A gyermekvédők szerint nem szabadna erőszakkal fenyegetni a gyereket, aki földhöz vágta a kecskeméti szurikátát

Startlap - Startlap
Dühös kommentelők tömegei fenyegetik a gyereket, miközben a szakemberek szerint ez a lehető legrosszabb reakció egy ilyen helyzetre.

A Kecskeméti Vadaspark kedvenc szurikátája, Zara két nappal ezelőtt elpusztult, miután egy iskolás gyerek a földhöz vágta az állatot. Zara vemhes volt, emiatt pedig jóval izgatottabb is, és a gyerekek figyelmét is felhívták arra, hogy ne nyúljanak a ketrecébe. A fiú ennek ellenére bedugta a kezét az állathoz, aki megharapta őt, mire a gyerek ijedtében halálos erővel csapta le a kezéről a harapós szurikátát. Az esetről a sajtó az igazgató, Tokovics Tamás megrendült leveléből értesült, amiben felhívta a figyelmet a szakember arra is, hogy nem a bűnbak keresése a megoldás, hanem a természet tiszteletére és szeretetére kellene megtanítani a gyermekeket.

Ehhez képest számos dühös kommentelő egészen más jellegű véleményt fogalmazott meg – derült ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Faccebookos közleményéből.

“Az internettel rendelkező felnőtt lakosság kommentelési hajlandósággal bíró többsége úgy gondolja, hogy azért amit tett, a gyereket (és a szüleit) minimum meg kell verni, földhöz kell csapni (hiszen a szurikátával is az történt), mi több, ennek a gyereknek meg sem kellett volna születnie. Szemet szemért, fogat fogért, és egyébként is, „bezzeg a mi időnkben” (az ennél is durvább kommenteket szándékosan nem idézem)” – írja az alapítvány, ami nagyon helyteleníti az erőszakos reakciókat.

Meghalt egy vemhes szurikáta, mert egy gyerek megszegett egy szabályt, figyelmen kívül hagyta amit a felnőttek mondtak…

Közzétette: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány – 2018. május 15.

“Minden kutatás és élettapasztalat afelé mutat, hogy az erőszak nem jó válasz az erőszakra. A megalázottság, a félelem és a szégyen nem szabálykövetési hajlandóságot szül, hanem bizalmatlanságot. Aki megver egy gyereket azért, amiért rosszat csinált azt ismeri el, hogy csak úgy tudja tanítani őt, ha bántja. Tényleg ennyire eszköztelenek vagyunk? ” – teszik fel a költői kérdést.

“Az erőszak mindig sérült emberi kapcsolatokhoz vezet. Ez alól nincs kivétel. Akár szavakkal, akár fizikailag bántunk valakit, abból soha nem lehet a tiszteletet megtanulni, csak a félelmet és a látszólagos engedelmességet. Még rosszabb esetben pedig dacot, rejtőzködést, bizalmatlanságot és magát az erőszakot” – magyarázza a gyermekvédelmi szakember.

Megszólalt a gyermek édesapja 

A Facebookon a gyermek apja, L. – azzal együtt, hogy elismerte, a gyermek hibázott – a felelősség kérdését az állatparkkal kapcsolatban is felvetette – írja az Index.

Az édesapa azt írta, hogy egy nyitott tetejű kifutóban volt az állat, és a gyerekek a levegőben mozgatva kezeiket, futásra ingerelték az állatokat, az ő gyermeke pedig kicsit mélyebbre nyúlt. Az apa közölte, hogy a szurikáta a gyerek körmeit is átharapta, aki ekkor ijedtében csapta a földhöz az állatot.

Szerinte ezután az igazgató a síró gyerekkel kiabált, később pedig taxival kellett a gyereket kórházba vinni.Úgy vélte: az igazgató nagyobbat hibázott a fiúnál, amikor egy állatot helyezett egy ember elé.

Az Indexnek nyilatkozó igazgató szerint azonban nem ez történt, hanem még ők keresték ezután a gyereket, és az osztállyal lévő pedagógust is nekik kellett megtalálniuk. A gyerek szerinte teljesen bezárkózott, nem volt hajlandó elmondani, hogy mi történt, mindent az osztálytársaktól tud, akik látták az eseménysort. Az igazgató, mint említette, kedden megtette azt a gesztust, hogy felhívta az iskolát, és a gyerek hogyléte felől érdeklődött. Azt a választ kapta, hogy a gyerek keze gyógyul, és az sem látszik, hogy lelkileg megtört volna.

Címlapkép: MTI Fotó/ Ujvári Sándor

 

Ez is érdekelhet

képcím

Szurikáták születtek a Miskolci Állatkertben

képcím

Új szurikáta érkezett a Kecskeméti Vadaskertbe Zara helyére -...

képcím

Vekerdy Tamás egy mondatban foglalta össze a szurikáta-ügy...