Merjünk most külföldről rendelni?

Balázs
Elég sok egymásnak ellentmondó hírrel és hiedelemmel találkozni manapság a témával kapcsolatban, ezért nem árt egy kicsit rendet tenni közöttük.

A koronavírus és a következtében megjelenő különféle korlátozó rendelkezések nemzetközi szinten is komolyan fellendítették a különféle nagyobb webáruházak forgalmát, hiszen a vásárlók igyekeznek minél ritkábban kimozdulni és ezáltal csökkenteni a járványnak való kitettségüket. No de megtehetjük ezt a megfertőződés veszélye nélkül? Besunnyoghat-e a vírus a háztartásunkba egy Wishes, Aliexpresszes vagy Amazonos csomaggal?

Erre nem könnyű egyértelmű választ adni, azonban olyan nagyon megijednünk sincs értelme, lévén, ha betartunk pár alapvető elővigyázatossági és higiéniai szabályt, akkor a megfertőződésünk esélye a statisztikai minimumra csökken.

A Covid19 elsősorban ugyanis emberről terjed emberre és nem különféle tárgyakról. Ez persze nem jelenti azt, hogy az utóbbi módon ne kaphatnánk el a betegséget, csak azt, hogy igen kicsi az esélye. Gondoljunk bele, ha ez másképp lett volna, mekkorát robbanhatott volna a vírus világszerte 2019 decembere és januárja között, amikor a fél világ Kínából rendelt cuccokat. Már ennek az elmaradása is igen jó indikátora annak, hogy nincs nagyon félnivalónk attól, hogy egy Kínában, vagy a világ bármelyik másik pontján feladott csomagtól kapjuk el a betegséget. Egyrészt azért, mert ezeknek az átfutási ideje jócskán meghaladja az egy hetet, ami túl van a vírus eddig szabadban mért élettartamán. Másrészt viszont, ha tutira akarunk menni, akkor a megkapott csomagot kesztyűben és maszkban vegyük át a futártól, majd tegyük valami száraz helyre és pár napig tartsuk karanténban, ha így teszünk, egész biztosan nem lehet semmi bajunk.

Mit nem tanácsos Kínából rendelni?

Szóval, ha a vírustól nem kell tartanunk, akkor mik lehetnek a kockázatai manapság az online rendelésnek? A Wish és az Aliexpress is szépen hasít, nyugodtan rendelhetünk tőlük bármit, ám a felfokozott kereslet és a járvány utórengései miatt számíthatunk némi késésre, ami abból a szempontból nem rossz, hogy ezzel még tovább növekedik a becsomagolás és a kézhez kapás között eltelt idő.

Amire viszont érdemes odafigyelni, hogy a járvány elleni védekezést elősegítő dolgokat kitől rendeljük meg.  Nem állítjuk, hogy nincs a kínai partnerek termékei között olyan, ami ne működne jól, viszont nagyon sok olyan hírt hallani (spanyoloknál, cseheknél), ami a Kínából rendelt hasonló termékek hasznavehetetlenségéről számolnak be.

Forrás: Getty Images

Ennek az lehet az oka, hogy a kínai gazdaság most gőzerővel ráállt arra, hogy elássa a saját és a világ népességét mindenféle Covid19-től védő, vagy kimutató cuccal (tesztek, maszkok, fertőtlenítők, stb.).

Ez szép ugyan, de mivel boldog-boldogtalan csinálja, ezért elég sok ezek között a gyenge minőségű utánzat, a hamisítványokról nem is beszélve.

Ezen termékek gyártói sok esetben nem rendelkeznek a minőségi előállításhoz szükséges képzettséggel és jogosítványokkal, míg a kínai hatóságok pedig egyelőre nem képesek ezeket maradéktalanul ellenőrizni, mivel ez a hatalmas munka erősen próbára teszi, sőt olykor meg is haladja a kapacitásaikat. Így fordulhatott elő például az, ami a spanyolokkal történt, hogy olyan gyártótól vásárolhattak teszteket, amelyik a kínaiak állítása szerint semmiféle erre feljogosító engedéllyel nem rendelkeztek.

És mi van az Amazonnal?

Ami pedig a másik nagy nemzetközi webáruházat és szállítót, az Amazont illeti, ott is megy minden rendben, nyugodtan rendelhetünk tőlük bármit, idővel kiszállítják. Az idővel részen van itt a hangsúly, ugyanis a cég bejelentette, hogy az egészségügyi termékek, élelmiszerek és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök kiszállítása élvez náluk prioritást, ami azt jelenti, hogy minden egyéb árut, amelyik nem fér bele ezekbe a kategóriákba, előfordulhat, hogy késéssel szállítanak le. Tehát, ha most akarnánk mondjuk társasjátékot rendelni, gond nélkül megtehetjük, viszont elképzelhető, hogy nem egy, hanem mondjuk két hétbe telik, míg ideér vele a futár.