Kiemelt Hírek 2018. július 27.

A Facebook történelmi zuhanást könyvelt el

Gergő Borsi Kiemelt Hírek 2018. július 27.
A cég árfolyama meredeken zuhant a tőzsdén, az értéke 19 százalékot, nagyjából 119 milliárd dollárt esett.

A Facebook minden idők legnagyobb egy napon belüli árfolyamesését könyvelte el csütörtökön a tőzsdén, miután nyilvánosságra hozták a negyedéves kimutatásokat – írja a cnbc.com.  A Facebook piaci értéke 119 milliárd dollárt (mintegy 33 ezer milliárd forintot) esett – ezt az összeget még felfogni sem egyszerű –, mielőtt 530 milliárd dolláros szinten megállt volna. A részvények így 19 százalékkal érnek kevesebbet, mint egy nappal korábban.

A történelem során még egy vállalat értéke sem esett 100 milliárd dollárnál többet, ám 2000-ben a Microsoft 80 milliárddal, majd ugyanabban az évben az Intel több mint 90 milliárddal megközelítette a határt.

Több óriás vállalatot is érzékenyen érintett hasonló jellegű árfolyamzuhanás. Az Apple 2013-ban majdnem 60 milliárdnyit, az Exxon Mobil pedig 2008-ban 52,5 milliárdnyit esett a piacon.

A mostani esés a Facebooknál a negyedéves jelentésekkel magyarázható, amely során nyilvánosságra hozták a tervezettnél alacsonyabb árbevételi adatokat és a kiábrándítóan kevés időt, amelyet a Facebookon töltenek el a felhasználók.

Olyan elemzők, mint a Kelley most “semleges” állapotba sorolták a Facebook-ot az eddigi “vásárlása ajánlott” státuszról.

Keresés az oldalon