Az ülőmunka rejtett veszélye, amiről még mindig tabu beszélni

Startlap - Szponzorált tartalom
Zsolt közel harminc éven át dolgozott kamionsofőrként, ami azonban több volt számára egyszerű munkánál: szenvedéllyel szerette szelni az utakat. Az évtizedeken át tartó ülőmunkának azonban kellemetlen következményei lettek a nyugdíjazás előtt álló férfi életében, hiszen kiderült, hogy aranyere alakult ki, ami megelőzhető lett volna.

Az aranyér ma már háromból legalább egy felnőttet érint, és a kellemetlenség gyakorlatilag „munkaköri ártalomnak” számít az ülőmunkát végzők körében.

Ülőmunka – az elsődleges veszély

Zsolt, aki kamionsofőrként bejárta egész Európát, szintén azok közé tartozik, akik nem vették komolyan a figyelmeztető jeleket. Ráadásul, mivel a betegségről nyíltan beszélni a mai napig tabunak számít, ő is inkább hallgatott róla, pedig sok kellemetlenségtől kímélhette volna meg magát.

A férfi a húszas éveiben kezdett el dolgozni egy szállítmányozási cégnél, és hamar a nemzetközi utakon találta magát. Ha ki is szállt a kamionból a végeláthatatlannak tűnő fuvarok során, maximum a közeli benzinkútra tért be egy kávéra, és már ment is tovább. A végbélkörnyéki panaszai a húszas évei végén kezdtek jelentkezni, de nem tulajdonított nekik nagy jelentőséget. Biztos volt benne, hogy csak átmeneti, jelentéktelen kellemetlenségről van szó, meg sem fordult a fejében, hogy aranyere lehet. A kezdeti székrekedés és a vele járó, a székletben alig észrevehető vércsík nem járt fájdalommal, ami az egyik fő oka annak, hogy az emberek általában nem fordulnak vele orvoshoz és nem is veszik komolyan. Zsolt is tovább folytatta a munkáját, és egészen addig próbált nem foglalkozni a tünetekkel, amíg be nem gyulladt az aranyere. Idővel belül kitapinthatóvá, később kint is láthatóvá vált a végbélnyíláson kívülre kerülő dudor, ami egyre több fájdalmat okozott Zsoltnak – már nem csupán székeléskor, hanem útközben, az ülés során is.

Aranyeres fájdalom miatt szenved egy férfi
Fotó: Getty Images

Mit lehet tenni ellene?

A modern kor következményének, sőt sokan az átkának tekintik az aranyeret, hiszen sok esetben közvetlen kapcsolat áll fent a kialakulása és a sok ülőmunka között. A mai munkahelyek nagy része ülőmunkára van berendezkedve, elég csak az irodai dolgozókra, a hivatalnokokra, az adminisztrátorokra és a recepciósokra gondolni – de gyakorlatilag bárkire, aki számítógép előtt dolgozik. De mit tehetett volna az aranyér kialakulása ellen Zsolt, és mit tehet mindenki, aki ülőmunkát végez?

A szakértők szerint,

ha rendszeresen tartunk egy pár perces szünetet, felállunk, megmozgatjuk a tagjainkat, az jó hatással van a szervezetünkre.

Mivel az aranyér a végbélnyílás körüli túlzottan kitágult vénákat, azaz visszereket jelenti, javíthat a kismedence lassú keringésén, ha munka közben felállunk és mozgunk egy kicsit.

Emellett érdemes odafigyelni arra is, milyen ülőalkalmatosságot használunk a munka közben. Sokan járnak úgy, mint Zsolt, aki nem figyelt oda arra, hogy milyen körülmények között dolgozik, pedig egy úgynevezett ergonomikus kialakítású párna is jelentősen csökkenthette volna az aranyér kialakulásának esélyét.

Az étkezés jelentősége

Az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető a rostdús étkezéssel és a finomított élelmiszerek mennyiségének a csökkentésével. A modern korunk rohanó világában ugyanis nehéz kellő figyelmet fordítani a bevitt táplálék minőségére. Zsolt a hosszú utak során jellemzően csak a benzinkutakon kapható szendvicseken élt, ami egyértelműen nem tartozott a legegészségesebb megoldások közé. A szakértők szerint a fokozott rostbevitel jelentősen csökkentheti az aranyér kialakulásának vagy kiújulásának kockázatát. Rostban gazdag étel például a narancs, a citrom, az eper, a céklafélék, a káposzta, illetve a zab és a lenmag is ezek közé tartozik, de alapvetően bármely nyersen fogyasztott zöldségféle ideális megoldás a rostbevitel növelésére.  

Aranyérhez vezethet, ha tartósan kevés folyadékot fogyasztunk. Ilyenkor a szervezet próbálja a lehető legtöbb vizet felszívni a táplálékból, ami végül székrekedést okozhat. A székrekedéssel járó hosszadalmas erőlködés gyakran okozza a végbél körüli vénás fonat tágulatát, az aranyeret.

HIRDETÉS

 

Telitalálat aranyér ellen!

 

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL

 

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG

 

KEZELŐORVOSÁT!  

Ez is érdekelhet

képcím

Sok kismamát érintő problémáról mesélt Mónika

képcím

Helytelen táplálkozás és tabuk – az aranyér kialakulásának...

képcím

Ennyi mindenben segítenek nekünk a micellák