A legjobb napszemüvegek

Marci
A tűző nap ellen a legjobb védekezés a napszemüveg, csapjunk is bele, hogy melyek azok, amik közül érdemes válogatni a nyáron.

Amint egy kicsit erősebben kezd tűzni a Nap, azonnal sürgető problémává válik, hogy milyen napszemüveggel védekezzünk ellene. A szimplicisták ezt elintézik annyival, hogy becsattognak a strandon az első bóvlis-szuveníreshez és lekapnak a polcról egy random szemüveget.

Ez bár egy kétségkívül olcsó megoldás, nem biztos, hogy a legszerencsésebb.

Már csak azért sem, mert a márka nélküli műanyag szemüvegek többsége simán átereszti az UV sugarakat, ennek pedig különféle látószervi megbetegedések (pl. szürkehályog) lehetnek a következményei.

Éppen ezért érdemes egy kicsit jobban kinyitni az erszényünket és olyan napszemüveget választanunk, ami UV szűrős. Persze nem kell azonnal több tízezres tételekben gondolkodni, ha éppen nem szempont, hogy a szemüvegünk csilivili ultradivatos, felső tízezer kompatibilis darab legyen, akkor bőven elég egy munkavédelmi napszemüveget beszereznünk pár ezer forintért, azzal már mentesülünk a napsütés káros hatásai alól.

Az ezt követő stációk már kevésbé szólnak a pragmatizmusról, talán annyit érdemes figyelembe venni, hogy ha autózáshoz választunk szemüveget, akkor fontos, hogy teljes egészében leárnyékolja a szemünket, mert ellenkező esetben, ha oldalról napfényt kapunk, az igen zavaró lehet. 

Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor onnantól kezdve a többi már tényleg csak ízlés dolga.    

A praktikus, de egyszerű

Bollé Hustler

Ára: 4 990 Ft.

Hirdetés

 

Részletek

 • Füstszínű lencse, ami gyengébb napsütés esetén is jó látást biztosít
 • Oldalsó árnyékolás
 • Csúszásmentes orrnyereg
 • Csúszásmentes szemüvegszárak
 • Lencsét páramentes és karcmentes bevonatokkal is ellátták
 • 99,99-ban véd az UVA/UVB sugárzással szemben
 • Tökéletes optikai minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát nem torzít

Miért szeretjük?

Mert egy hibátlan napszemüveg, tökéletes mindenhová, meg viszonylag elfogadhatóan is néz ki. Tulajdonképpen a legideálisabb választás azoknak, akik ezt az egész divat dolgot annyival intézik el, hogy kell egy szemüveg, mert nem látok a Naptól és ezért berongyolok az első boltba, majd egy „ez pont jó lesz” felkiáltással felkapom a hozzám legközelebb eső szemüveget.  Olcsó, egyszerű, de végtelenül praktikus. Arról nem is beszélve, hogy ha úgy hozza a sors, a legnagyobb lelki nyugalommal állhatunk neki flexelni vele. Természetesen UV szűrővel is rendelkezik.

Hátrányok

Ha esetleg vannak olyan barátaink, akik szerint a ruha teszi az embert, akkor ők azt fogják hinni, hogy szabadnapos kőművesek vagyunk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiket annyira nem érdekel a divat, illetve a szabadnapos kőműveseknek.

Az örökzöld

Ray-Ban AVIATOR

Ára: 58 990 Ft.

Hirdetés

 

Részletek

 • Nem: Férfi
 • Keret forma: Pilóta
 • Keret típusa: Teli
 • Lencse szín: Szürke
 • Keret szín: Fekete
 • Lencse anyaga: Üveglencse
 • Keret anyaga: Fém

Miért szeretjük?

Van, ami nem képes kimenni a divatból, ilyen a Ray-Ban Aviator szériája is. Csinálhat bárki, bármilyen csecse, zenélő, okos, mindent látó, gombot varró szemüveget, a klasszikus, eredetileg a világháborús vadászpilóták számára készített Ray-Ban Aviatornak mindig lesz helye a piacon. Természetesen a stílus és az elegancia mellett rendelkezik UV szűrővel is.

Hátrányok

Egyetlenegy van neki, az ára.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik nem sajnálják a pénzt egy jó esetben akár életfogytig is kitartó szemüvegre.

A környezettudatos

PROOF Ontario

Ára: Kb. 40 000 Ft.

Hirdetés

 

Részletek

 • Keret színe: Zebra
 • Lencse színe: Polarizált szürke
 • Keret mérete: 52MM lencse X 20MM híd X 140MM hossz
 • Nem: Uniszex
 • Tok: Kemény tok és törlőkendő a csomagban

Miért szeretjük?

Mint általában a formabontó dolgok, az amerikai Proof is egy garázsból indult el alig 10 éve, mostanra pedig már a világ egyik előkelő helyen jegyzett szemüveggyártója.

A Proof termékeiről tudni kell, hogy igen fontosnak tartja a cég a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, ezért igyekszik minél kevesebb műanyagot, vagy fémet használni, így az ő szemüvegeiknek fakeretük van, ami azonban mindent tud, amit a műanyag vagy a fémkerettől megszoktunk.

Hátrányok

Ezt a szemüveget se azért fogjuk megvenni, mert milyen olcsó, illetve a fakeretre értelemszerűen jobban kell vigyázni, mint a fém, vagy a műanyagra, ugyanis könnyebben törik.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem csak menőn akarnak kinézni, de fontos nekik a környezetünk védelme is.

A friss

Police Aprilia

Ára: 38 800 Ft.

Hirdetés

 

Részletek

 • Lencse szélessége: 58 mm
 • Keret mérete: normál
 • Filter kategória: 3

Miért szeretjük?

Az olasz Police 2019-es kollekciója nem próbál úgy tenni, mintha új alapokra próbálná helyezni a napszemüveggyártást, egyszerűen csak megbízható, menő és minőségi termékeket tett le az asztalra, ráadásul olyan választékban, hogy többféle szemüveg van a gyűjteményben, mint amennyi csokoládéfajtát Gombóc Artúr fel tudna sorolni. Ráadásul a Police ezt a szériát az Aprilia-val közösen jegyzi, ami magában hordozza azt is, hogy ezek a szemüvegek tökéletesek motorozáshoz is.

Hátrányok

Elég drága.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább motorosoknak, illetve bárki másnak, aki egy jó minőségű szemüvegre vágyik.

A kézzel készített világvége

Kézzel készített Mad Max szemüveg

Ára: Kb. 33 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert ez a típus egységfrontba tömöríti a Mad Max és a cyberpunk rajongókat.

Sokat nem is kell rajta rugózni, a szemüveg minden szempontból hibátlan, ráadásul kézzel készített, bár egy üzleti tárgyalásra az ember nem biztos, hogy ezt venné fel.

De például egy fesztiválra, vagy bármilyen más rekreációs tevékenységhez ideális.

Hátrányok

Ez sem éppen olcsó és van jó pár élethelyzet, amikor nem érdemes viselni.

Kiknek ajánljuk?

Kosztümös, beöltözős arcoknak, fesztiválozóknak és mindenki másnak, akik szakítani kívánnak a konvencionális napszemüveg meghatározással.