Új Xbox - minden, amit tudni kell róla

Balázs
A Microsoft a Sonyhoz hasonlóan év végére időzítette legújabb konzoljának, az Xbox Series X-nek a debütálását. Ennek apropójából nézzük is meg, hogy mit lehet tudni egyelőre az új gépről.

Xbox Series X a hivatalos neve annak a konzolnak, amit a Microsoft az Xbox One utódjának szán és eddig a sajtóban Xbox 2 néven ismerték. Mostanra már elkezdtek áramlani a konkrétabb infók is vele kapcsolatban, így érdemes összegezni mindazt, amit per pillanat tudni lehet a masináról.

Mikor jön?

Mostanra a Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy az Xbox Series X a PS5-höz hasonlóan 2020 karácsonyi szezonjára várható, ennél konkrétabb dátumot egyelőre nem kötöttek az orrunkra és ez vélhetőleg így is marad a júniusi E3-ig.

Persze ez nem azt jelenti, hogy december előtt semmi esélyünk arra, hogy rátegyük a kezünket, sőt, ha az Xbox One példájából indulunk ki, könnyen lehet, hogy már novemberben megjelenik az új gép a piacon.

Ez abból a szempontból is érthető volna, hogy így többeknek lesz idejük megvásárolni karácsonyig, mintha a december közepi kapkodásba robbanna bele.

Mit lehet majd vele játszani?

Na, ez egy jó kérdés. Kevés kivételtől eltekintve egyelőre csak találgatni tudunk. Az tuti, hogy a Halo Infinite és a Hellblade: Senua’s Saga ott lesz köztük. Összességében egyébként megállapítható, hogy az utóbbi időben nem pakolták púposra a játékpiacot Xbox exkluzív játékokkal és a Microsoft elmondta, hogy ez így is marad, az X nem fog kapni saját játékot.

A cég ezt azzal indokolta, hogy szeretnék megőrizni az átjárhatóságot a termékcsaládjuk tagjai között, így azokat sem akarják az út szélén hagyni, akiknek nem telik egy zsír új konzolra.

Mit tud majd az új X?

AMD Navi videókártya lesz benne, amit egy Zen2-es processzor hajt, ezek azért elég menő cuccok, mondhatjuk, hogy csúcstechnológiával dolgozik a Microsoft. Ezt húzza alá az a bejelentés is, hogy az Xbox Series X a 8k gaminget is támogatni fogja. Ez szinte várható volt, hiszen az eggyel korábbi széria, az Xbox One X már rendelkezett 4k támogatással.

Ugyan a bejelentésben elhangzott az is, hogy a gép a 120 FPS elérésére is képes lesz, ám valószínűbb, hogy a 60 FPS marad ezúttal is a realitás, de ezzel nincs is semmi baj, ezen az értéken már élvezetesen és gördülékenyen lehet játszani. A 8k támogatással is az a helyzet, hogy jól hangzik, de valójában csak azt mutatja, hogy a Microsoftnál gondolnak a jövőre is, hiszen jelenleg még alig találni olyan háztartást, amelyik rendelkezne olyan televízióval, amelyik képes volna a 8k felbontásra.

További izgalmakra adhat okot, hogy az Xbox történetében először a konzol hagyományos merevlemezét SSD-re cserélik.

A legjelentősebb újítása az Xbox Series X-nek kétségkívül a hardver által gyorsított DirectX ray-tracing (kicsit sántítva sugárkövetésnek lehetne fordítani, de hülyén hangzik, úgyhogy nem használjuk) technológia lesz. Erről elég annyit tudni, hogy lényegesen realisztikusabb képi megjelenítésre képes, mint nagyjából bármi korábban és azzal kecsegtet, hogy felszámolja a kép akadozását.

Hogy fog kinézni?

A Microsoft látványosan kidobta a konzolok külalakjáról alkotott konvenciókat a kukába és sokkal inkább fog az új modell hajazni egy PC-re, mint egy hagyományos játékkonzolra.

A hátoldalán 2 USB, egy Ethernet és egy HDMI csatlakozó is lesz. Utóbbi számából úgy tűnik, hogy a konzolok esetében a Microsoft szép csendben elengedte az Xbox One idején megálmodott giga multimédiás elképzelését.

Változik még valami?

Úgy nagyon semmi, azt igyekezett mindenki leszögezni, hogy az új modell nem csak a régi játékokkal lesz kompatibilis, hanem a korábbi szériák kontrollerjeivel is. Persze ez nem jelenti azt, hogy az új készülék mellé nem készül új kontroller is, ami természetesen szebb lesz, gyorsabb és kézre állóbb, mint a régebbiek. A leglátványosabb újdonsága, hogy lesz rajta külön gomb a megosztásra, tehát, ha egy képet, vagy egy videót akarnánk a játékunkról kirakni bárhova, azt már egy gombnyomással megtehetjük.

Persze a legnagyobb kérdés, hogy mennyibe is fog ez nekünk kerülni? Erre most még nem tudjuk a választ, viszont bíztató, hogy egyszerre fog megjelenni az Xbox Series X a Sony új üdvöskéjével, a PS5-tel és így reménykedhetünk benne, hogy a két óriás a verseny érdekében hajlandó engedni valamit az árakból csak azért, hogy a riválisa fölé kerekedhessen.