A gyerekek buta 'füllentése' miatt vette el a gyámhatóság a Kelemen-testvéreket

Másfél éve küzd értük a családjuk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-08-28 11:10

Fotó: Thinkstock

Villámcsapásként érte az osztrák-magyar házaspárt, hogy az osztrák gyámügy előzetes értesítés nélkül kiemelte a családból két fiúkat, a 14 éves Károlyt és a 11 éves Csanádot.

A testvérek iskolája értesítette a hatóságot, ott ugyanis a nagyobbik fiú azt állította, bántalmazzák őket otthon. Ezzel a „füllentéssel” akarta rávenni szüleit, hogy megvegyenek neki egy mobiltelefont.

„Közel másfél éve küzdünk a gyermekeinkért. Károly szerencsére már itthon van, de Csanádot 2017. május 31. óta nem láttuk. Ekkor vonult ki az osztrák gyámhatóság, a Jugendamt, hogy elvigye őket az iskolájukból. Az intézmény tett feljelentést ellenünk késés, elhanyagolás és családon belüli erőszak miatt. Ennek előzménye Karcsi szerencsétlenül sikerült akciója volt: nyomást akart gyakorolni ránk, hogy megkapjon egy mobiltelefont, ezért azt mondta, gondok vannak otthon”

– mesélte a Blikknek az édesapa, Kelemen István.

„A hatóságok ellenőriztek minket, és semmit nem találtak, a fiúkon sem volt külsérelmi nyom. Károlyt és Csanádot kilenc hétig egy kríziscentrumban tartották, ahol nem volt szabad egymás közt magyarul beszélniük. Azt mondták nekik, hogy ha megszöknek, újra kezdődik a 9 hét, de ha együttműködnek, hazamehetnek. A vizsgálati idő letelte után a két gyereket egy Graz melletti kis faluba szállították. Ott lehettünk, amikor elindultak, sírva kapaszkodtak belénk az utcán.”

Az ügyészség gyanúja szerint 2010 és 2017 között bántalmazták a gyerekeket, a vizsgálatot azonban már novemberben lezárták, mivel nem találtak erre bizonyítékokat. Mégsem engedték haza a fiúkat, a gyámhatóság véleménye szerint biztonságosabb nekik az intézetben.

A nagyobbik fiú öngyilkosságot kísérelt meg, annyira megviselték a történtek, őt ezután hazaengedték, a kisebbik gyerek viszont még bent van.

A család ügyvédet fogadott, hogy jogi úton szerezzék vissza a gyermeküket.

 

Címkék:

gyámhivatal

Mai nap hírei

Wossala Rozina elárulta, miért tűnt el a képernyőről

femcafe.hu11 órája

Serie A: Az újabb pofon már nagyon fájhat a Milannak

hatharom.com15 órája

Gődényék miatt dugig volt a Hősök tere maszk nélküli tüntetőkkel

168.hu16 órája

Az ok, amiért Karl Lagerfeld tartózkodott a szerelemtől

joy.hu16 órája

Belehúztunk az oltakozásba! 114 ezer ember kapott oltást egy nap alatt Magyarországon

biztositomagazin.hu18 órája

Egy négyzetméterről 200 kilogramm uborka? Bizony lehetséges!

agroinform.hu19 órája

Újabb rekord a koronavírus-fertőzésekben

vasarnap.hu19 órája

Továbbra is magas az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu19 órája