Ilyen a szappan, ami szén-dioxidból készült

Fruzsi
A kanadai CleanO2 vállalat szappanjai többet tudnak a szokásos környezetbarát kozmetikumoknál: a termékek gyártásához a fűtési rendszerek által kibocsátott szén-dioxidot használják fel.

A klímaváltozásért felelőssé tehető üvegházhatású gázok egyikeként a szén-dioxid az ipar és a lakosság számára egyaránt óriási problémát jelent. A CleanO2 egy kreatív és tiszta megközelítést talált a kibocsátott szén-dioxid mennyiségének csökkentésére: szappant csinálnak belőle.

A cég által kifejlesztett CARBiN-X nevű eszköz a levegőben lévő szén-dioxidot megköti, és hamuzsírrá, vagyis kálium-karbonáttá alakítja.

Az iskolai kémiaórákról is jól ismert, fehér színű, könnyen málló szilárd só a szappan- és üveggyártás alapanyagaként használatos.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

CleanO2 (@cleano2cct) által megosztott bejegyzés

 

A CleanO2 CARBiN-X berendezése bármilyen földgázzal fűtött épületben elhelyezhető. A technológiai a fűtési berendezések által kibocsátott szén-dioxidot használja a hamuzsír alapanyagaként, amelyet aztán szappanná alakítanak. A cég kínálatában a hagyományos tömbszappanokon túl egyéb termékek, például folyékony szappan és tusfürdő is található.

A CleanO2 vállalat szén-dioxidból készült szappanja
cleano2.ca

Ahhoz, hogy a hamuzsírból szappan legyen, a kálium-karbonáton kívül további összetevőket, például növényi olajokat, kókusztejet, aktív szenet és kávét is felhasználnak.

A CleanO2 által készített szappanok biológiailag teljesen lebomlóak, a környezetre nem ártalmasak. 

(via Designtaxi)