Otthon 2020. március 19.

Itt az ideje a faültetésnek - így csináld

Balázs Otthon 2020. március 19.
Nem csak a kertünk lesz szebb tőle, hanem a környezetet is védjük vele. Ha meg már úgyis otthon vagyunk, akkor miért ne kertészkednénk?

A tavasz és az ősz a szezonja a faültetésnek, igazából bármelyiket választhatjuk, sőt, ha konténerben nevelkedett fácskát szeretnénk meggyökeresíteni a kertünkben, azt gyakorlatilag bármikor csinálhatjuk, az egyetlen kikötés, hogy ne legyen fagy. Persze a gatyarohasztó hőség sem ideális, bár ha nagyon nem tudjuk máskor csinálni, akkor bőséges öntözés esetén lehet esélyünk a sikerre.

A legfontosabb, amiről döntenünk kell még így a folyamat legelején, hogy hova és milyen fát akarunk ültetni. Ha ez megvan, akkor nézzünk gyorsan utána, hogy az a bájos kis facsemete – ami pont befér oda, ahova kinéztük – mekkorára is fog megnőni széltében és hosszában.

Igen, arra próbálunk célozni, hogy ne a csemete aktuális méretével, hanem az évekkel későbbi, kifejlett paramétereivel számoljatok, mert előbb utóbb olyan lesz.

Vagy nem, de akkor meg sajnos ki kell vágni és a jó helyválasztás simán tud döntő tényező lenni ebben is.

Mielőtt nekiesnénk az ásásnak, nem árt egyeztetni a felénk illetékes közüzemi cégekkel, ugyanis nagyon kínos tud lenni, ha egy vehemensebb mozdulattal szétcsapjuk a szennyvízelvezető csövet, vagy megöljük az áramot a házban, pláne, hogy utána még meg is büntetnek érte. Szóval mindenképp keressük meg ezeket a cégeket és beszéljük velük át, hogy a telkünkön hol vannak azok a pontok, ahol annyira nem kéne gödröt csinálni. Ez azért is nagyon fontos, mert a faültetés pár fokkal komolyabb játék, mint a hobbikertészkedés, itt ásni kell, sokat és mélyre.

Ha megvan a hely, beszéltünk a közüzemi cégekkel, szerezzük be a hozzávalókat. Alapvetően nem kell nagy dolgokra gondolni, kell egy ásó (keményebb, vagy kavicsosabb talajhoz nem árt egy csákány sem), egy talicska, melós kesztyű és a későbbiekre egy metszőolló.

FISKARS Teleszkópos Ásó, Hegyes

Ára: Kb. 15 000 Ft.

Hirdetés

 

Miután az eszközöket is kipipáltuk, jöhet a fa. Ki kell találnunk, hogy dísznövényt vagy gyümölcsfát akarunk ültetni és bár ezek mindegyike felnevelhető magról is, de a kevesebb macera érdekében érdemesebb felkeresni egy kiskereskedelmi mennyiségben is utazó faiskolát, ahol remek dísz és gyümölcsfa oltványokat vásárolhatunk.

Güde GGW 300 kerti kocsi

Ára: 42 600 Ft.

Hirdetés

 

Fontos, hogy az így beszerzett csemete ültetését záros határidőn belül le kell bonyolítani és addig is tartsuk hűvös, árnyékos helyen és biztosítsuk a gyökerek vízellátását. Ha nem így cselekszünk, akkor a csemeténk maradványainak elültetése kb. annyira lesz értelmes húzás, mintha egy hurkapálcával tennénk ugyanezt.

FISKARS Garden Pro

Ára: Kb. 10 000 Ft.

Hirdetés

 

Nos, ha minden klappol, akkor itt az ideje ásni egy kicsit. Az ideális ültetőgödör úgy egy méter mély és ugyanilyen széles. A kiásott földet forgassuk egy kicsit át, hogy lazább legyen, így könnyebben tud majd növekedni benne a gyökérzet. Fontos, hogy a gyökérlabdáról nagyon óvatosan el kell távolítani minden csomagolást, még akkor is, ha jutazsákból van – ez elvileg komposztálható lenne –, mert az anyatermészettel való összesimulásáig sok idő telik el és addig nem hagyja megfelelően fejlődni a gyökereket. Azt is figyelembe kell venni, hogy a fenti 1×1-es gödör méretarány sokkal inkább csak nagyságrendi becslés, mint rozsdás bökős esküdözés, az irányadó minden esetben a faiskolában látott ültetési magasság legyen, „azaz a gyökérnyakban található szemzés helye néhány centivel a talajszint fölött legyen.”

Az ültetőgödörbe helyezés előtt ne felejtsük el felütni a talajt némi extra tápértékkel, ami segíti a fácskánkat a fejlődésben, ez lehet trágya, tőzeg, bármiféle komposztanyag, amit csak nem szégyellünk. Ugyanígy ajánlatos az ültetés során a fához nem túl közel leverni pár karót (három/fa a jó arány), hogy az esetlegesen előforduló erősebb széllökések ne deformálják a fánk növekedési pályáját. Természetesen az ültetést követő első két évben az átlagnál jóval alaposabban is kell öntözni, pláne ha nagy hőségek köszöntenek be. Továbbá az elhalt ágakat csippentgessük le a metszőollóval, illetve idővel arra sem árt odafigyelnünk, hogy az általunk elképzelt lombkorona formája is kialakuljon, ebben is segíthet nekünk az olló.

Keresés az oldalon