Egészség 2019. szeptember 14.

Tippek és minőségi szemcseppek szemszárazság ellen

Laura Egészség 2019. szeptember 14.
Kontaktlencse-használat előtt és után, illetve közben alkalmazható szemcseppeket mutatunk, valamint adunk pár hasznos tippet is ahhoz, hogyan lassítsd a szemed kiszáradását, fáradását.

A sok-sok nyári utazást követően most sokunknál érkezik el a masszívabb számítógépes, papírtologatós időszak, nem is beszélve a pedagógusokról és persze az iskolásokról. Az egyik testrészünk, ami a rengeteg ülőmunkával megpróbáltatásokat kell kiálljon, a hátunk – erre is javaslunk kiváló megoldásokat.

A másik viszont a szemünk, amit nyáron még napszemüvegekkel kellett védenünk, most azonban sokkal inkább a kifáradás és a kiszáradás fenyegeti majd – pláne a kontaktlencséseket.

Mit tégy ez ellen?

A legfontosabb: minél több pihenés és alvás!

Persze, ezt mindenki tudja, de lehetőség szerint ne csak tudd, hanem tégy is érte! Próbáld megállni, hogy késő estébe nyúlóan nézz sorozatokat, vagy ha játékfüggő vagy – legyen az valamilyen konzolos játék, vagy ami még szemgyilkosabb, telefonos -, szabj meg magadnak limitált időtartamot, hogy egy nap mennyit játszhatsz! Gondolj arra, hogy ezt magadért teszed, és azért, hogy ne kelljen vörös, könnyező szemekkel dolgoznod másnap, és ne kelljen pár éven belül gigaerős szemüveget csináltatnod.

Ha vagy olyan helyzetben, napközben is rendszeresen pihentesd a szemedet: dőlj hátra a székedben, és hunyd le picit, közben hallgass akár megnyugtató zenét is.

Hétvégén, szabadnapjaidon pedig aludj minél többet – a legjobb, ha délután is le tudsz dőlni legalább félórára, csodákat tesz nemcsak a szemeddel, hanem az egész szervezeteddel!

Monitor-és napszemüveg

A szem védelmében nagyon sokat segíthet, ha készíttetsz monitorszemüveget – ez a dioptriádnak megfelelő, azaz akár nullás szemüveg, ami pusztán arra szolgál, hogy a számítógép előtt ülve használd, és meggátold, hogy a kék fény károsítsa a szemedet. A kék fény az UV-fény melletti tartományba sorolandó, vagyis hasonlóan káros, mint az erős napsugárzás – ami ellen köztudottan UV-szűrős napszemüveggel kell védekezned.

A monitorszemüveg fényvisszaverő, tompítja a tükröződést, ragyogást, erősíti a kontrasztokat (tehát jobban látsz vele, kevésbé kell megerőltetned a szemedet), és UV-t szűr.

Azaz nagyban hozzájárul az órákon keresztüli számítógépezés és telefonozás okozta szemkárosodás fékezéséhez.

Ha nem ódzkodsz tőle, még érdemesebb színezett üvegűt kérni – sárga vagy kék -, ezek ugyanis még jobban kímélik a szemet.

Szemtorna

A szemizmok tornáztatása szintén kulcsfontosságú a romlás megelőzésében. Idézünk pár gyakorlatot az eoptika.hu-ról:

1. Tudatos pislogás és szemmasszírozás

Finoman masszírozd meg időnként a szemedet és környékét, és ügyelj arra, hogy minél többet pislogj tudatosan! Ennek köszönhetően gyakrabban cserélődik majd a könnyfilmed, javul a szemed vérellátása, és a szemed körüli izmok merevsége is csökken.

2. Tekints négyfelé

Egyenes, mozdulatlan fejtartással forgasd a szemgolyóidat, és tekints fel, jobbra, le, balra. Ismételd meg párszor. Ezzel is lazítod a szemizmaidat.

3. Szemgödör-masszírozás

Hasonlóan jó hatást kelt, ha rendszeresen körbenyomkodod a szemgödrödet. (Hosszú körmökkel óvatosan!)

4. Közel s távol

Kinyújtott karod végén a hüvelykujjadat, vagy bármilyen, karnyújtásnyira lévő tárgyat nézz, majd válts egy távoli pontra. Élesíts újra a közeli tárgyra, majd megint a távolira. Mindig tartsd meg a tekintetedet pár másodpercig.

5. Pillangó gyakorlat

Ez a szemszárazság megakadályozására való szemtorna gyakorlat. Előre nézve és egyenesen tartva a fejet, lazítsd el az arcizmaidat és az állkapcsodat. Nyisd ki, majd csukd be a szemed hússzor, finoman, erőfeszítés nélkül (mint egy pillangó a szárnyait).

Szemcseppek

Szerencsénk, hogy mára már kiváló szemcseppeket is kifejlesztettek, amelyek különböző igények alapján használandóak. Ezek közül az alábbiakat ajánljuk:

Általánosan, megelőzésre

Eyeye Hydraclair

1690 Ft

Hirdetés

 

Az Eyeye Hyfraclair a B5 provitamin segítségével nyújt megoldást mind a szemüveget, kontaktlencsét viselőknek, mind a tökéletes látásúaknak. Nemcsak védi a szaruhártyát, de elősegíti annak természetes önregenerációját is.

A szaruhártyát rengeteg minden károsíthatja a sok munkán és a kevés pislogáson kívül: légszennyezés, légkondicionálás, fűtés, de például a dohányfüst is. De a sok autóvezetés, vagy az is, ha nyáron túlzó mértékű UV-sugárzásnak volt kitéve a szemed.

Ezeknek a káros hatását ellensúlyozza az  Eyeye Hyfraclair, ami direkt úgy lett megalkotva, hogy jól odatapadjon a szemed nyálkahártyájához – így segíti a könnyfilm stabilitását.

Ha sokszor száraz a szemed

Blink Intensive Tears

1990 Ft

Hirdetés

 

Ha kifejezetten érezni szoktad, hogy a szemed száraz, szúr, a látásod homályosodik, vagy sokat kell pislognod, ha a munkanap végére alaposan kivörösödnek a szemeid, akkor jó választás lehet számodra a Blink Intensive Tears – szemüveg, kontaktlencse mellé is. Magas minőségű készítmény, ami kísérleteken is jól szerepelt: a résztvevők közel fele (48 százaléka) a látásminőségének javulásáról számolt be a csepp 21 napos használata után. A Blink Intensive Tears több mint egy órán át képes megőrizni a szem nedvességét, a leírások szerint sokan igazolták, hogy jobban bevált, mint a korábbi szemcseppjeik.

Kontaktlencséhez

Queen's i-Fresh R

1590 Ft

Hirdetés

 

A Refresh ezen termékének pH-értéke kompatibilis a szemszövettel és a szem szerves folyadékaival, amelyekkel érintkezésbe kerül, ezáltal hidratálja a kontaktlencséket és növeli azok nedvesíthetőségét.
A kontaktlencsére cseppents belőle, mielőtt a szemedre teszed őket! Ha szükségesnek érzed, csöppenthetsz egy vagy két cseppet közvetlenül a szemedre is, amikor kellemetlen érzést vagy szárazságot észlelsz.

Bármilyen kontaktlencsével használható!

Kontaktlencse használat előtt és után

Opti-Free Pro Blue

2990 Ft

Hirdetés

 

Ez a szemcsepp kizárólag a kontaktlencse behelyezése előtt és annak kivétele után használható. Segít visszaállítani a könnyfilm stabilitását és biztosítja a szemfelszín védelmét. Az EyeGlyde technológia révén megszüntetni a szemszárazság összes tünetét.

A legforradalmibb

Cationorm

2990 Ft

Hirdetés

 

Ha a legújabb fejlesztésben hiszel, akkor válaszd a Cationormot – akár kontaktlencsés vagy, akár nem. Ez a szemcsepp abban több a társainál, hogy “egy forradalmian új technológia segítségével lehetővé teszi a könnypótlás szempontjából egyaránt fontos víz és lipidrészecskék egyidejű eljuttatását a szem felszínére”.

Amellett tehát, amit a műkönnyek többsége csinál – a nedvesítés és síkosítás – a könnyfilm mindhárom rétegét, így a lipidréteget is visszaállítja.

Ez pedig csökkenti a könnyfilm elpárolgását. Vagyis az egész mechanizmus hatékonyabb.

Még valami, amit szó szerint idézünk, hogy pontos legyen: “A Cationormban található mikroszkópikus nanorészecskék egy lipid maggal rendelkeznek, melyet felületaktív anyagból álló köntös vesz körül, megakadályozva, hogy a lipidrészecskék a szemcseppből kicsapódjanak. Ezért sem okoz a becseppentés után homályos látást.”

 

Természetesen rengetegféle szemcsepp kapható még, és nem kizárólag a fenti négy az, ami alkalmas lehet számodra. Mint a legtöbb termék, ez is olyan, hogy ki kell próbálgatni, ki kell tapasztalni, melyik segít a te problémádon leginkább. Különösképp igaz ez az egészségüggyel kapcsolatos termékekre.

Ami elengedhetetlen: mielőtt szemcseppet vásárolnál, mindenképp tarts egy ellenőrzést a szemészeten, hallgasd meg az optometrista javaslatát is; a szemcseppek adagolását pedig kezdetben minimális mennyiséggel indítsd, és csak akkor növeld, ha nem tapasztalsz semmilyen kellemetlenséget!

Keresés az oldalon