Kertészkedés otthon: mit, hogyan?

Balázs
Már nyújtogatja felénk csápjait a tavasz, már ami a kerti munkák kezdetét is jelenti. Na, de hogyan fogjon hozzá az, aki még ilyet nem csinált, de szeretne? Segítünk.

Ha pályakezdő hobbikertészként akarunk nekiesni a birtokunknak, akkor előtte mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Ez nem pénzlehúzós duma, egyszerűen az van, hogy ha nincs meg a megfelelő szakértelmünk, akkor egyszerűbb, ha legalább az elején kikérjük olyasvalakinek a tanácsát, aki rendelkezik ezzel. Persze opció az is, hogy rávetjük magunkat az internetre és a szubjektív szimpátiánk által vezérelve összemazsolázzuk az okosnak tűnő ötleteket, ám ennek könnyen lehet tripla sz, tehát szívás, szitkozódás és szomorúság a vége.

Forrás: Gettyimages

Kertészkedj okosan!

A kertészkedés legelső fázisa a tervezés, ilyenkor kell kitalálnunk, hogy mekkora területet szeretnénk erre felhasználni és hogy azon pontosan mit, illetve miket akarunk nevelgetni. Nos, itt jön majd jól a szakértő segítsége, ugyanis ő fogja tudni elmondani, hogy az adott talajtípushoz milyen növények passzolnak, illetve a kiválasztott darabok ültetési távolságáról is fel tud világosítani minket, tehát, hogy milyen messzire kell ültetni mondjuk a paradicsomot a krumplitól ahhoz, hogy ne zavarják egymás köreit.

Figyelni kell arra is – amennyiben nem konyha, hanem látványkertben gondolkodunk –, hogy ha kisgyerek is van a családban, akkor ne telepítsünk szép, de mérgező növényeket, virágokat a kertbe, mert baj lehet belőle.

Persze itt nem is elsősorban a gyöngyvirágra gondoltunk, amiről azért kb. köztudott, hogy ártalmas, hanem sokkal inkább arra, hogy minden növény élettani hatásának nagyon alaposan nézzünk utána, hiszen sokkal több, eltérő módon mérgező van közöttük, mint azt elsőre gondolná az ember.

Forrás: Getty Images

Tárgyak, amiket szerezz be

Ha már nagyjából kitaláltuk, hogy mit és hova akarunk ültetni, akkor mielőtt még elmennénk beszerezni a magokat, csemetéket, megfelelő minőségű és típusú virágföldet esetleg, mindenképp szerezzük be a kertészkedéshez elengedhetetlen munkaeszközöket.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, első körben bőven elég lesz ásó, kapa, nagyharang izé, gereblye, öntözőkanna és egy pár kertészkesztyű. Ezek mindegyikéből vannak spéci cuccok, de fölösleges mélyre ásnunk magunkat a dologban, egy pár melóskesztyű épp ugyanannyira megteszi, mint a legcsipiszupibb kifejezetten kertészkedéshez ajánlott darab.

Amire érdemes talán odafigyelni, hogy nem baj, ha az ásó-kapa-gereblye triumvirátusból olyanokat válogatunk össze, amelyek nem a hagyományos hosszú nyelű nagy cuccok, mert egy kisebb konyha, vagy díszkertben bajos lesz velük dolgozni.

Persze ez nyilván attól is függ, hogy mekkora területen akarunk gazdálkodni.

Ültetőásó

Olyan nagyon sok mindent nem lehet erről mondani, ami nincs benne a nevében. Kifejezetten ültetéshez való, csúszásmentes, ergonomikus nyéllel látták el, így nem csak kényelmesen, de biztonságosan is dolgozhatunk vele.

Akkor a legjobb választás, ha kisebb kertben tervezünk dolgozni vele, de nagy területen is jó szolgálatot tud tenni egyes érzékenyebb lelkivilágú növények esetében.

Ergo Style Ültető ásó

Ára: kb 2 290 Ft

Hirdetés

 

Gyomlálókapa

Mielőtt nekiszaladnánk az ültetésnek fontos, hogy távolítsunk el mindent a kertünkből, amiről úgy gondoljuk, hogy nem oda való. Ide tartoznak a különféle gyomnövények is, melyeket tanácsos gyökerestül kirántanunk a földből, ha nem akarunk később hosszan káromkodni.

Ebben fog segíteni nekünk ez az edzett acél fejjel bíró gyomlálókapa, melynek olyan a kialakítása, hogy a legnehezebben megközelíthető sarkokból is ki tudjuk vele kapni az addig rajtunk röhögő dudvát.

Ráadásul csúszásmentes borítást kapott a nyele, így nem fog kiugrani a kezünkből sem munka közben.

FISKARS QuikFit Gyomlálókapa

Ára: kb. 4 000 Ft-tól

Hirdetés

 

Öntözőkanna

Elengedhetetlen kerti alapszerszám, ugyanis nem mindegy, hogy mivel és hogyan öntözzük a frissen ültetett bármiket.

Például, aki a slaggal próbálkozik, az hamarosan azt veszi észre, hogy a vízsugár kipenderítette a földből a magokat, szóval jobb, ha inkább kannával csináljuk.

Ez egyébként egy ötliteres, cinkből készült darab, ideális a kisebb fűszeres, vagy virágos kertekhez.

Sunflowers Öntöző 5 L

Ára: 3700 Ft

Hirdetés

 

Kertész gereblye

Ez is egy olyan kompakt darab, amit a kisebb kerti munkák elvégzésénél lehet remekül használni.

Pl. az avart nem ezzel kell összegereblyézni, mert egyből a kötelező sorkatonaság idejéből származó, fogkefével történő padló suvikszolós történet főszereplőjének fogjuk érezni magunkat.

Ellenben az ültetés utáni talajegyengetéshez, vagy a folyamatot megelőző felületi tisztításához remek választás.

Pointed Ergo Style Kertész gereblye

Ára: 2290 Ft

Hirdetés

 

Kesztyűk

A mezei melóskesztyűhöz képest a kertészkesztyűnek egyetlen igazi előnye van, hogy rendelkezik karmokkal, ami jelen esetben nem önvédelmi célokat szolgál, hanem kis területen a gereblye feladatait tudjuk vele ellátni. Külön jó pont, hogy nem csak mosható, de maga az eljárás is pofonegyszerű, így csak akkor tudjuk tartósan összekoszolni, ha ez a célunk.

InnovaGoods Kertészkesztyű

Ára: 2760 Ft

Hirdetés