Otthon 2020. március 20.

Hasznos eszközök home office-hoz, amik segítik a produktivitásod

Balázs Otthon 2020. március 20.
A jelenlegi járványveszély miatt egyre többen kényszerülnek otthonról dolgozni, ami egyébként egyáltalán nem egy ördögtől való állapot, csak be kell tartani hozzá néhány szabályt.

Az otthoni munka, vagy ahogy angolosan szeretjük mondani, a home office egyetlen valódi titka, hogy semmit ne csinálj másként, mint olyankor, amikor még be kellett járni dolgozni. Az egyetlen, amit megspórolhatsz magadnak, az az utazásra ráfordított idő, minden egyéb rutint ugyanúgy végig kell csinálni. Nem dolgozunk pizsamában, ágyból pl., mert rombolja a produktivitásunkat, hajlamosak leszünk elkalandozni, stb.

Nincs tévé, nincs zene, nincs csak szóljon valami a háttérben (kivéve, ha a normál munkavégzésed során is voltak ilyenek), nincs pihenésképpen nézzünk meg egy sorozatepizódot, mert néhány óra múlva azon kapod magad, hogy ledaráltad az évadot, a munka meg nem haladt.

Ja, és munkaidőben nincs házimunka meg gyorsan elszaladok bevásárolni sem, hiába vagy otthon.

Az a gond ezzel, hogy a többségünk hozzászokott ahhoz, hogy van egy főnöke, aki ellenőrzi, időnként a körmére néz, hogy megfelelő tempóban haladjon a meló. Otthon viszont nincs ilyen, ott mi vagyunk a saját magunk főnökei és ez a szinte korlátlan szabadság bizony nagy felelősséggel is jár.

De nézzük is meg, hogy mire van szükség az önuralmon kívül az eredményes otthoni munkavégzéshez. Mindenféleképpen kell egy számítógép, vagy egy laptop (esetleg egy külső billentyűzetes tablet), ez tényleg az a dolog, amit nem lehet megúszni. Kell egy megfelelően világos munkakörnyezet. Azt mondják, hogy minél sötétebb helyen dolgozol, annál hajlamosabb elkalandozni a figyelmed.

 

Kell egy pöpec íróasztal, amihez odaülhetsz, a legjobb, ha van arra lehetőséged, hogy reprodukáld az irodai körülményeket a dolgozószobádban. Az asztalnak jó, ha vannak fiókjai, nem árt, ha számítógépasztal, tehát eleve arra lett kitalálva, hogy géppel dolgozzanak rajta. Illetve kell még egy kényelmes irodai szék is, hiszen munkád ezen része se fog változni, jó sok időt kell töltened a gép előtt és nagyon nem mindegy, hogy milyen széken ülve teszed mindezt.

 

Végig kell gondolni, hogy milyen munkát is végzel, mennyire szükséges papírgyártó kisiparossá válnod otthon? Sokat kell nyomtatni, szkennelni, stb., akkor nem árt egy olyan készüléket beszerezni, ami ezeket tudja, az se baj, ha nem kell minden feladatra külön kütyüt vásárolni, hanem olyat találsz, ami egymagában képes végrehajtani ezeket a feladatokat.

Amennyiben elöntene a papírmennyiség, tegyél szert egy irattartó szekrényre, sokkal jobb, ha rendszerezett paksamétákkal kell dolgoznod és nem a káoszon innen, a papírhegyen túl kell megkeresni valami baromi fontos aktát. Előfordulhat, hogy lesznek olyan iratok, amiket a világ vége után még 10 évig is őrizned kell és nem számít, hogy esik, fúj, ég a ház vagy bombáznak az ufók.

Ilyenkor jól jöhet egy tűzbiztos értéktároló, amibe a legfontosabb dolgok beférnek és nagyjából mindent túlél, ha csak le nem nyeli a Balatonból kilépő Godzilla.

Mennyire gyakran fordul elő, hogy kényes adatokkal kell dolgoznod? Ha egynél többször, akkor az iratmegsemmisítő sem tűnik rossz ötletnek.

És most érkeztünk el az egyik legfontosabb kellékhez, ez a szünetmentes tápegység. Ez egész egyszerűen kötelező minden otthoni munkahelyre, mert az áramkimaradás még soha nem kopogtatott be előtte illedelmesen és érdeklődte meg, hogy mikor lesz olyan, amikor nem valami élet-halál fontosságú munkát csinálsz, mert akkor bejönne, hanem csak fogja magát és rád rúgja az ajtót. Ez ellen pedig remek védekezés a szünetmentes táp, hiszen nem csak azt akadályozza meg, hogy az, amin épp dolgozol úgy eltűnjön a semmibe, mintha nem is lett volna, de arra is jó, hogy az ilyenkor előforduló kisülésektől megvédje a munkaeszközödet.

 

Szóval nem kell aggódni, abszolválható a home office gond nélkül, már ha az ehhez szükséges akaraterővel, önfegyelemmel rendelkezünk. Az itt felsorolt cuccok nagy része ezek után csak megkönnyíti az otthoni munkavégzést, de nem létfontosságú (kivéve a számítógép/laptop és a szünetmentes táp).

Keresés az oldalon