Kütyü 2021. március 29.

Megéri-e újgenerációs konzolt venni, avagy mit tud az Xbox Series X?

Balázs Kütyü 2021. március 29.
A nagy konzolpárbaj legfrissebb állását vizsgáló cikksorozatunkban most a Microsoft új készülékét vizsgáljuk meg.

Legutóbb megnéztük, hogy van-e értelme beruházni a Sony új konzoljára, a PS5-re, most pedig itt az ideje, hogy a konkurencia is bemutatkozzon.

Dizájn

Az Xbox Series X a megjelenésében nagyban elrugaszkodott az elődeitől és a toronyra hajazó kialakítása sokkal inkább egy PC-re, mint egy konzolra hajaz. Ugyanakkor, ha ez nem tetszik nekünk, simán el is fektethetjük a konzolt. A gép elülső része elég lényegre törő, gyakorlatilag csak az X-et formáló bekapcsoló gombot, egy lemezmeghajtót találunk rajta, a hátoldalán pedig a hűtőventillátorok, valamint két HDMI 2.1-es és két USB 3.2-es csatlakozó sorakozik.

Érdekes újítás, hogy a gép hátoldalán lévő csatlakozók típusait kicsi, kiemelkedő pontok is jelzik (a tápegységét egy, a hálózati kábelét kettő, az USB-ét három, míg az extra tárhelyét négy), ami ugye akkor hasznos, ha olyan helyen van a konzol, hogy nem tudjuk megnézni, mi hol van rajta, csak vakon tapogatóznánk a hátoldalán.

Összességében, bár ez persze szubjektív, elmondható róla, hogy tök jól néz ki, modernnek hat és egyáltalán nem emlékeztet a korábbi eresztések dizájnjára.

Csendes, de igen forró

Az egyik óriási előnye az Xbox Series X-nek, hogy a Microsoft eddig gyártott legcsendesebb konzolja. Ez annak fényében is különleges, hogy a konzolok hajlandók néha olyan hangokat produkálni, mint egy felszálláshoz készülődő repülőgép. Persze, ahogyan a PS5-nél is jeleztük, ez a hangtalanság csalóka lehet, hiszen még nem igazán jöttek ki olyan játékok, amik valóban próbára tennék a gépek teljesítményét, úgyhogy ez az állapot a későbbiekben változhat.

Ugyanakkor az Xbox Series X hőkibocsátása ugyanannyira jelentős, mint amit az Xbox One X esetében is tapasztalhattunk.

Xbox Series X Konzol
Forrás: Phil Barker/Future Publishing via Getty Images

Felhasználói felület

Míg külső megjelenésében az Xbox Series X látványosan eltér az elődeitől, addig ez a szoftveres felhasználói felületre kevésbé igaz, ránézésre gyakorlatilag megegyezik az Xbox One felületével. Ez persze jobbára azért van, mert még augusztusban dobott ki a Microsoft egy combosabb frissítést az Xbox One-hoz, amivel többek között az is célja volt a cégnek, hogy jobban hasonlítson a két gép kezelőfelülete egymáshoz.

A személyre szabhatóság fontos részét képezi az újonnan megjelenő elemeknek, így nem csak a rögzített ikonokat rendezhetjük át, hanem új profilmotívumok közül is válogathatunk, ráadásul mindehhez dinamikus háttereket is használhatunk.

Teljesítmény

Az Xbox Series X lényegesen rövidebb töltési időkkel dolgozik mint az elődje, ez tartalomtól függően pár másodpercet, vagy a korábbi töltési idő felét is jelentheti. A gép támogatja a 4k-t és ez alatt azt értjük, hogy a játékok ezzel a felbontással a 60 képkocka/másodperces aránnyal hasítanak. Ez egy kompromisszumokat igénylő állapot, ugyanis a konzol tudja a 120 képkocka/másodpercet is, ám azt csak Full HD-ban, magyarán ha kényesek vagyunk erre, akkor döntenünk kell a tükörsima játékmenet és a gyönyörű képi megjelenítés + apróbb döccenők lehetőségei között. Nyilván, ha amolyan Jurassic parkosan nem spórolunk semmivel, elérhetjük a konzollal a 120 képkocka/másodperc + 4k kombót is, de ehhez kell egy bivaly tévé, ami kompatibilis a HDMI 2.1-el.

Ami a vasat illeti, az Xbox Series X egy erőmű, egy nyolcmagos, 3,8 GHz-es Zen 2-es processzor zakatol benne, a videokártya egy RDNA2-es és 16 GB-nyi GDDR6-os memória hajtja. A tárhelye a PS5-höz hasonlóan SSD alapú és 1TB-ot biztosít, bár ez a gyakorlatban 802 GB-ot jelent.

Ez egyáltalán nem rossz, még valamivel több is, mint amekkora a PS5 gyári tárhelye, de ezt is könnyűszerrel púposra lehet pakolni játékokkal, úgyhogy érdemes elgondolkodni egy külső meghajtón. Ezek közül is az NVMe SSD az, ami a legjobb, mivel az összes többire csak a régebbi játékokat telepíthetjük, az új Series X-hez szánt darabokat max csak tárolhatjuk ezeken.

A kontroller

Az Xbox Series X vezérlője a korábbiakhoz képest átesett némi újításon, de semmi olyan drasztikus beavatkozáson nem esett át, amitől idegennek hatna a konzolosok kezében. Például a gombokat és a karokat pár milliméterrel kisebbre vették, aminek hatására a kontroller kézreállóbb lett. A leglátványosabb újítást a Megosztás gomb jelenti, amivel könnyedén tudunk képernyőképeket és videókat is készíteni játék közben. Ha csak simán megnyomjuk, képet, ha pedig hosszasan tartjuk lenyomva, videót készít. A kontroller jobb reakcióidővel dolgozik, mint korábbi kollégái, valamint több eszközhöz is csatlakoztatható, akár még egy Mac-hez, vagy egy iPhone 11-hez is.

Xbox Series X kontroller
Forrás: Phil Barker/Future Publishing via Getty Images

Összegzés

Akkor érdemes beruházni egy Xbox Series X-re, ha remek játékélményt szeretnél viszonylag alacsony töltési idővel, illetve akkor, ha a korábbi játékokhoz is szinte korlátlan hozzáférést szeretnél kapni, ugyanis a konzol kompatibilis vagy 1 000 korábbi Xboxos játékkal, így remek teret nyújt a nosztalgiázáshoz is. Hátránya ugyanakkor, hogy a jelenleg hozzá kiadott játékok felhozatala nem túl erős, bár hozzá kell tenni, hogy ezzel a PS5 sem büszkélkedhet el. Akkor sem biztos, hogy érdemes egy új konzol megvásárlásával terhelni a költségvetést, ha nincs és nem is akarunk egy 4k-s tévét beszerezni, hiszen ennek hiányában közelébe sem jutunk annak a látványnak, amit az Xbox Series X nyújtani képes.

Xbox Series X

Ára: 215 000 Ft-tól

Hirdetés

Keresés az oldalon