Jelzi a betegségeket az orvosi tetoválás

Turi Dániel
Vércukor, pH, albumin-szint - mind olyan értékek, amik meghatározzák az egészségi állapotunkat. Mostantól azonban egy orvos helyett, a tetoválások is képesek megmondani, hogy ki vagyunk-e téve valamilyen egészségi kockázatnak.

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt: tetoválást csináltat. Lehetséges, hogy egy emléket szeretne örökre magán viselni, de vannak, akik egyszerűen esztétikusnak, kifejezőnek tartják, ha bizonyos mintákat magukra varratnak. Egy német kutatócsoport azonban most olyan tetoválásokat mutatott be, amik mindezeknél sokkal fontosabb – bizonyos esetekben akár életmentő – feladatokat látnak el. Egy müncheni egyetemen ugyanis, Ali Yetisen vezetésével kifejlesztették a tetoválást, ami az emberi szervezet változásaira reagálva egyszerűen elszíneződik, jelezve azt, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel – írja a designtaxi.com.

A kísérletezést évek óta disznóbőrrel folytatták, hamarosan azonban már embereken is elkezdhetik alkalmazni az eljárást. A lényege az, hogy

a tinta, amit a tetoválás során használnak bioszenzorokkal rendelkezik, amik egyszerűen elszíneződnek, abban az esetben, ha a szervezetben nem várt, súlyos változás következik be.

A kutatások és a kísérletek jelenlegi fázisában három olyan, alapvető fontosságú, a testben végbemenő változást képes jelezni a tetoválás, amik bizonyos esetekben akár életmentő segítséget jelenthetnek: ezek a vércukor, a pH és az albumin-szint.

Három különböző értéket figyel az orvosi tetoválás
Fotó: iheartintelligence.com

A vércukor a diabéteszben szenvedőknek lehet nagy segítség, akik így akár – természetesen a tetoválások és a technikai fejlesztések során – odáig is eljuthatnak, hogy elfelejtsék a vércukormérőket. Az albumin változása a szervezetben azonnal képes jelezni, hogy valami komoly gond van a májjal, a pH-értéket mutató tetoválások pedig képesek figyelmeztetni arra a viselőjét, hogy egészségtelenül működik a veséje, valamint a tüdeje. A módszer kifejlesztésére egyébként a szakértők elmondása szerint két fő indok miatt volt szükség: az egyik az, hogy

az emberek gyakran nem veszik túl komolyan a testük jelzéseit, hajlamosak az utolsó utáni pillanatban orvoshoz menni, amikor már lehetséges, hogy késő.

A másik pedig épp ennek az ellenkezője: vannak, akik minden aprósággal kórházi ápolást igényelnek, holott ez nem is lenne indokolt – ilyen esetekben a tetoválást viselők megbizonyosodhatnak arról, hogy valóban orvosi ellátást igénylő gondról van-e szó vagy sem.

A tetoválás fejlesztése jelenleg sajnos még ott tart, hogy egy-két esetet leszámítva, ha a tetoválás egyszer elszíneződött, utána nem képes visszaállni az eredeti állapotára. Egyszóval, egyelőre ezek csupán egyszer használatos figyelmeztetések a tetoválás viselőinek, de a kutatócsoport tagjai bíznak benne, hogy hamarosan erre is találnak megoldást.