25 milliós jutalom helyett még fizetnie is kell a móri mészárlás nyomravezetőjének

Nyolc halálos áldozata volt a móri bankrablásnak.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-31 07:52

Weiszdorn Róbert vádlott kommandósok gyûrûjében a Fejér Megyei Bíróságon. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szebenyi István amatőr régész felfedezése által jutott el a rendőrség a nyolc emberéletet követelő móri mészárlás elkövetőihez. A férfi állítása szerint még köszönetet sem kapott ezért, nem hogy a 25 milliós nyomravezetői díjat. Sőt, még neki kellett fizetnie.

Szebenyi találta meg fémkeresőjével 2006-ban Tatabánya és Tarján között az erdőben azt az elásott hátizsákot, melyben egy Skorpió géppisztoly válltámasza volt. Rögtön a rendőrségre vitte, ez alapján kapták el Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet.

„Ha én akkor nem találom meg az erdőben ezeket a tárgyakat, a rendőrség még ma sem tudná, kik a magyar kriminalisztika legbrutálisabb bűncselekményének elkövetői. Ezekről a tárgyakról vettek ugyanis DNS-mintát, amely elvezette őket először Nagy Lászlóhoz, akié a táska volt, majd elkapták a társát, Weiszdorn Róbertet is. Köszönet helyett évekig tartó meghurcoltatást kaptam. A nyomravezetőnek járó huszonötmilliót sem adták oda. Hiába fordultam a bírósághoz, elvesztettem a pert, mert a pontos felhívás úgy volt megfogalmazva, hogy az kapja meg a pénzt, aki megnevezi az elkövetőt vagy a pontos címét. Ezek szerint az, hogy általam jutottak a zsaruk a perdöntőnek számító maradványokhoz, nem számít” – háborgott a Blikknek Szebenyi István.

„Kaptam egy értesítést a végrehajtótól, hogy fizessek be 180 ezer forintot perköltség címén. Vagyis az, hogy meglettek a gyilkosok, elismerés helyett még nekem kerül ennyibe. Biztos, hogy nem fizetek: nem állok úgy anyagilag, másrészt meg felháborítónak tartom ezt az eljárást. Elképesztő, ami történik, rossz belegondolni, hogy ezek után melyik állampolgár segít majd a rendőrségnek, ha rajtam keresztül látja, mi jár viszonzásképpen.”

A 2002-es móri Erste Bankban elkövetett bankrablásban nyolcan meghaltak. A bíróság életfogytiglanra ítélte Kaiser Edét. Később derült ki, hogy nem ő, hanem Nagy és Weiszdorn a tettes. Kaiser ekkor kártérítési pert indított, de elvesztette. Viszont az a férfi, aki Kaisert megnevezte tettesként, azóta is birtokolja a nyomravezetői díjként kapott 25 millió forintot.

Mai nap hírei

Almás-máktorta liszt nélkül

eletforma.hu4 órája

Egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit szigorító javaslatát

demokrata.hu5 órája

Lázmérés: Mi történik, ha valaki lázzal fennakad egy hőkapun?

uzletesutazas.hu5 órája

Meghalt a világhírű Dj, milliók gyászolják

femcafe.hu7 órája

Ráktenyésztés a rizsföldeken – Kína csodafegyvere az éhínség ellen

agroinform.hu7 órája

Rajtaütés a hamis raklapszállítmányon

transpack.hu10 órája

Az ok, amiért soha nem szabadna éhgyomorra kávét innod

joy.hu12 órája

Egy kapitális méretű szarvas elvitte magával a vadász puskáját

travelo.hu19 órája