Kütyü 2019. július 16.

A legjobb játékok konzolra

Marci Kütyü 2019. július 16.
Itt a nyár, rengeteg mindent lehet(ne) kint csinálni a szabadban, ha nem pusztítana a vastagon 30 pluszos hőség mindenfele (vagy épp a tomboló vihar), Ilyenkor azért mégiscsak jobb játszani a haverokkal, mint a napon aszalódva küzdeni az életünkért.

Korábban megnéztük, hogy milyen PC-n nyüstölhető kooperációs játékokkal lehet elütni a fölösleges időt, ezúttal azonban a konzolokat vesszük górcső alá és áttekintjük, zsánerekre bontva, hogy 2019-ben szerintünk mivel érdemes játszani.

Akció/kaland

Red Dead Redemption 2.

Platform: PS4, XBOX One Ára: Kb. 12 000 Ft-tól

Hirdetés

 

A műfaj jelenlegi csúcsa természetesen nem lehet más, mint a Rockstar Games újabb nagy gurítása, a Red Dead Redemption 2. A nyílt világú játékban tulajdonképpen csak a sztoriküldetések képviselik a linearitást, egyébként oda megyünk ahová a kedvünk tartja, és ott azt csinálunk, amit csak akarunk.

A sztori annyiról szól, hogy a vadnyugat hőskorának utolsó szakaszában, annak is a legvégén, 1899-ben kezdünk és egy Arthur Morgan nevű törvényen kívülit kell irányítanunk. A fő történetszálat kibogozó nagy küldetéseken túl számos olyan elfoglaltságot űzhetünk Arthurral, ami jellemző volt a korszakra.

Beállhatunk fejvadásznak, elmerülhetünk a tipikusabb, korabeli szerencsejátékokban, kutathatunk arany után, vadászgathatunk, vagy akár némi kockázatot vállalva útonállóként, illetve bankrablóként próbálhatjuk megkeresni a babkonzervre valót, bár ebben az esetben fel kell készülnünk rá, hogy előbb utóbb vérdíjat tűznek ki a fejünkre, aminek komoly egészségromboló következményei lesznek. Mindent összevetve a RDR2 egy lélegzetelállítóan gyönyörű játék, aminek a kampányán kívül egy masszív online világa is létezik, ahogyan azt a Rockstar korábbi játékában, a GTA 5-ben is tapasztalhattuk.

 

Kiknek ajánljuk?

A vadnyugat és a pörgős akciók kedvelőinek, akik szívesen barangolnak be egy hatalmas területet, miközben megtapasztalják, hogy milyen lehetett törvényen kívüliként létezni a határvidéken. 

RPG (szerepjáték)

Detroit: Become Human

Platform: PS4, ára: 9 990 Ft.

Hirdetés

 

A Detroit Become Human a legendás Quantic Dream stúdió legújabb játéka (korábban olyan címek fűződtek a nevéhez, mint a Fahrenheit, a Heavy Rain, vagy a Beyond: Two Souls) és ennek megfelelően a dolog szerepjáték eleme nem a karakterépítésben és tápolásban található, hanem a történetet alakító, sok esetben igen súlyosan érzelmi alapra helyezett döntések meghozatalában.

A sztori a nem is annyira távoli jövőben, 2038-ban játszódik az Egyesült Államokbeli Detroit városában, ahol az emberek mellett már androidok is élnek, akik normális esetben kiszolgáló személyzetként lesik gazdáik minden parancsát, ám előfordul, hogy öntudatukra ébrednek, ami értelemszerűen konfliktushoz vezet az őket deviánsnak tartó többséggel.

A történet során három android karaktert kell irányítanunk és az ő cselekedeteik folyamán kell egyre nehezebb, a végjátékot nagyban befolyásoló döntéseket hoznunk.

A dolog játéktechnikai része annyira nem is lényeges, itt sokkal inkább egy lebilincselően izgalmas interaktív történetről kell beszélnünk, ami a döntések komplexitása okán mégis belefér a szerepjáték kategóriába, ha nem is úgy, ahogyan azt az ember eredetileg gondolja.

 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik jobban szeretik a mély, valós mondanivalóval teli, az egyéni döntések minőségén múló történeteket, mint a folyamatos akcióval teletűzdelt játékokat.

Verekedős

Soulcalibur VI

Platform: PS4, XBOX One, ára: kb. 9000 Ft

Hirdetés

 

A Bandai Namco Studios Soulcalibur sorozatának immáron hatodik darabja továbbra is megbízhatóan hozza a verekedős játékok sava borsát, már az alapjáték is 21 játszható karaktert tartalmaz, amelyek csak szaporodnak a kiegészítők által. Külön jóság, hogy a hatodik részben már saját karaktert is generálhatunk, tehát nem kell feltétlenül az eleve legyártott konzervekre fanyalodnunk.

Annak ellenére, hogy a verekedős játékoknak hagyományosan faék bonyolultságú a háttértörténetük, a Soulcalibur VI esetében ez is meglepően szórakoztatóra sikeredett, úgyhogy itt az egyszemélyes kampányt sem kell átlapozni, persze azt is hozzá kell tenni, hogy nem ez a része fogja megváltani a világot, hiszen az egész műfajt arra találták ki, hogy két ember leüljön és virtuálisan csépeljék egymást órákon át. Ez utóbbit a Soulcalibur VI tökéletesen adja, aki szereti ezt a játéktípust, annak be fog jönni.

 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik egy hangulatos környezetben szeretik egymást minél látványosabban péppé verni.

Sport

Pro Evolution Soccer 2019

Platform: PS4, XBOX One, ára: kb. 8 000 Ft-tól

Hirdetés

 

A FIFA és a Pro Evolution Soccer évek óta tartó versenyében, ha csak a játékélményt nézzük, mindenképpen az utóbbi van per pillanat nyerésben. A meccsek során egyre nagyobb fókuszt kap az egyes focisták egyéni képessége és teljesítménye, így sokkal ritkábban érezzük azt, hogy a pályán lévő 11 egyforma játékost rángatjuk fel alá a képernyőn és jobban kell arra odafigyelnünk, hogy az adott játékosokkal azt a feladatot végeztessük el, amihez tényleg értenek.

Jól sikerült a PES 2019 menedzsment rendszere is, a kapott küldetések izgalmasak, szórakoztatóak. A játék látványvilága is fantasztikus, egy 4k-s monitoron kis túlzással akár még a focistáink lábszőreit is megszámolhatjuk. Az animációk terén is nagyot ment a Konami, egyre kevesebb az emberi test és a fizika törvényszerűségeivel szöges ellentétben álló mozdulatsor. A játék online része már kevésbé sikerült ennyire fényesen, viszont otthon az egyszemélyes kampányt játszani, vagy egy haverral összecsapni kiváló időtöltés lesz.

 

Kiknek ajánljuk?

Bárkinek, aki nem kap azonnali lábrázást a focitémától. Kezdők és profik valamennyien megtalálják itt a számításukat.

Autóverseny

Forza Horizon 4

Platform: XBOX One, ára: 16 990 Ft

Hirdetés

 

A mezőnyben kapható legfantasztikusabb játék jelenleg nem lehet más, mint a Forza Horizon 4. Persze ez sem a lebilincselő cselekményéről híres műfaj, konkrétan a FH4 sztorijánál még az asztalomon heverő, reggeliből visszamaradt félbetört zabkeksznek is bonyolultabb a lelkivilága, de nem is ezért szeretjük az autóversenyes játékokat.

A FH4 egyszerűen gyönyörű, grafikai szempontból a maximumot hozták ki belőle a Playground Games-es srácok, a 4k-s megjelenítés esetében is max. 30 FPS-ig visszaeső képi világ, a váltakozó évszakok, illetve a hibátlanul megjelenített és szabadon bejárható britanniai utak és vidék minden várakozást felülmúlt. Ráadásul tennivaló is akad a játékban bőven, hiszen több mint 400 autót vásárolhatunk meg benne és akkor még a számtalan tuning lehetőségről még nem is beszéltünk. Aki szereti az autóversenyes témát, az imádni fogja a Forza Horizon 4-et.

 

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban a nyílt világú játékokat és az autóversenyzést kedvelőknek.

Keresés az oldalon