Szépség 2020. április 25.

Otthoni hajápolás trükkök - tippek a fodrásztól

Fatima Szépség 2020. április 25.
A koronavírus miatt a fodrászhoz menetel is olyan program lett, aminek le kellett kerülnie a teendőink listájáról. Ugyanakkor mindenki vágyik a szép és ápolt hajra, ebben szeretnénk most néhány támpontot nyújtani. Egy fodrászt kérdeztünk az otthoni hajápolási praktikákról, szárításról, festésről és vágásról.

Biztosan ismerős az érzés, amikor próbálod megcsinálni a hajad, de belenézel a tükörbe és realizálod: már megint nem sikerült úgy, ahogy azt szeretted volna – és ahogy a fodrásznál megszoktad. Felteszed a nagy kérdést: vajon mit csináltam másképp, hol rontottam el? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ szakértőnk, Ország Csilla fodrász. Arról is megkérdeztük, hogyan fessünk vagy vágjunk hajat otthon és mire figyeljünk az eszközök, termékek kiválasztásakor.

Pofonegyszerű a hajmosás – vagy mégsem?

– A hajunk rendszeres tisztán tartásához szükséges eszközök – sampon, balzsam, hajmaszk és egyebek – minőségére helyezném a hangsúlyt. A nagyon olcsó áruk helyett válasszunk inkább a kicsit drágább, de professzionális termékek közül, amik már bizonyították a hatásukat. Ha sikerült kiválasztanunk a hajtípusunknak megfelelő készítményeket, akkor kezdhetjük a hajápolás legalapvetőbb szintjénél, a mosásnál.

Szögezzük le: a túl gyakori hajmosás nem tesz jót, heti 1 vagy 2 alkalom javasolt. 

A sampon önmagában tisztít, eltávolítja a felesleges koszt a hajról, míg a balzsam ezt a megtisztított felületet ápolja – kezdi a Startlapnak Ország Csilla fodrász, hozzátéve: igaz, vannak kettő az egyben termékek, ám ezeket nem ajánlja, mert a samponozás és balzsamozás két külön lépés. Az egyikkel megtisztítjuk a felületet, a másikkal ápoljuk.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Gold Quinoa + Protein

Regeneráló sampon nagyon sérült hajra 300 ml + regeneráló kondicionáló nagyon sérült hajra 200 ml + könnyű multifunkciós spray 190 ml

Hirdetés

 

– Ajánlom, hogy a balzsamot otthon is masszírozzuk a hajunkba, fejbőrünkbe, hiszen ez nem csak ellazít, hanem beindítja a fejbőr vérkeringését és a hajhagymák vérellátását. Akinek nagyon igénybe vett, töredezett a haja, annak érdemes legalább hetente egyszer vagy havonta kétszer hajmaszkot, hajpakolást használnia. Míg a balzsam kevésbé szívódik be a hajszálakba, maximum 1-2 percig hagyjuk rajta és leginkább csak a felületüket ápolja, addig a pakolás 10-15 percig a hajunkon marad, mélyebb rétegeket is elér – egyébként célszerű egy törölközővel beturbánozni, hogy meleg közeg legyen, mert a hajszálak szerkezete kitágul, így jobban beszívja magába a kellő mennyiségű ápolószert.

Schwarzkopf Professional Mad About Lengths

A hidratáló pakolás minden hajtípusra alkalmazható, intenzíven táplálja a száraz hajat a hajszálak teljes hosszában, és megelőzi a töredezést.

Hirdetés

Ajánlott a következő sorrend: samponos mosás, törülközőszáraz hajra felvinni a hajmaszkot, majd 10-15 perc múlva lemosni és balzsamozni (ezt követi persze egy újabb öblítés). 

Egy-két jó fésű nélkülözhetetlen

Ha végeztünk a hajmosással, jöhet a fésülés, szárítás. De talán sokan nem tudják, hogy ebben a vizes állapotban a hajunk nagyon is sérülékeny, így árthat neki a törülközővel való durva dörzsölés – inkább csak finoman nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

– Most következik a bontás, amit célszerű úgy kezdeni, hogy a haj végén elkezdjük a kisebb gubancokat kibontani, fokozatosan haladunk felfelé. Ki kell emelnem, hogy a fésű fajtája mennyire fontos! Sokan nem tudják, hogy a vizes haj milyen érzékeny, ezért nem szabad sűrű fogú fésűvel kibontani, hanem inkább ritkával. Száraz hajra azonban nagyon jó a sűrű fogú sörtés kefe, ami pont a szőrök miatt fényesít, kezelhetőbbé, puhábbá teszi a hajat. Leginkább a frizurákhoz szoktuk ezt használni, de mindennapi használatra is megfelel. Akinek zsírosabb a haja, annak célszerűbb a ritka fogú fésűt használni, akárcsak annak, akinek nagyon töredeznek a hajszálai – folytatta Csilla, aki arra is kitért, érdemes-e ebben a fázisban valamilyen készítményt használni.

– Kifésülő spréből érdemes hajmosás után, hajvégápolóból pedig szárítás után használni egy keveset. Lényegében ugyanazt a célt szolgálják: egy picit zsíros érzetet adnak a hajnak, ezáltal könnyebben kezelhetővé teszik.

A fésülködés nem csak arra van, hogy kibontsuk a gubancos hajat, hanem arra is, hogy a felesleges faggyút a fejbőrről a haj végére juttassuk.

Olivia Garden EcoHair

hajkefe vaddisznó sörtékkel

Hirdetés

 

– Én a természetes száradás híve vagyok otthon, de persze téli, hidegebb időszakban ez nem túl jó ötlet, mert a vizes fejbőr sokkal könnyebben megfázik. A hajszárító esetén figyeljünk arra, hogy a túl magas hőmérséklet szárítja a hajat, ezáltal seprűssé, gubancossá válik. Egy modellhez több fej is tartozik: a sima szűkítőfejjel egy körkefe segítségével egyenesre tudjuk szárítani a hajat. Ahogy görgetjük a kefét, úgy fényesítjük a hajat és a végét tudjuk formázni is (kifelé, befelé nézzen illetve egyenes legyen). A másik kiegészítő a diffúzor, amivel hullámosra lehet szárítani a hajat.

Remington Your Style D5219 hajszárító

Gyorsan és hatékonyan szárítja meg a hajat és a segítségével dúsabb hatású frizura készülhet.

Hirdetés

 

Tincsenként érdemes szárítani, vasalni és göndöríteni is. Az utóbbi kettőnél érdemes előtte hővédőt használni, de arról ne feledkezzünk meg, hogy a hajformázók lapjára ráéghet a készítmény, úgyhogy tisztítsuk meg őket, amilyen gyorsan lehet. Itt is figyelni kell a hőfok beállítására: gyenge, törékeny, szőke haj esetén érdemes alacsonyabb hőfokot választani – mondta a Startlapnak Csilla.

TIGI Tigi Pro

4 db elválasztó hajcsat, ami ellenáll a vegyi anyagoknak

Hirdetés

Ha besütjük, érdemes egyből felcsatolni a kész loknit és úgy hagyni kihűlni – ellenkező esetben jó eséllyel kilógja magát. 

Hogyan vágjam le otthon a hajam?

A férfiak könnyű helyzetben vannak, hiszen jóformán csak egy hajnyíróra van szükségük, amin beállítják az adott hosszt és a haj növekedésével ellentétes irányban elkezdik használni. Na de a nők…

Wella Professionals SP Men

SP Men frissítő sampon haj és test 250 ml + SP Men hajformázó krém hajra 100 ml + SP Men hajhullás elleni tonik 100 ml

Hirdetés

 

– A hajat úgy kell elképzelni, mint egy virágnak a szára, keresztben egy nyitott, kocsonyás szerkezet marad vágás után. A szárítás a hajvéget valamelyest összezárja, de a kocsonyás réteg nem tud azonnal összeforrni, kell még hozzá pár óra. A melegolló ebben nagy segítség: ahogy vágod a haj hosszát, egyből össze is süti a végét, ezáltal a haj keresztmetszetében lévő kocsonyás anyag nem szárad ki, hanem egyből össze van forrasztva – persze itt is fontos betartani, hogy az igénybe vett, szőke hajat alacsonyabb hőfokon vágjuk – taglalja a bajai fodrász, aki szerint a ritkítóollóval óvatosan kell bánni, mert ha egy hosszú hajat ritkítunk, a rövidebb hajszálak felállhatnak. A fejbőrtől 5 centire érdemes elkezdeni a haj ritkítását, ezen belül nem érdemes, mert az fel fog állni, nem lehet szépen lelapítani.

– Ha valaki rászánja magát, hogy otthon felfrissítse a haját, ahhoz kettő tükörre lesz szüksége: egyre magával szemben, egyre pedig a háta mögött, hogy abból a szögből is lássa a folyamatot. Egy tincset a mutató és középső ujjunk közé fogunk, az ujjvégektől számított első két ujjpercig vagyunk képesek pontosan, egyenesen vágni, a harmadiktól már nem tudjuk annyira szorítani a tincset. Amikor vágunk, akkor az előző tincsekhez képest viszonyítunk, összemérjük, hogy mindkettő ugyanolyan hosszú-e és összességében törekszünk a szimmetriára. Aki még sosem csinált ilyet, annak azt javaslom, hogy kicsiben kezdje: csak egy keveset vágjon a hajából, mert ha valami hiba becsúszna, így még könnyebb lesz korrigálni.

A haj nagy átlagban egy centimétert nő egy hónapban. Fontos az egészségügyi hajvágások rendszeressége: körülbelül 3 havonta 2 centi vágás ajánlott, mert hiába ápoljuk a hajat, igénybe van véve, törik. Viszont ha a végét felfrissítjük, könnyebben nőnek a hajszálak.

Az otthoni hajfestés titkai

Magunknak festeni a hajunkat nem kevés rizikóval jár: a festék alapjában véve roncsolja a hajat, ráadásul egy apró figyelmetlenség és akár le is égetheti a hajunkat. Csilla 3 nagy hibára mutatott rá ezzel a témával kapcsolatban:

– Sokan ott rontják el, hogy a dobozos festék hatóidejét az utolsó tincs befestésétől számítják, pedig ez nem így van. Onnantól kell figyelni az időt, amikor az első tincset befestjük. A másik hiba, amibe sokan beleesnek: nem veszik figyelembe, hogy a dobozon lévő és hajra felvitt szín nem lesz ugyanaz.

A kívántnál legalább 2 árnyalattal világosabb hajfestéket kell venni. Ami még veszélyes, az a szavatossági idő kérdése. A festék nem egyik napról a másikra romlik el, hanem folyamatosan.

A lejárati idő előtt 1-2 hónappal már érdemes kétszer meggondolni, hogy rákenem-e a festéket a hajamra. 

Amikor lenövést akarunk eltüntetni, csak arra a területre kell felkenni a festéket, majd a hatóidő lejárta előtt 10 perccel lehet ráhúzni a festéket a teljes hosszra, hogy a színt felfrissítsük és elkerüljük a kétszínűséget.

Keresés az oldalon