Kütyü 2020. július 10.

Ezekre a tabletekre várunk 2020-ban

Balázs Kütyü 2020. július 10.
Ugyan matematikailag már eltelt az év fele, de ettől még kár lenne nekiállni temetni, hiszen a nagy telefonbejelentések időszaka is az ősz szokott lenni, úgyhogy kütyüfronton most jön még csak a java. Most a közeljövőben érkező tabletek közül válogattunk nektek.

Tabletet akkor érdemes vásárolni, ha nem szeretünk telefonról, vagy számítógépről olvasni, esetleg filmet nézni, vagy játszani. Nagyon jó még arra, amit a laptoppal szeretünk csinálni, csak éppen nem túl egészséges nyomorult készülék számára, például elnyúlni vele az ágyon és úgy gyöntölni.

Ez ugye azért van, mert a laptopban van egy ventilátor, ami a gép hűtésért felel, viszont ha nem kemény felületen tartjuk, akkor fogja magát, túlmelegedik és mindenféle galibát okoz.

Na, ez nem játszik a tabletek esetében, hiszen nekik nincs ventilátoruk, a túlmelegedésre se nagyon hajlamosak, így nyugodtan fetrenghetünk velük az ágyban.

Sőt, ha egy bluetoothos billentyűzetet klattyintunk a tabletre, onnantól kezdve, akár dolgozhatunk is rajta és nem kell a számítógép fölé görnyednünk.

A Lenovók

Július végén piacra kerül a Lenovónak két Windows alapú tablet/laptop hibridje is, a Lenovo Yoga Duet 7i és a Lenovo IdeaPad Duet 3i. A hibrid tabletek lényege, hogy nem csak csatlakoztatni tud hozzájuk az ember egy bluetoothos billentyűzetet aztán vagy működik, vagy nem, hanem eleve a gyártó ad a tablethez egy teljes mértékben kompatibilis darabot. Mégis a két készüléket ég és föld választja el egymástól, mivel a Yoga Duet 7i-t a Lenovo a Microsoft Surface Pro 7 riválisának szánja, addig az IdeaPad Duet 3i egy jóval megfizethetőbb, de cserébe nem is annyira high tech készülék lesz.

Ezt az állapotot tükrözik a specifikációik is, a Yoga Duet 7i-t az Intel vagány, tizedik generációs i7-es processzora hajtja, Iris Plus videókártya lesz benne és egy 13 colos, 2k-s kijelzőt kap még. Az ára a világhírű mód alacsony magyar ÁFA nélkül is olyan 1 200 dollár (kb. 375 000 Ft) körül kezdődik. Ezzel szemben az IdeaPad Duet 3i jóval mezítlábasabb játékszer lesz a maga Intel Pentium processzorával, integrált Intel videókártyájával, a kijelzője pedig egy Full HD-s IPS panel lesz. A mezítlábassághoz azonban alacsonyabb ár is jár, így ezt már ÁFA nélkül 430 dollár (kb. 135 000 Ft) magasságában lehet majd megkapni.

A Samsung

A Samsung folytatja az Androidos, népszerű S-es tabletszériáját, amely nagy valószínűséggel a keresztségben az igen kreatív Samsung Galaxy Tab S7 nevet fogja kapni és két kijelzőméretben (12,4 és 11 col) is beszerezhetjük majd.

Korábban gyakorlat volt a Samsungnál, hogy a tableteket az eggyel korábbi generáció processzoraival látták el, ám ezzel a cég szakított az S6-os szériánál, így jó eséllyel az S7-be már Snapdragon 865-ös CPU kerül.

Egy ilyen géphez a 8 GB RAM elengedhetetlen, a tároló mérete pedig vélhetőleg a 128/256 GB tengelyen választható lesz. Az ára viszont meglehetősen combos lesz, 1 000 dollárról (kb. 310 000 Ft) fog indulni. Ha minden jól megy, a Samsung új tabletje augusztus elején debütál.

Az olcsó kínai

Teclast tablet üres háttérrel.
Teclast P20HD tablet (Forrás: Teclast)

Tavaly ősszel tűnt fel egy újabb kínai cég, a Teclast olcsó tabletje a P10HD és már meg is van a gép augusztusra tervezett utódja, ebben az esetben is elképesztően fantáziadús elnevezéssel van dolgunk, ugyanis az új széria neve a P20HD lesz.

Az új gép is kifejezetten olcsónak mondható a maga 200 dolláros (kb. 60 000 Ft) árával, ez valószínűleg az 1.6 GHz-es Unisoc processzornak tudható be, ami a 2020-as élmezőny tabletjeihez képest igen csak lassúcskának mondható.

Ellenben a maga 10,1 colos kijelzőméretével ennyi pénzért szép nagy lesz és az 1920 x 1200-as felbontásáért sem érheti szó a ház elejét. Lesz benne 4GB RAM és 64GB tárhely. A világot ugyan nem ezzel fogjuk megváltani, de olvasgatós, filmnézős kikapcsolódós készüléknek tökéletesen megteszi.

Az Apple

Május óta rebesgetik, hogy az Apple egy 10,8 colos iPaddel fog előrukkolni 2020 második felében és egyelőre úgy néz ki, hogy ez a cég hagyományaihoz híven szeptemberben meg is történik. Ennek ellenére viszont vajmi keveset lehet tudni az új készülékről, egyelőre az tűnik biztosnak, hogy az Apple A12-es processzorchipje lesz benne. Az árát is inkább egyelőre csak megsaccolni lehet, olyan 350 és 500 dollár (kb. 110 000 és 150 000 Ft)  közé teszik.

Keresés az oldalon