 szerződéssel (4 milliárd forint összegben) és harmadik a K&H Bank 630 szerződéssel (1,6 milliárd forint összegben).

A CSOK-ot igénylők között legnagyobb arányban a három vagy több gyermekes (vagy gyermeket vállaló) családok vannak, többségük használt lakást vásárol a támogatásból. Az OTP ez alól kivétel, ott ugyanis az ügyfelek idén is legnagyobb arányban (36 százalékban) lakóházépítéséhez vették igénybe a támogatást, ezt követi a használt és az új lakás vásárlásához nyújtott támogatás (32 és 31 százalék), míg a bővítési cél továbbra is minimális részarányt képviselt (1 százalék).

Az UniCredit arról számolt be, hogy a CSOK mellé felvett hitelekből jól kirajzolódik az a tendencia, hogy az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek a hosszabb kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású hitelek mellett. A banknál a második negyedév végére a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású hitelek aránya az első negyedévi 30 százalék alatti szintről 50 százalékot megközelítő szintre ugrott.

Ez is érdekelhet

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Sötét jövőt jósol az IMF: 2023 még az idei évnél is rosszabb...

képcím

Szakemberek ellentmondásosnak tartják az új benzinárstop-rendelet