A Föld népessége november közepén eléri a nyolcmilliárdot

Startlap - Startlap
Még soha nem élt ilyen sok ember a bolygón, de szakértők szerint a rekordmagas szám önmagában nem ad okot aggodalomra.

Bár gyakorlatilag lehetetlen pontosan áttekinteni, hogy egy nap alatt hány százezer ember születik és hal meg, az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) november 15-ét jelölte ki annak a napnak, amelyen a világ népessége átlépi majd a nyolcmilliárdot.  

Jelenlegi ismereteink szerint a Homo sapiens mintegy 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Földön. Az utóbbi évezredekben a népesség folyamatosan növekedett eltekintve a nagyobb világjárványok időszakaitól. A várható élettartam emelkedésével a görbe az 1700-as évektől kezdett látványosan meredekebben emelkedni, és a világ népessége röviddel 1800 után átlépte az első milliárdot. Az 1928-ban elért kétmilliárd és a közelgő nyolcmilliárd közötti népességrobbanáshoz már kevesebb mint száz év elég volt.

Mérföldkő az emberiség történetében

Natalia Kanem, az UNFPA vezetője szerint számos pozitív oldala van annak, hogy ma már nyolcmilliárdan élünk bolygónkon, amit ő jelentős mérföldkőnek tart az emberiség történetében. Ez annak az eredménye, hogy hosszabb lett az emberek várható élettartama, alacsonyabb a csecsemőhalandóság, sokkal kevesebb nő hal bele a szülésbe, és az egészségügyi rendszerek jelentősen hatékonyabbak, mint régen – sorolta.  

Az UNFPA vezetője leszögezte: indokolatlan attól tartani, hogy a világ népességének száma túl magas lenne.

Túlnépesedés nem okozhat gondot a Földön, mert az ENSZ becslései szerint elegendő erőforrás áll rendelkezésre, minden azon múlik, hogy azokat megfelelően és igazságosan osztják-e szét.

Elszakadás a valódi problémáktól

Sok szakértő szerint nem jó az a kérdésfeltevés, hogy vajon túl sokan élünk-e a Földön.

Joel Cohen, a New York-i Rockefeller Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy még ha matematikailag elegendő élelmiszer is áll rendelkezésre a Földön nyolcmilliárd embernek, 800 millióan krónikusan alultápláltak a bolygón. Tehát azzal foglalkozni, hogy “túl magas” szám a nyolcmilliárd, az valójában elszakadás a valódi problémáktól, amelyek az emberiség jóllétét befolyásolják.

Sokkal inkább az emberiség viselkedése van hatással a bolygónkra, mintsem a népességünk száma – hangsúlyozta Jennifer Sciubba, a Wilson Center kutatója. “Lustaság részünkről és kifejezetten káros, ha továbbra is a túlnépesedéssel foglalkozunk” – mondta, kiemelve, milyen nagy veszélyt rejt az, hogy a gazdagabb országok – ahelyett, hogy saját életmódjukon változtatnának – visszadobják a problémát a fejlődő országoknak, ahol a demográfiai növekedés történik.

A Global Footprint Network kutatóintézet és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ha a Földön minden egyes ember úgy élne, mint egy átlagember Indiában, akkor az emberiségnek elegendő lenne a bolygó 0,8 százaléka is, míg ha mindenki úgy élne, mint egy átlagos amerikai, akkor a Föld bolygó erőforrásainak ötszöröse sem lenne elegendő.

Fordulópont 2080 után

Az ENSZ számításai szerint a világ népessége tovább fog nőni: 2050-re várhatóan 9,7 milliárdan leszünk. Az emelkedés 2080 után állhat meg, akkor nagyjából 10,4 milliárd ember élhet majd a Földön.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Szijjártó Lavrovval parolázott az orosz mozgósítás után

képcím

Orbán: Magyarországnak több katonára van szüksége

képcím

Titkolják, miért járt a magyar állami gép Moszkvában