Kütyü 2020. május 12.

Az Apple királyságát is fenyegeti a Microsoft az új laptopjával

Balázs Kütyü 2020. május 12.
A Surface Book 3-ba nem csak zsír új processzor, de Nvidia 16-os videokártya is került.

A laptop mellett egy tablettel (ez a Surface Go 2) és az ezekhez való fülessel (Surface Headphones) is jelentkezik a cég. A most bejelentett Surface Book 3 a Microsoft szerint a legbikább laptop, amit valaha gyártottak és azt állítják, hogy 50 százalékkal nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az elődje, a Surface Book 2.  Sőt, az akkumulátora is erősebb lesz valamivel, tehát az eddigi 17 órás munkaidőt most feltornászták 17 és fél órára.

Egyébként, ahogyan megszoktuk, a Surface Book 3 is két kijelző méretben (15 és 13 col) érkezik.

Motornak az Intel 10. generációs Ice Lake processzorát kapja, egyből kétfélét is, a „gyengébb” vagyis inkább a valamivel kevésbé drága verziókba Core i5-1035G7 kerül, ami mellé az Intel saját márkájú Iris Plus Graphics integrált videokártyáját építik be, míg a prémium modellek a Core i7-1065G7-t kapják. Ezen utóbbiakhoz Nvidia videokártyák járnak, a 13 coloshoz egy Max-Q-val ellátott GTX 1650-es, míg a 15 coloshoz pedig egy GTX 1660 Ti Max-Q, vagy egy Quadro RTX 3000 Max-Q.

A Microsoftnál úgy vélik, hogy az 15 colos Surface Book 3 egy GTX 1660-val bőven megfelelő arra, hogy a legfrissebb játékokat is Full HD-ban, 60 FPS-sel csapathassuk.

További jó hír, hogy a memóriáját egészen 32 GB-ig bővíthetjük, továbbá a tárhelye is eléri az 1 TB-ot, sőt a 15 colos modellek esetében ennek duplájáról is beszélhetünk. Továbbá a vállalatnál azt ígérik, hogy a valaha gyártott leggyorsabb SSD merevlemezek fognak dolgozni a készülékekben.

Forrás: Microsoft

Persze mindennek meg is lesz a nem is kissé borsos ára. A június 5-étől hozzáférhető Surface Book 3 a közismerten alacsony és vásárlóbarát magyar ÁFA nélkül is 1 599 dollárba (kb. 520 000 Ft.) kerül, mármint a 13 colos, a nagyobb gépért 2 299 dollárt (kb. 740 000 Ft.) is elkérnek.

Tabletként is használhatjuk (Forrás: Microsoft)

Bár a hurráoptimizmussal a vásárlói visszajelzésekig érdemes még várni, de a Microsoft ígéreteiből és a Surface Book 3 értékeiből kiindulva nagyon úgy néz ki, hogy esélyes trónkövetelője támadt a MacBook-nak.

Surface Go 2

A Microsoft Surface szériájának legkevésbé drága terméke ez a tabletsorozat, ráadásul a korábbi 10 colos kijelző méretet ezúttal 10 és fél colra növelték, mindezt úgy tették meg, hogy közben a készülék mérete nem változott. Ezt úgy oldották meg, hogy a tablet keretén vékonyítottak egy sort, ám nem ez az egyetlen lényeges változás a korábbi modellhez képest. Például nőtt a képernyő felbontása is (1 800 x 1 200-ról 1 980 x 1 280-ra), ennek hatására valamivel élesebb képet fog adni, mint amire a Surface Go képes volt.

Ami a processzort illeti, itt választhatunk az Intel Pentium 4425Y és a Core m3 széria egy konkrétan meg nem nevezett darabja között. Ez azt jelenti, hogy a motorral nem készültek az élvonalba a Microsoftos srácok és lányok, hiszen egyikük sem friss darab, sőt a Core m3 az Intel nyolcadik generációját jelöli.

Bár hozzá kell tenni, hogy az új tablet teljesítménye a cég szerint így is 64 százalékkal jobb lesz, mint amit a Surface Go tudott, ami kétségkívül jelentős előrelépés.

Hasonlóan a Surface Book 3-hoz a tablet esetében is törekedtek az akkumulátor teljesítményének növelésére, így amíg a korábbi készülék 9 órán át bírta töltés nélkül, a Surface Go 2 10 órán át fogja. Kapható lesz hozzá billentyűzet is, így akár laptopként is használhatjuk, valamint menőbb mikrofont is kapott, így a videokonferenciáinkat is jobb minőségben bonyolíthatjuk vele.

Forrás: Microsoft

Ami a Surface Go 2 árát illeti, itt szerencsére nem lesz szükség a szívgyógyszeres fiolára, úgyhogy vissza is zárhatjuk a fiókba. ÁFA nélkül olyan 130 000 forint környékén találjuk majd, ami ugyan tablethez képest viszonylag drága, de cserébe hamarabb beszerezhetjük, mint a laptopot, mivel ez már május 12-én felkerül a polcokra.

Keresés az oldalon