Otthon 2020. március 24.

Ezek a legjobb fizetős és ingyenes szoftverek videomeetingekre

Balázs Otthon 2020. március 24.
A koronavírus-járvány miatt egyre több munkahely próbál átállni az online, illetve távolsági munkavégzésre. Az alábbiakban olyan szoftvereket mutatunk be, amelyekkel lehetővé válik úgy értekezleteket tartani, hogy közben nem tüsszögünk egymás arcába.

A technológiai fejlődés eredményeképpen ma már nem kell feltétlenül sci-fit néznünk ahhoz, hogy a videokonferencia jelenségét megtapasztaljuk. Sőt, már ott tartunk, hogy tulajdonképpen egy ilyen összerántásának már olyan nagyon komoly anyagi akadályai sincsenek. Első nekifutásra gondoljunk itt például a Londonban dolgozó unokájával Skype-on diskuráló nagymamára.

Ennek a tendenciának adott újabb löketet a koronavírus feltűnése, ugyanis innentől kezdve a virtuális értekezlet már nem csak a nagy távolságok olcsó és környezetkímélő áthidalására jelent remek eszközt, hanem az erre szolgáló programokkal a mindenféle céges megbeszélések is letudhatók anélkül, hogy egy légtérben kellene tartózkodnunk a munkatársainkkal. Ez utóbbi járványveszély idején különösen üdvös fejlemény.

A Facetime és a Skype lakossági sikere arra is rámutat, hogy egyáltalán nem idegen ma már ez a kommunikációs forma az emberektől, így a vírus nélkül is várható volt, hogy egyre több helyen jelenik meg a videokonferencia a hétköznapi munka világában is.

Az alábbiakban olyan szolgáltatásokat, programokat szedtünk össze nektek, amikkel lazán le tudtok zavarni egy ilyen megbeszélést. Lesz köztük olyan, ami ingyenes és olyan is, amiért fizetni kell.

Zoom Meeting

Ez az egyik legjobb program a piacon, fizetős és ingyenes verziója is létezik. Szépen működik Mac, Windows, Linux, iOS és Android operációs rendszerek alatt és akár 100 résztvevővel is tarthatunk ezen keresztül megbeszélést.

A Zoom ingyenes verziójának egyetlen hátránya, hogy a háromnál több szereplős beszélgetések időtartamát 40 percben maximalizálja, tehát ha ezzel akarunk dolgozni, akkor nem sok idő lesz a bájcsevejre, ha fontos dolgokat is meg kell beszélnünk.

Remek dolgokat tud egyébként, lehet vele asztalt és alkalmazásokat is megosztani, illetve fizetős módban le is tudjuk menteni a megbeszélést mp4, illetve mp3 formátumokban. Ráadásul a 256 bit TLS titkosításnak köszönhetően mindezt biztonságosan tudjuk csinálni.

GoToMeeting

Audio- és videokonferenciára is van lehetőség a LogMeIn fizetős alkalmazásában, a GoToMeeting-ben. A program legnagyobb előnye, hogy telefonbarát (a mobilokkal a legtöbb hasonló alkalmazásnak kisebb nagyobb gondjai akadnak) és akár egy mobilkészülékről is lezavarhatjuk a videomeetinget. Megoszthatjuk vele a képernyőnket, állítható benne a kép és hangminőség is. A legolcsóbb, havi 14 dollárba kerülő változata 150 fős konferenciák megtartását teszi lehetővé.

Skype

Talán a legismertebb ilyen ingyenes szoftver a Microsoft birtokában lévő Skype, bár a többség a barátokkal, illetve a családtagokkal való kapcsolattartásra használja elsősorban.

Óriási előnye, hogy nem kell hozzá semmit letölteni, vagy telepíteni, hanem használható simán böngészőből.

A képernyő megosztása itt is lehetséges, felvételt is készíthetünk a beszélgetésről, az egyetlen hátulütője, hogy viszonylag kevés embert tudunk bevonni a konferenciába, a maximum 50 fő. Persze van a Skype-nak fizetős változata is, a Skype for Business, ahol az ingyenes program kapacitásának ötszörösét is használhatjuk, tehát akár 250 résztvevővel is rendezhetünk megbeszélést.

Lifesize

A 2003-ban alapított Lifesize igen jó képminőségű meetingek, illetve konferenciák lebonyolítására képes, ezt bizonyítja, hogy rendelkezik 4k támogatással.

Eredetileg ugyan nem volt ingyenes verziója, ám ez megváltozott a Lifesize Go-val, amit a Skypehoz hasonlóan lehet tolni böngészőből, egyidejűleg max. nyolc emberrel, időtartam maximalizálás nélkül.

A fizetős program esetében a legalacsonyabb kategóriában legfeljebb 100 ember konferenciázhat együtt, de van olyan díjcsomag is, ahol akár ezren is tolhatjuk, ami szinte már egy népgyűlés.

Cisco Webex Meetings

A hang és kommunikációtechnikai termékeiről ismert Cisco esetében nincs túl sok csodálkozni való azon, hogy létezik videokonferenciázásra használható programjuk. Az se túl meglepő, hogy a brand miatt az elvárások is meglehetősen magasak és a Webex próbál is ezeknek megfelelni és azt kell mondanunk, hogy sokkal inkább sikerrel, mint nem.

Ingyenes szolgáltatás, 100 fő a résztvevők maximális száma, a program ismeri és kezelni is tudja a HD-t, sőt, konferenciaindításhoz nem is kell feltétlenül letöltened a progit, mivel a Webex honlapjáról is lebonyolíthatod.

Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a programon keresztül simábban fut minden, mint a honlapról.

Keresés az oldalon