Kezdd el te is a műanyagmentes júliust! Adunk hozzá tippeket

Diósi Szilvia
Elindult a műanyagmentes július! Most van egy egész hónapod arra, hogy kipróbáld, milyen, ha minden egyszer használatos műanyagot kiiktatsz a mindennapjaidból.

A nyár közepén, az első komolyabb hőhullám után talán senkit sem kell emlékeztetni a klímaválságra. Ha belegondolsz, és végig veszed a napi teendőidet, valószínűleg te is rájössz, hogy rengeteg egyszer használatos műanyagot veszel igénybe. Ha belefektetsz egy kicsi energiát, ezek jelentős részét kiválthatod.

Egyszer használatos műanyag
Forrás: Getty Images

Miért kellene tőlük megszabadulni?

Azért jelentenek nagyon nagy problémát az egyszer használatos műanyagok, mert bár csak pár percig használjuk őket, több száz évbe telik, mire lebomlanak. Azaz a legelső műanyagdarab is itt van még velünk a Földön, és azóta is rengeteget termelünk.

A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban, vagy hulladékégetőben végzi, de sok darab kerül a természetbe, mivel a kukáig sem jutnak el. Ezek végül a folyókban, az óceánokban kötnek ki, ahol szemétszigeteket alkotnak, illetve

a környezeti hatások révén felaprózódnak, mikroműanyagokként bekerülnek a táplálkozási láncba, vagyis végső soron visszajutnak hozzánk, megesszük és megisszuk őket.

Mondhatod azt, hogy te újrahasznosítod a terméket, de az igazság az, hogy ez nem százszázalékos. Szükség van egy elsődleges nyersanyag bevonására, ráadásul ezek a termékek már csökkentett értékűek, és örökké semmit sem lehet újrahasznosítani.

Tehát a műanyagok esetében is a legjobb megoldás a megelőzés, vagyis az, hogy minél kevesebbet használj belőlük. Erre találták ki a műanyagmentes júliust, ha részt veszel a kihívásban, igyekezned kell minél kevesebb műanyagszemetet termelni. Ez nem könnyű feladat, ezért hoztunk néhány ötletet, hogy mivel tudnád védeni a környezeted.

Bevásárlás

Mindennapi dolog, mindenki csinálja. Felejtsd el a műanyag szatyrot és zacskókat, helyette vigyél magaddal vászontáskát és egyéb textilből készült tárolókat, ha boltba vagy piacra mész. A legtöbb üzletben mindent egyenként csomagolnak, amerre csak fordulsz, műanyagot fogsz látni, amit azonnal kidobsz, ha elfogy a termék. Ezért keresd fel inkább a csomagolásmentes boltokat, de a piac is jó döntés. Zöldséget, gyümölcsöt, pékárut szupermarketben is tudsz venni csomagolásmentesen, néhány helyen édességet is.

Bár ez több időt vesz igénybe, érdemes otthon átgondolnod, hogy mire van szükséged, és nem a boltban kitalálni, hogy mit is szeretnél venni. Így magadban átveheted azt is, hogy mit hol tudsz beszerezni műanyag nélkül, ha pedig ragaszkodsz a listádhoz, nem veszel felesleges dolgokat, mert megkívántad az üzletben.

Nem muszáj azonnal minden csomagolástól megszabadulnod, mert ez először nehéznek tűnhet, és elijeszthet a kihívástól. Az is jó, ha először csak arra figyelsz, hogy amit lehet kimérve venni, azt úgy tedd a kosaradba. Válassz olyan termékeket, amikhez kevesebb csomagolást használnak, például cukorka esetén olyat, amelyeknél nincsenek egyenként csomagolva. Ha lehet, válaszd az üveg- vagy papírcsomagolást, de vihetsz magaddal a vászonszatyron túl olyan műanyagot, amit többször is felhasználhatsz, és kérd ebbe a választott élelmiszert.

A műanyagmentes vásárlást az élelmiszereken túl a szépségápolási szerekre is kiterjesztheted.

Rengeteg szilárd tusfürdőt, sampont, szappant árusítanak, és egyéb sminktermékek is készülnek újratölthető, vagy éppen lebomló anyagok felhasználásával.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tóth Kitti (@zoldeletmod) által megosztott bejegyzés

Étterem

Az éttermekben (főleg a gyorséttermekben) és bárokban is rengeteg egyszer használatos műanyagot termelsz egy egyszerű fogyasztással. Bár a legtöbb helyen már kivonták a forgalomból a műanyag szívószálat, és a tetőt a poharad tetejére, ha mégis olyan helyre térnél be, ahol még adnak ilyet, már a rendelésnél jelezd, hogy nem kéred.

Jégkrém vásárlása helyett menj el fagyizni, és kérd tölcsérbe a gombócokat.

A munkahelyedre csomagolj ebédet, így nemcsak a környezetet véded, hanem a pénztárcádat is.

Ha mégis étteremből szeretnél elvinni ételt, jó ötlet lehet a saját ételhordó, bár ezt nem mindenhol tudod használni. Ezeket a tárolókat hivatalosan be kell vennie az adott étteremnek, és le kell fertőtleníteniük, hogy gond nélkül használhasd. Sok helyen kapacitáshiány miatt ezt nem vállalják, de már van megoldás erre a problémára is, a Rakun közösség, akik több étteremmel is kapcsolatban állnak, hogy segítsék a műanyagmentes elviteles étkezést. Előfizetés után acéldobozba fogod kapni a kívánt ételt, amit a következő vásárláskor, akár másik helyszínen is, leadhatsz.

Ha van negyedórád, inkább idd meg helyben a kávéd, üdítőd, vagy vigyél magaddal saját poharat és kérd abba a rendelésed. Sok helyen átálltak az újra használható poharakra, így, ha gyakori vendég vagy, érdemes beszerezned egyet, így kérheted mindig ugyanabba az italodat.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

RAKUN dobozok (@rakuncommunity) által megosztott bejegyzés

A higiénia is egy fontos kérdés

A higiéniai termékekkel is rengeteg szemetet hagyunk magunk után. Ebben az esetben már az is nagy segítség a természetnek, ha figyelsz a kiszerelésekre, például 10 darabos papírzsebkendő helyett veszel egy nagyobb, 100-as csomagot,

de még jobb, ha retro vonalat képviselsz, és áttérsz a ruhazsebkendőre.

Az eldobható betétek és tamponok rettentően szennyezik a környezetet, de szerencsére már erre is található alternatíva. Léteznek mosható betétek, mensi bugyik és intimkelyhek is, amikkel egyszerűen és környezetbarát módon átvészelheted a nehéz napokat.

Ha anyuka vagy, az eldobható pelenka helyett válaszd a mosható verziót, műanyag játékok helyett pedig vegyél fából vagy textilből készült darabokat. Valószínűleg ismered a szoptatópárnát, ami nagyon kényelmes, de általában EPS műanyag golyókkal töltöttek. Viszont lehet kapni tönköllyel töltött verziót is.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Manóca Pelus (@manocapelus) által megosztott bejegyzés

Apróságok otthonról

Eldobható törlőkendő helyett választhatsz textil konyharuhát. Mosogató szivacs helyett fanyelű, természetes anyagból készült mosogatókefét.

Figyelj a ruháid címkéjére, ugyanis ezek is rengeteg műanyagot tartalmaznak. Ha teheted, kerüld el a poliésztert, poliamidot, vinylt, és nylont.

Ezekből a mosással együtt mikroműanyagok milliói jutnak a vizekbe, melyek aztán visszajutnak a szervezetünkbe.

Csoki vagy bonbon helyett vegyél inkább sütit a cukrászdában ajándékként, sőt, ha helyben hívod meg az illetőt, még a csomagolásról sem kell gondoskodnod, és egy kis időt is eltölthettek egymás társaságában.

A legfontosabb, hogy te magad is gondold át, hogy az életedben konkrétan milyen lépéseket lehetne tenni a környezetvédelemért és az egyszer használatos műanyagok megszüntetéséért.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kosárka csomagolásmentes bolt (@kosarkacsomagolasmentesbolt) által megosztott bejegyzés