A gyerekek buta 'füllentése' miatt vette el a gyámhatóság a Kelemen-testvéreket

Startlap - Startlap
Másfél éve küzd értük a családjuk.

Villámcsapásként érte az osztrák-magyar házaspárt, hogy az osztrák gyámügy előzetes értesítés nélkül kiemelte a családból két fiúkat, a 14 éves Károlyt és a 11 éves Csanádot.

A testvérek iskolája értesítette a hatóságot, ott ugyanis a nagyobbik fiú azt állította, bántalmazzák őket otthon. Ezzel a „füllentéssel” akarta rávenni szüleit, hogy megvegyenek neki egy mobiltelefont.

„Közel másfél éve küzdünk a gyermekeinkért. Károly szerencsére már itthon van, de Csanádot 2017. május 31. óta nem láttuk. Ekkor vonult ki az osztrák gyámhatóság, a Jugendamt, hogy elvigye őket az iskolájukból. Az intézmény tett feljelentést ellenünk késés, elhanyagolás és családon belüli erőszak miatt. Ennek előzménye Karcsi szerencsétlenül sikerült akciója volt: nyomást akart gyakorolni ránk, hogy megkapjon egy mobiltelefont, ezért azt mondta, gondok vannak otthon”

– mesélte a Blikknek az édesapa, Kelemen István.

„A hatóságok ellenőriztek minket, és semmit nem találtak, a fiúkon sem volt külsérelmi nyom. Károlyt és Csanádot kilenc hétig egy kríziscentrumban tartották, ahol nem volt szabad egymás közt magyarul beszélniük. Azt mondták nekik, hogy ha megszöknek, újra kezdődik a 9 hét, de ha együttműködnek, hazamehetnek. A vizsgálati idő letelte után a két gyereket egy Graz melletti kis faluba szállították. Ott lehettünk, amikor elindultak, sírva kapaszkodtak belénk az utcán.”

Az ügyészség gyanúja szerint 2010 és 2017 között bántalmazták a gyerekeket, a vizsgálatot azonban már novemberben lezárták, mivel nem találtak erre bizonyítékokat. Mégsem engedték haza a fiúkat, a gyámhatóság véleménye szerint biztonságosabb nekik az intézetben.

A nagyobbik fiú öngyilkosságot kísérelt meg, annyira megviselték a történtek, őt ezután hazaengedték, a kisebbik gyerek viszont még bent van.

A család ügyvédet fogadott, hogy jogi úton szerezzék vissza a gyermeküket.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Igaz, még csak hároméves a kislány, de már behajtanák rajta...

képcím

Horti kettős tragédia: végre a gyámügy is reagált a...