Mutatjuk, mire lesz szükséged a tavaszi kerti munkához

Fatima
Ahogy ébredezik a természet, eljön az ideje a kertészkedésnek. Összegyűjtöttük azokat a felszereléseket, melyekre mindenképpen szükséged lesz a kerti munkához.

Tavasszal a száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni, így mindenképpen kell egy metszésre alkalmas szerszám. Ilyenkor időszerű átültetni a dézsás- és a cserepes növényeket, gyeplazítást végezni, emellett a talajt is elő kell készíteni. Ez utóbbi alatt értjük a fellazítását, a komposzt bedolgozását – attól függően, szeretnénk-e vetni, ültetni, frissíteni rajta. Az elszaporodott gyomnövényeket el kell távolítani, és a lemosó permetezésre is érdemes sort keríteni, hogy megszabaduljunk a kerti növényeinket támadó bakteriális és gombás eredetű fertőzésektől és védelmet nyújtsunk nekik.

Illusztráció: Getty Images

Ha terveztünk faültetést, arra a tavasz ideális, de az ősszel virágzó évelőket és a kevésbé érzékeny virágokat (pl. sásliliom, kúpvirág, margaréta) is ültethetjük. A Zöldbolt javasolja, hogy gondoljunk azokra a hidegnek ellenálló növényekre, melyeket már márciusban elvethetünk az első ágyásokba, köztük a lóbab, a sárgarépa, a borsó, a vöröshagyma, a petrezselyem, a hónapos retek, a saláta, a spenót, a vörös- illetve a fokhagyma. Kis palántákat is nevelhetünk, és a bogyós gyümölcsűek ültetésére (ribizke, málna, szeder, egres) is ez a legjobb időszak.

Ha megriadnánk attól, hogy mennyi levágott ág, gyom, elszáradt növényrész gyűlt össze egy kupacba, akkor emlékeztessük magunkat: ezekből lesz a legjobb komposzt.

De milyen alapfelszerelések kellenek?

 

 

A tavasz a nagy metszések ideje, így a legfontosabb kellék egy minőségi metszőolló és egy ágvágó! A Gardena Classic metszőolló (4) elsősorban virágok és fiatal hajtások metszésére alkalmas – akár 18 mm átmérőjű ágak is vághatók. A döntött vágófej precíziós élezésű késeit tapadásgátlóval vonták be, az ergonomikus kialakítású karjai pedig jól illeszkednek a kézbe. A két fogási pozíciónak köszönhetően az ollóval erőteljes vágás és gyors metszés egyaránt végezhető. Komolyabb ágvágásra a HECHT teleszkópos kerti ágvágó ollóját (2) ajánljuk. Már a nevében is benne van a legnagyobb előnye, a teleszkópos kar. Ez a nyél alumíniumötvözetből készült, hosszúsága 70 és 104 cm tartományban állítható.

A latex gumi kertészkesztyű (3) védi a kezünket a szennyeződésektől és a karcolásoktól, ráadásul a rátehető karmok hasznosak az ásáshoz, gyomláláshoz és egyéb kerti munkához. 

A Fiskars Solid kézi palántázó (1) megkönnyíti a hagymák és palánták elültetését: oldalán mérőskála a pontos mélység meghatározása érdekében, gyors és egyszerű ásásra képes, pontos ültetést és befedést biztosít. A 65 mm széles és legfeljebb 125 mm ültetési mélységű hagymákhoz alkalmas.

 

 

Falevelek, fűnyesedék, gyepszellőztető nyesedékek és egyéb kerti hulladék gyors összesepréséhez, felszedéséhez elengedhetetlen egy lombseprű. A Gardena (2) egy olyan darabot kínál, ami nagy területen képes dolgozni, ugyanis munkaszélessége 77 cm. Ahogy haladunk a munkával és a feltakarítással, jól jön egy olyan kerti kocsi, amit egyszerűen húzhatunk magunk után a hulladék összegyűjtésére. Az 50 liter kapacitású EASY GO BREEZE (1) egy új generációs talicska, amely a multifunkcionalitás és a kompakt méret ötvözete. Tipikus kerti munkálatokra lett kitalálva, de hagyományos otthoni használatra, sőt, bevásárlásra, mosásra, tisztítószerek cipelésére is felhasználható. Ebbe tárolhatjuk a kerti hulladékot, majd mehet is a komposztba.

Ha már a talaj fellazítása szóba kerül – mint égető tavaszi teendő -, kell egy strapabíró ásó is. A Gardena ClassicLine csúcsos ásó (3) edzett, minőségi acélpengével és extra lábtámasszal van ellátva – ez utóbbi azért is hasznos, mert

a széles rálépő felületének köszönhetően könnyen lehet használni az eszközt, és a véletlen csúszásból származó sérülés kockázata is csökken.

Míg az ásó a talaj forgatáshoz, mozgatáshoz és eltávolításhoz szükséges, addig a kapa a talaj felső 3-6 centiméteres rétegében gyomtalanításra, lazításra és porhanyításra alkalmas. A kertlap.hu alaposabban is ír arról, hogy a kapálással milyen jól lehet a talaj vízgazdálkodását javítani, mert a hajszálcsöveket mintegy elvágva csökkenti a felszíni párolgást. A fej formája sokféle lehet: a szögletes könnyebben behatol a laza talajba, míg a köves vagy kötött talajokra háromszög alakú kapa javasolt. A villás kapát kötött, köves talajon való gyomláláshoz, mulcs forgatásához, gyökerek kiszedéséhez lehet használni. Kétségkívül elkél egy ilyen eszköz, vagy a továbbfejlesztett verziója, a 7 cm munkaszélességű Gardena combisystem kerti kapa (4). Ez helytáll, legyen szó kapálásról, gyomlálásról, levegőztetésről, barázdahúzásról vagy egyengetésről – mind lehetséges az egyik oldalon lévő szív alakú, fogazott kapalappal vagy a másik oldalon található két foggal. Egyébként bármely Gardena combisystem nyélre felhelyezhető.