Ennyi mindenben segítenek nekünk a micellák

Startlap - Szponzorált tartalom
A micellák nemcsak a hétköznapi életben, de a gyógyszergyártásban is fontos szerepet játszanak. Most elmagyarázzuk, pontosan mik ezek, hogyan működnek és miért hasznosak számunkra.

Talán nem is sejted, de rendszeresen találkozol a micellákkal és azok jótékony hatásaival – például, amikor szappant használsz kézmosáskor, mert az a micellák segítségével fejti ki tisztító hatását. Sőt, sokan ismerik a gyógyszertárakban és drogériákban kapható micellás vizet, amellyel a különféle szennyeződések mellett a smink is könnyedén eltávolítható az arcról.

De mik azok a micellák?

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a micellák olyan apró gömböcskék, amelyek mágnesként vonzzák a zsírban oldódó anyagokat, és magukba zárják a szennyeződéseket.

Micella a hétköznapokban

A szappannal való kézmosás mellett egy másik hétköznapi példa a micellák hatékonyságára: a mosószerek úgy fejtik ki tisztító hatásukat, hogy mosás közben a szennyeződés a ruha felületéről a micellák belsejébe kerül, majd a vízzel együtt távozik. Persze, ez csak egy leegyszerűsített példa, hiszen a micellák alakja és mérete nagymértékben függ a körülményektől, mint például a hőmérséklet, az oldószer, az oldott anyag minősége és mennyisége.

Fotó: Getty Images

Micella a gyógyszerészetben 

A micellák nemcsak a hétköznapi életben, hanem a gyógyszergyártásban is fontos szerepet játszanak, mert arra is van lehetőség, hogy különféle hasznos összetevőket „csomagoljanak” beléjük. Az apró, szabad szemmel nem látható, kettős réteggel bevont gömböcskék „töltelékként” növényi kivonatot is tartalmazhatnak. A sejtek felszínét alkotó hártyához kapcsolódva, azzal mintegy egybeolvadva juttatják be a beteg sejtekbe a gyógynövények hasznos összetevőit.

Hogy a micellák miként tudnak segíteni a hatóanyagok felszívódásában, azt szintén egy egyszerű példán keresztül lehet bemutatni: ha egy pohár vízbe étolajat cseppentünk, akkor az olaj úszik a víz tetején, és a két folyadék egyáltalán nem elegyedik. Ha viszont a gömb alakú micella belsejébe tesszük, akkor az olaj vízben oldhatóvá válik és nem a víz tetején fog összeállni. Ez pedig nagy előrelépést jelent a gyógyszertechnológiában, mert a gyógyszermolekulákat külső hatásoktól védve lehet oldott formában célba juttatni.

Tehát a micellák a vízben rosszul oldódó gyógyszerek szállítására is képesek.

Hatékony gyógyszerhordozóként lehetőséget biztosítanak az emberi szervezetben arra, hogy a betegség által érintett területen fejtsék ki hatásukat.

Ugyan a micella a modern tudomány egyik viszonylag új felfedezése, a kísérletek alapján az sem kizárt, hogy később olyan betegségek gyógyításában is szerepe lehet, amelyekre eddig hiába kerestek megoldást.

HIRDETÉS

 

Telitalálat aranyér ellen!

 

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL

 

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG

 

KEZELŐORVOSÁT!  

Ez is érdekelhet

képcím

Sok kismamát érintő problémáról mesélt Mónika

képcím

Helytelen táplálkozás és tabuk – az aranyér kialakulásának...

képcím

Az ülőmunka rejtett veszélye, amiről még mindig tabu beszélni