Kütyü 2020. december 12.

Az új MacBook forradalmasíthatja a PC világát

Balázs Kütyü 2020. december 12.
Ahogy a számítógépek belseje egyre inkább kezd egy iPhone-ra hasonlítani, elképzelhető, hogy ezek a készülékek hamarosan kisebbek és olcsóbbak lesznek.

Nemrég jelentette be az Apple, hogy az új személyi számítógépjeikbe már olyan processzor chipeket ültetnek, amik sokkalta inkább hasonlítanak azokra, amikkel egy iPhone-ban találkozhatunk, mintsem egy tipikus PC processzorra. A három így működő készülék a MacBook Air, a Mac Mini és a MacBook Pro. Ez már önmagában is egy izgalmas hír volna azoknak, akik érdeklődnek a techvilág  iránt, ám ez egy elég erős jel arra nézve is, hogy miképp fog kinézni a személyi számítógépek jövője és ez független attól, hogy te személy szerint vásárolsz-e Mac-et vagy sem.

Sokan talán úgy gondolják, mit számít az, ha az Apple kicserélt egy apró chipet a számítógépükben, holott ez kihathat nem csak az Apple termékekre, hanem a teljes iparágra. Az elmúlt 14 évben az Apple az Intel által gyártott processzorokat használta, de közben vagy egy évtizedet és legalább egymilliárd dollárt (kb. 300 milliárd forint) áldozott kutatásra és fejlesztésre, amely folyamat végén megszülethetett az M1 chip.

Jobs óta nem volt ekkora durranásuk

Nagy lépés ez az Apple számára, hiszen jelentős nagy durranása nem volt a cégnek az alapító Steve Jobs halála óta. Persze, az Apple Watch óriási siker volt és viszik is, mint a cukrot, de ez korántsem minősül akkora léptékű, piacrengető újításnak, mint amilyen mondjuk az iPhone volt Jobs idején. Az M1 chippel végre elérhetővé válik az almás cég számára az az álom, miszerint a fejlesztő által megalkotott alkalmazás futtatható lesz az összes Apple készüléken, függetlenül attól, hogy Mac-ről iPhone-ról, vagy mondjuk iPadről beszélünk.

Nyilván semmilyen átmenet nem működhet kezdeti nehézségek nélkül, így számíthatunk rá, hogy az appok és a készülékek közötti kompatibilitási gondok egy időre beárnyékolhatják a nagy MacBook forradalom napos oldalát is.

Ugyanakkor az Apple szerint a legszükségesebb programokat ez a probléma nem érinti, a cég azt ígéri, hogy az új gépein már az első pillanattól kezdve gond nélkül futnak majd a böngészők, a fotó és video szerkesztő alkalmazások, de még a Microsoft Office termékcsaládjába tartozó programok is.

Mi változhat még? Például az iPhone és az iPad készülékekbe pakolt chipeknek nincs hűtőventilátoruk és ugyanezt lehet megfigyelni a MacBook Air esetében is. Bár igaz, hogy a Mac Mini-ben, illetve a MacBook Proban viszont a régi kipróbált receptet követték almáék, azonban talán nem minősül túlságosan vágyvezérelt ábrándozásnak arra gondolni, hogy hamarosan ránk köszönthet a zúgó ventilátoruk nélküli számítógépek korszaka.

Mit hoz a jövő?

Izgalmas távlatokat nyit továbbá az a tény, hogy az M1-et iPhoneokoban és iPadekben is használni tervezik, ez pedig azt jelenti, hogy a processzor chipek a SIM kártyákkal is kompatibilisek lehetnek. Ha pedig ez így lesz, akkor onnantól kezdve a számítógépre a telefonunk kiterjesztéseként is tekinthetünk.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a saját gyártású processzorokkal vélhetően olcsóbbakká is válnak az Apple termékek, gyártói szinten legalábbis biztosan, hogy ez miként fog jelentkezni a kereskedelmi forgalomban az még jó kérdés.

Az azonban tény, hogy a sajátgyártású cuccok értelemszerűen olcsóbbak, mintha fizetne az ember egy külsős cégnek (ebben az esetben az Intelnek), hogy készítse el azokat.

Összességében tehát nagyot lépett előre az Apple és ugyan egyelőre még csak sejtésekkel operálhatunk, de ezek nagyon arrafelé tapogatóznak, hogy az almás cég megint izomból nekifeküdt és tolt egy hatalmasat az egyetemes emberi technológia szekerén.

Keresés az oldalon