A lakosságot is berendelhetik kukásnak, ha nem sikerül rendezni a hulladékbotrányt

Bizonyos esetekben legfeljebb 15 napra az állampolgárok is kötelezhetők a kukásautók kezelésére.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-05 18:46

Fotó: Thinkstock

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) október 31-i hatállyal visszavonta a Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, amely Északkelet-Pest és Nógrád megye 116 településének szemétszállítását végzi, mégis ők intézik a hulladék elszállítását az érintett településeken. Végső esetben azonban a kukásautók kezelésére a lakosságot is berendelhetik  – írja a Napi.

Az állami NHKV ugyan visszavonta a Zöld Híd engedélyét, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) viszont szükségellátás keretében kötelezte a gödöllői vállalatot, hogy továbbra is intézkedjen a hozzá tartozó települések kommunális hulladéka ügyében. Ezt azért tehették meg, mert a nem rendszeres hulladékszállítást szabályozó kormányrendelet szerint a szükségellátás körében folytatott szemétszállítás nem kötött hulladékgazdálkodási engedélyhez.

A kormányrendelet szerint a kukásautók üzemeltetéséhez kezelő is szükséges, amit amennyiben a Zöld Híd munkatársai nem végeznek el, a szabályok értelmében közfoglalkoztatottak kell megoldani. Ha pedig minden kötél szakad, ideiglenes polgári védelmi szolgálat is elrendelhető. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a kukásautók kezelésére a lakosságot is mozgosíthatják. Ilyesmire akkor kerülhet sor, ha olyan káresemény történik, amit a rendőrség, a honvédség, vagy a katasztrófavédelem, illetve a karitatív szervezetek nem képesek ellátni segítség nélkül. 

 

A munkavállalót legfeljebb 15 napig lehet felmenteni a munkavégzés alól a kiképzés, a gyakorlat, és a tényleges szolgálat időtartamára, ami alatt távolléti díj is jár a számára. A felkészítés legfeljebb 40 órás elméleti, plusz 72 órás gyakorlati képzést jelent.

A kukakáosz oka az, hogy csődött mondott a központi számlázási és újraosztási rendszer

Vécsey László országgyűlési képviselő a múlt héten arról beszélt, hogy Gémesi György gödöllői polgármester, aki egyben a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke szerinte “politikai ügyet generál a hulladéktémából”, és nem gazdasági okokból függesztette fel a településeken a szemétszállítást.

Ehhez képest a kormány október 31-én 26,4 milliárd forintot csoportosított át hulladékgazdálkodásra. A kukaholding, vagyis az NHKV rövid fennállása alatt 10 milliárdos tartozást halmozott fel, és nem fizette ki az önkormányzati tulajdonban lévő Zöld Híd Nonprofit Kft. számára az elvégzett munkát.

A kormány ugyanis központosította a hulladékszállítási díjak beszedését: az NHKV Zrt. számlázza ki a költségeket a lakosság felé, majd fizeti ki a bevételből a szolgáltató cégeket – például a Zöld Híd Kft.-t. A rendszer azonban nem működik túl jól, amit az is megerősít, hogy Tarlós István főpolgármester bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnökkel megállapodott arról, hogy márciustól a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) fogja újra intézni a számlázást a kukaholding helyett. 

 

Mai nap hírei

Az Orbán-kormánynak is üzent Ferenc pápa

mfor.hu3 órája

Új igazolványt kaphat minden magyar: júliusban érkezik a hivatalos kártya

penzcentrum.hu9 órája

Fiola gólörömével halálra rémítette a magyar műsorközlőt

m4sport.hu9 órája

Alföldi Róbert és Karácsony Gergely készül valamire

168.hu10 órája

A briteknél beindult a harmadik hullám, Oroszországban is gyorsan terjed a delta variáns

444.hu11 órája

Istentelen támadás

demokrata.hu13 órája

Kleinheisler reakciója mindent elmond, amikor átvette a meccs embere címet a franciák ellen

liner.hu14 órája

A férjem terméketlen – és két gyereke van

joy.hu18 órája