800 ezer magyar ember szerint a Nap kering a Föld körül

Startlap - Startlap
A magyarok majdnem fele nem tudja, mire jók az antibiotikumok, és azt sem, hogy mitől függ egy gyerek neme.

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete május 11-i tudománykommunikáció témájú konferenciáján többek között szóba került a magyar népesség aggasztó tájékozatlansága is, írja a Qubit.

Az utóbbi három évtizedben hiába épült ki a tudományos intézmények professzionális társadalmi kommunikációs reprezentációja, és sok országban kormányzati programok támogatják a reáltudományok oktatását, az áltudományos hírek mégis jóval könnyebben terjednek a tényeknél.

Ennek illusztrálásaképp mutatta be Fábri György, az ELTE társadalmi kommunikáció kutatócsoportjának vezetője egy 2013-as kutatásának eredményeit. A tudományfilozófus reprezentatív felmérése kétségbeejtő képet fest a magyar lakosság alapvető tudományos ismereteiről. Fábri kutatása szerint Magyarországon mintegy 800 ezer ember úgy véli, hogy a Nap kering a Föld körül. De ugyanennyien nincsenek tisztában azzal, honnan származik a légköri oxigén, és kicsit többen pedig azt nem tudják, hogy az emberi faj milyen kapcsolatban áll az állatokkal.

Fotó: Qubit/ Fábri György és tsai

A megkérdezettek 40 százaléka nem tudta, hogy az elektronok kisebbek az atomoknál, sem azt, hogy az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatásosak, valamint azt sem, hogy az apai vagy az anyai génektől függ-e egy gyermek neme.

Címlapkép: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Már csecsemők is fekszenek a Heim Pálban koronavírus miatt

képcím

Erre a három csillagjegyre augusztusban rátalál a szerelem

képcím

Ezekkel védd a hajad a napsugaraktól!