Kontaktlencse jelzi a rákos sejteket

Turi Dániel
A rákos megbetegedések a mai napig vezető haláloknak világszerte, egy új találmány segítségével viszont már a könnyek is képesek lesznek megmutatni, ha rákos sejtek vannak a szervezetben.

Bár kétségtelen, hogy az egyre inkább fejlődő technika miatt ma már könnyebb diagnosztizálni és kezelni is arákos megbetegedéseket, az még mindig vezető haláloknak számít a világban. A kutatások azt mutatják, hogy nagyjából minden hatodik haláleset köthető daganatos megbetegedésekhez és évente közel tízmillió ember veszíti életét a sokszor gyógyíthatatlan kór miatt. Ahogy azonban egyre többet tudunk meg magáról a betegségről, úgy fejlődnek napról-napra a megelőzésre és a kezelésre szolgáló eszközök. Nemrég azonban egy olyan meglepő orvosbiológiai fejlesztés látott napvilágot, ami még a szakembereket is meglepte: egy kaliforniai szervezet ugyanis olyan kontaktlencséket fejlesztett, amik képesek pusztán a könnyek alapján megállapítani a rák jelenlétét – írja a designtaxi.com.

A kontaktlencsék megmutatják, ha daganat van a szervezetben
Fotó: Getty Images

Az amerikai Terasaki Intézet, amit kifejezetten a biomedikus kutatásokért hoztak létre, olyan kutatás eredményeivel állt elő, amik forradalminak számítanak a rákkutatásban és gyógyításban. A Yanghzi Zhu által vezetett csoport

olyan kontaktlencséket alkottak, amik a rák korai szakaszában kimutatják a jelenlétét, mégpedig egyszerűen csak a könnyek segítségével.

A fejlesztést egyébként jelenleg működőképesnek nyilvánították, igaz, egyelőre csak egyes sejteken és csak mesterséges körülmények között tesztelték. Az Inverse magazin értesülései szerint a lencsék az úgynevezett exoszómákat képesek felismerni, amik tumoros megbetegedések során gyakran vannak jelen megnövekedett számban a szervezetben. Ha ezeket észleli a kontaktlencse, egyszerűen vörös színű lesz, ezzel jelezve, hogy komolyabb vizsgálatokra van szükség.

A biomedikus mérnökök szerint ez a jövőben megrövidítheti az orvosi vizsgálatok idejét és számát is egyben, hiszen ez a megoldás sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint mondjuk egy teljes laboratóriumi vizsgálat, vagy egy CT. Emellett Zhu és a csapata azon dolgoznak, hogy megvizsgálják, a szervek a rákos megbetegedések során miben reagálnak különböző módon, remélve, hogy

hamarosan nem csupán a daganat jelenlétét lesznek képesek meghatározni, hanem azt is, hogy pontosan milyen daganatról van szó.

Az intézet munkatársai a tervek szerint a közeljövőben elkezdik a kísérleteket nyulakon is, amiknek nagyon hasonló a szemük az emberéhez. Abban bíznak, hogy ár éven belül már emberek is használhatják majd a lencséket.