Kiemelt Hírek 2018. március 23.

Az amerikai képviselőház behívta Zuckerberget a Facebookos adataink illetéktelen felhasználása miatt

Startlap Kiemelt Hírek 2018. március 23.
Több millió Facebook felhasználó adatai kerültek ki a közösségi oldalról egy politikai elemzőcéghez, amiről azt rebesgetik, hogy ők nyerték meg Donald Trump számára az illetéktelenül felhasznált információk segítségével az elnökválasztást. Mark Zuckeberget a kongresszus formálisan felkérte egy meghallgatásra, hogy informálódjanak a visszaélésekről.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója elismerte, hogy hibáztak a felhasználók adatainak kezelése során, írja az MNO.hu. Még nem tudják, hogy pontosan mi történt, de a cég vizsgálja Cambridge Analytica-botrány néven elhíresült ügyet. Zuckerberg a szerdán közzétett bejegyzésben leírja, hogy 2007-ben a Facebook létrehozásakor hozzáférést engedtek a külső alkalmazásoknak bizonyos adatainkhoz.

Aztán 2013-ban a Cambridge-i Egyetem kutatója (Aleksandr Kogan) készített egy olyan személyiségtesztes Facebookos alkalmazást, amelyet 300 ezer felhasználó próbált ki. Ők a Facebook akkori működése miatt saját adataik mellett ismerőseik bizonyos adatait is megosztották az alkalmazással.

A Facebook alapítója szerint a rendszert 2014-ben megváltoztatták, drámaian csökkentve az applikációk által elérhető adatokat.

Ezen túlmenően ettől az évtől kezdve az alkalmazások számára már csak azon személyek adatai váltak elérhetővé, akik ehhez hozzájárultak, tehát a Facebookos ismerősök adatait már nem tudja felhasználni egyetlen app sem az adott felhasználó engedélye nélkül. Kogan a Cambridge Analytica nevű elemzőcégnek is átadta az akkor megszerzett adatokat. Ez egyáltalán nem volt szabályos, a Facebook az adatok törlésére szólította fel a kutatót. Zuckerberg a minap a sajtóból értesült arról, hogy ez valójában nem történt meg.  

Max Schrems osztrák aktivista szerint a Facebooknak már 2011-ben jelezték, hogy ez egy gyenge pont, de a cég nem törődött ezzel. Szerinte több ezer ehhez hasonló alkalmazás van, ami ugyanígy viselkedik, de mivel azokban nem érintett Donald Trump, ezért senki nem beszél róla.

Donald Trump úgy jön a képbe, hogy a Cambridge Analytica Trump kampányában aktívan közreműködött, sőt, egyesek szerint ők nyerték meg az USA jelenlegi elnökének a választásokat. “Azonosításra tudtuk használni az adatokat, hogy kiszűrhessük a meggyőzhető szavazókat […] és rábírjuk őket a Trump-kampány támogatására” – ezt Alexander Nix, a CA vezetője mondta egy konferencián, írja az Index.

A brit Channel 4 újságírói rejtett kamerás riportot készítettek az elemzőcéggel, ügyfélnek adva ki magukat. Azt állították, hogy a Srí Lanka-i választásokat akarják megnyerni. A cég két felsővezetője vett részt a megbeszéléseken, ahol elmondták, hogy tulajdonképpen az egész kenyai elnökválasztást ők irányították, és ismernek exkémeket, akik bárkiről elő tudnak ásni valami mocskosat, hogy aztán azt a megfelelő pillanatban juttassák el a közvéleményhez, elkerülve a propaganda látszatát. Fő stratégiájuk szerint egy kampányban nincs szükség tényekre, az emberek legmélyebb, zsigeri félelmeit kell csupán manipulálni.

Az amerikai képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága most már meghallgatásra hívta Mark Zuckerberget. A bizottság kifejezte az aggodalmait a Facebook adatainak illetéktelen, a Cambridge Analytica által történt felhasználása miatt és formálisan felkérte Zuckerberget egy kongresszusi meghallgatásra.

A bizottság vezetője, Greg Walden leszögezte, a meghallgatás célja, hogy megvizsgálja a több mint 50 millió Facebook-felhasználó személyes adatainak eltulajdonításáról és eladásáról szóló információkat. A levél hangsúlyozza azt is, hogy ezeket az adatokat a Facebook irányelveit megsértve úgy gyűjtötték be, hogy a közösségi oldal erről nem értesítette a felhasználókat, jelezte az MTI.

Címlapkép: Justin Sullivan/Getty Images

Keresés az oldalon