Zöld 2020. május 22.

5 lépéssel védheted a környezetet a koronavírus alatt is

Fatima Zöld 2020. május 22.
Az Egyesült Államokban folyamatosan buzdítják az embereket: segítsenek a világjárvány leküzdésében azáltal, hogy újrahasznosítják a csomagolási anyagokat és egyéb termékeket, amik a kukában landolnának.

Andrew Wheeler, az USA Környezetvédelmi Ügynökségének tagja szerint olyan mértékű az otthoni hulladéktermelés, hogy az újrahasznosításra jelenleg égetőbb szükség van, mint valaha. Ott, az Egyesült Királyságban és az Európában működő csoportok szerint is hiány van kartonpapírból, ez nem is csoda, hiszen brutálisan megnövekedett a házhozszállítás iránti igény, a feldolgozás pedig a vírus miatt nem működik zökkenőmentesen, így arra kérik a háztartásokat, hogy vegyék ki ebből a maguk részét – írja a CNN. Persze nem csupán erre kell figyelmet fordítani, és nem is csak Amerikában… 5 kis praktikával hozzá lehet járulni a környezetünk egészségéért világszerte.

Fotó: Getty Images

Papírok újrahasznosítása

Az online vásárlások következtében halmokban állhatnak otthon a kartondobozok, amiket el lehet juttatni közeli újrahasznosító központokba, vagy otthon is felhasználhatjuk, de le is bonthatjuk őket, ahelyett, hogy összetépkedve a kukába helyeznénk.

Eldobható zsákok többszöri használata

Akár a boltban vásárolunk (többször használható tasakok nélkül, nejlonzacskóba pakolással), akár házhoz szállíttatjuk a szükséges termékeket, pillanatok alatt felhalmozódhatnak otthon műanyag és papírzacskók. Ezeket többféle módon fel lehet használni, akár ha a hulladékkosarakba szelektáljuk, akár ha ezekkel szedjük össze a kutya ürülékét. A pandémia alatt felmerülhet, hogy talán biztonságosabb lenne azonnal kidobni, hiszen az ilyen felületeken is élhet a vírus, néhány nap elszigetelés után – mialatt a vírus elpusztul – lehet más célra használni őket.

Ételrendelés okosan

Sokan rászoktak a rendszeres főzésre, de még mindig rengetegen vannak, akik inkább az érelrendelést preferálják. Ilyenkor rengeteg műanyag edény, evőeszköz, szalvéta és zacskó áll a házhoz, azonban egyes menzákat, vendéglőket meg lehet kérni, hogy a saját ételhordódba tegyék bele az ennivalót, és máris sokat tettél a hulladék felhalmozása ellen.

A koronavírus alatt használt védőeszközöket nem javasolt az újrahasznosítható dolgok közé dobni, nagy veszélyt jelent ez azoknak, akik szelektálják a szemetet. Egyébként is érdemes becsomagolni, mielőtt a kukába kerül.

Kevesebb flakon

Ha mindenképpen üdítőket, rostos leveket vagy palackozott ásványvizet szeretnénk, érdemes nagyobb kiszerelésben megvenni ezeket, vagy inkább elkészíteni otthon. Rengeteg gyümölcscentrifuga, szódagép és víztisztító van már a piacon, amik egyszer nagyobb kiadást jelentenek, de bőven visszahozzák az árukat. Ha nagyon ódzkodunk ezektől, akkor legalább arra figyeljünk, hogy a palackokat szelektíven gyűjtsük.

Komposztálás otthon

Akár otthon is komposztálhatunk az udvaron, vagy vannak erre a célra kifejlesztett gépek is, amik néhány óra alatt elvégzik a feladatot. Ha nem szeretnénk otthon ilyesmivel foglalkozni, akor nézzünk utána, hova lehet leadni például a komposztálható szerves hulladékokat és egyéb termékeket.

Keresés az oldalon