Egy ellentmondásos zseni: így lett Mark Zuckerberg "kockából" a világ egyik leggazdagabb embere

Ma 34 éves a Facebook atyja.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-14 01:27

11 évesen kezdett programozni, 33 évesen a világ egyik leggazdagabb emberévé vált. A Facebook atyja, Mark Elliot Zuckerberg a Manhattantől mindössze 40 kilométerre lévő, New York állambeli White Plainsben született 1984. május 14-én, az apja jól menő fogorvos, az anyja pszichiáter.

Az apa, Edward Zuckerberg a zsidó családja elvárása miatt lett orvos, valójában a számítástechnika érdekelte, és ezt a szenvedélyét fia is örökölte. A kis Mark diákként is igazi zseni volt, túlszárnyalta tanárait. 12 évesen saját számítógépes programot készített édesapja munkájának segítésére, kitűnően szavalt, tanult latinul és azóta is szenvedélyesen szereti a klasszikus irodalmat.

Zuckerberg a New Hampshire állambeli Phillips Exeter Academy bentlakásos középiskolába járt, ahol a társaival olyan szoftvert készített, amely a felhasználónak a lejátszási listája alapján újabb zeneszámokat ajánlott. A Synapse névre keresztelt zenelejátszó program felkeltette a Microsoft érdeklődését, de Zuckerbergék visszautasították az egymillió dolláros vételi ajánlatot, s mire meggondolták magukat, a piac tele volt hasonlókkal.

A Harvard egyetemre járt, amikor 2004-ben létrehozta a Facebookot, ahova az elején még csak az ott hallgató diákok regisztrálhattak. Egy év múlva már egymillió tagot számlált a közösségi hálózat, 2012-ben pedig már egymilliárd főre bővült a tagok száma.

Zuckerberget 2010-ben, mindössze 26 évesen az év emberének választották.

Feleségével, Priscillával 2003 óta alkotnak egy párt. 2015. decemberében, gyermeke születésekor Mark Zuckerberg és felesége egy, az újszülött gyermekükhöz írt levélben tudatta a világgal, hogy a birtokukban lévő Facebook részvények 99 százalékát – mai értéken számolva körülbelül 45 milliárd dollárt – adományozzák jótékonysági célokra. A körülbelül 13 140 milliárdnyi forintot alapítványi célokra szánják. Zuckerberg korábban már elindított egy a “zöld energia” fejlesztésére irányuló alapítványt a Breaktrough Energy Coalition-t, ahol többek között partnere lett Bill Gates is.

Van egy magyar pulikutyája, aki a Beast nevet kapta. Az ebnek saját Facebook-oldala van, amelyet már 1,8 millióan követnek.

Beast mine 🐾❤️

Közzétette: Beast – 2016. február 14.

 

Forrás: Wikipedia/HVG

Címlapfotó: MTI/EPA/Alberto Estévez

Mai nap hírei

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu2 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu5 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu6 órája

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu15 órája

Erősebb mellékhatások jelentkeztek az izraeli oltottaknál a második dózis után

168ora.hu16 órája

Még több hóesés, majd enyhülés jön a héten

agroinform.hu17 órája

Nem Ronaldo volt a Manchester United legjobb igazolása a klub BL-győztes védője szerint

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája

Lakatos Márk óriási titokról rántotta le a leplet Kucsera Gáborék YouTube-sorozatában

ifaktor.hu19 órája