A koronavírusban elhunyt beteg a Jahn Ferenc kórházban feküdt

Az operatív törzs vasárnapi sajtóeseményén egyebek mellett tájékoztattak a koronavírus első hazai áldozatáról, az új megbetegedésekről, valamint az épülő mobilkórházról. Esti hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-15 18:32

Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A koronavírusban elhunyt beteg a Jahn Ferenc kórházban feküdt

Öt órai kezdettel a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs megtartotta vasárnapi sajtótájékoztatóját, amelyen most Kovács Zoltán és Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszéltek. Tájékoztattak az újabb megbetegedésekről, Pintér Sándorról, az épülő mobilkórházról, továbbá a járvány első magyarországi halálos áldozatáról. Részletek itt.

A Magyar Orvosi Kamara lakhelyelhagyási korlátozást sürget, Karácsony Gergely levélben kéri Orbánt, hogy bezárathassák a boltokat

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége értékelte a kormányzat által pénteken, a koronavírus okozta járvány lassítása érdekében foganatosított intézkedéseket, viszont további, komolyabb lépéseket javasolnak, amelyekkel erősen korlátoznák a lakosság mozgásterét. Az indítvány a magánegészségügyet is érinti. Részletek itt.

Karácsony Gergely vasárnap Orbán Viktornak címzett levelében kezdeményezte, hogy a polgármestereket felhatalmazzák az üzletek nyitva tartásának korlátozására, szükség esetén a bezárására. Részletek itt.

Koronavírus külföldön: Ausztriában már lassan kijárási tilalom van, de még mindig van egy ország, ahol nincsenek fertőzöttek

Ausztriában drasztikus intézkedések sorával érnék el, hogy ne legyen ők a következő Észak-Olaszország. Lakhelyelhagyási korlátozásokat vezettek be, és Sebastian Kurz kancellár arra is felszólított mindenkit, hogy legfeljebb 5 ember tartózkodhat egy helyen. Az osztrák helyzetről erre a linkre kattintva tájékozódhatsz.

Míg Európában brutális gyorsulást mutat a koronavírus terjedése – Olaszországban például soha annyian nem betegedtek meg egyetlen nap alatt, mint szombaton – még mindig van egy olyan állam a kontinensen, ahol egyelőre nincs regisztrált fertőzött. Részletek itt.

“Mindenki az egyetemistákkal foglalkozik, hogy hogyan fejezik be a félévüket? Könyörgöm, én meg éhen fogok halni”

A kulturális és szórakoztató szektor dolgozói máris komolyan megérezték a koronavírus-járvány hatásait: zenészek, táncosok, színészek, turisztikai szakemberek kerültek létbizonytalanságba. Ebben a cikkben az érintettek nyilatkoznak a kritikus helyzetükről.

Koronavírus Magyarországon: a játszótereket is lezárják, és 100 ezer forintot ad egy település a gyerekekkel otthon maradó szülőknek

Egy dél-magyarországi település polgármestere a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben kapott döntési jogkörét kihasználva úgy határozott, anyagi és egyéb segítséget nyújt azoknak, akiknek gondot okoz a gyermekeik elhelyezése. Minderről bővebben itt írnak.

A Debreceni Egyetem főépületének üres díszudvara 2020. március 12-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Mindeközben a budapesti kerületekben szinte mindenhol olyan korlátozásokat vezettek be, amelyek a kisebb gyermekeket érintik leginkább – van, ahol még a játszótereket is lezárják. Részletek itt.

A TV2 maszkos műsora továbbra is élő közönséggel megy

Az egyre fokozódó járvány miatt világszerte tévéműsorok sora határozott úgy, hogy lemondanak az élő közönségről, de ez a hullám Magyarországra még nem ért el. A TV2 kiváló jelmezes műsorában ugyanakkor a jövőben is élő közönség előtt fognak énekelgetni. Az ügyről a csatorna is nyilatkozott. Részletek itt.

Budapest lezárásáról beszélt a Youtube-on, elvitték a rendőrök

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai azonosították azt a youtubert, aki elkezdte terjeszteni, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül. Az eset körülményeit ebben a cikkben ismertetik.

Karácsony Gergely: Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa

Olyan jó lenne ma együtt ünnepelni

– kezdte március 15-i beszédét a főváros főpolgármestere, amelyet a járványra való tekintettel csupán videón lehet megtekinteni. A felvételen Karácsony Gergely mellett a Kossuth-díjas Csákányi Eszter színésznő egy verssel szerepel, és Herczku Ágnes népdalénekes énekel. Íme a felvétel.

Nyilvános átadás nem volt, de azért megvannak az idei Kossuth-díjasok: Dörner György és Káel Csaba mellett másoknak is jutott hely

Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

A koronavírus-járvány okán a Kossuth- és a Széchenyi-díjak ünnepi kiosztására nem kerülhetett sor, de a Magyar Közlönyben megjelent az idei kitüntetettek névsora. Ha érdekel a lista, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Elindult az első emeletes vonat Magyarországon

Vasárnap utasforgalmi próbaüzemben kigördült az első emeletes KISS motorvonat. A MÁV-Start ígérete szerint 2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állítanak forgalomba. Ha érdekel, hol közlekednek az új szerelvények, akkor itt folytasd az olvasást, ahol fényképet is találsz az emeletes vonatokról.

 

Mai nap hírei

Újabb munkahelyeket szüntethet meg a General Electric

autopro.hu9 órája

Egy 21 éves nő is van a járvány új áldozatai között

168ora.hu10 órája

Ő volt Flipper Öcsi élete szerelme, mégis mást tervezett feleségül venni a halála előtt

femcafe.hu13 órája

Meghan Markle elvesztette második babáját: őszinte írásban mesélt a történtekről

joy.hu14 órája

Százhat koronavírusos beteg hunyt el hazánkban

demokrata.hu14 órája

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

szimpatika.hu18 órája

Rejtélyes embertenyésztés a második világháború idején

she.life.hu18 órája

Az új ukrán gumihevederes traktor – Boris Bond Bg 748

gepmax.hu18 órája