A legjobb samponok

Laura
Zsíros, vagy épp száraz hajra keresel sampont? A természetes, vagy a festett hajszínedet szeretnéd védeni? Segítünk.

Fogós kérdés a samponválasztás abban a világban, ahol egy drogériában egy teljes polcoszlopot pakolnak tele különféle samponokkal – hogy az online vásárolható termékek sokaságáról ne is beszéljünk.

És hogy mennyi féle hajtípus van, az végképp rátesz a választás bonyolultságára.

Ezért kerestük meg, hogy ilyen-olyan problémák esetén melyik lehet a legjobb döntés. Mutatjuk: 

1. Normál hajra: Tony & Guy Cleanse

Miért szeretjük?

AZ egyik legpozitívabb tulajdonsága a jó illata (és ez bizony, nagyon is számít egy sampon esetén, hiszen nem mindegy, mit áraszt a hajunk…). Emellett sokan kiemelik még dúsító hatását: ha nem is úgy, mint egy fodrász, de szépen megemeli az egész hajszerkezetet.

Ha a hajadnak nincs speciális igénye, akkor ez a sampon megérhet egy próbát.

Hátrányok

Nincs olyan termék, amit mindenki az egekbe magasztal Ez a sampon lelapíthatja, zsírosabbá teheti a hajat. Sajnos nem lehet megjósolni, hogy kinél mit vált ki, ezért ha nem vagy ijedős, tapasztald ki te magad, hogy nálad milyen hatást ér el!

2. Száraz hajra: Elsève Extraordinary Oil 

Miért szeretjük?

Mert szuperül táplál, mégis nagyon olcsó! Lehet másik samponnal kombinálni, és ezt csak a töredezett hajvégeire keni. További jó tulajdonsága, hogy hosszútávon táplálja a hajat – vagyis a hatása akár még azután is érzékelhető, hogy visszatértél a normál samponhoz.

Hátrányok

Vannak, akik úgy tapasztalták, hogy a hajmosás után egy nappal zsírosodni, lapulni kezdett tőle a hajuk.

3. Sérült hajra: Elséve Total Repair 5

Miért szeretjük?

Ha a hajad már a sérült kategóriába tartozik – például erősen töredezett, vagy nagyon megviselte az erős napsütés -, akkor ez a sampon válhat be. Ápol, táplál és selymessé teszi a hajat.

Egy fontos megjegyzés: az internetes értékelések alapján ez a regeneráló sampon elsősorban a dúsabb hajakkal tesz csodát. A vékony és nem túl sűrű hajat lehet, hogy túl zsírossá teszi (de persze ez sem törvényszerű).

Hátrányok

Van, akinél kifejezetten ellentétes hatást váltott ki – speciális összetevők esetén sajnos ez előfordulhat.

4. Zsíros hajra: Faith in Nature grapefruit-narancs

Miért szeretjük?

Ha zsírosodásra hajlamos a hajad, és még nem találtad meg az ideális sampont, akkor próbáld ki ezt a kevésbé ismert példányt! Nemcsak a zsírosodás ellen válhat be, hanem például a korpásodást is megszüntetheti.  Gyümölcsös illatáért is odáig vagyunk. 

Hátrányok

Előfordulhat, hogy túlzottan kiszárítja a hajadat – ez ellen balzsammal tudsz védekezni.

Külön szekciót szenteltünk cikkünkben a színvédő samponoknak, legyen szó festett, vagy természetes hajszínről: 

1. Festett hajra: L’Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino 

Miért szeretjük?

Festett haj színmegőrzésében erős versenyzőnek tűnik ez a termék. Még az erősen igénybevett hajú használói is azt nyilatkozzák róla, hogy csodásan rendbe teszi a hajat és őrzi a színt.

Hátrányok

Drága. Emellett van, aki úgy tapasztalta, hogy szárítja a haját.

2. Barna hajra: John Frieda Brilliant Brunette 

Miért szeretjük?

Ha nem találtál még természetes barna hajadra olyan sampont, ami a színét is védte volna, akkor ez ígéretes lehet. Kifejezetten a “minőségi” jelzővel illethetjük ezt a sampont, hiszen a színvédelme mellett csodaszép puhává és fényessé varázsolja a hajat. Az illata is nagyon kellemes. 

Ami fontos, hogy miután bedörzsölted a hajadba, rajta kell hagynod pár percig – a színpigmentek ugyanis csak így tudnak bejutni.

Hátrányok

Előfordulhat, hogy korpásodást, vagy zsírosodást okoz. 

3. Szőke hajra: Balea Professional More Blond

Miért szeretjük?

Szőkítő hatásban elöljáró sampon. Aki a balzsamjával együtt használja, az még inkább biztos lehet benne, hogy szőke haja még világosabb lesz.

Hátrányok

Egyik véleményezője szerint a szőkítő hatás hosszútávon inkább egyfajta sárgás színezetet ad a hajnak (nyilván ez az alap hajszíntől és a hajszerkezettől is függ.)

4. Vörös hajra: John Frieda Radiant Red

Miért szeretjük?

Sajnos per pillanat kevés olyan sampont találni a piacon, ami Magyarországra is rendelhető, és nem festett, hanem természetes vörös hajra való. A John Frieda-termék egy kivétel. Az E-vitaminos táplálás mellett gránátalma-kivonatot tartalmaz, ami plusz élénkséget kölcsönöz a vörös színnek.

Hátrányok

Kifejezett hátrányt nem találtunk!

5. Ősz hajra: L ‘Oréal Professionnel Série Expert Silver 

Miért szeretjük?

Csodás ezüstös ragyogást ad az ősz hajnak, megszünteti a kopott fehér hatást. A leírása szerint ugyan szőke hajra is használható, ám a szőke, illetve világosított hajú használói nem túl boldogok azokkal az eredményekkel, amiket okoz.  Szóval azt mondanánk, inkább kifejezetten a szürkés, fehéres árnyalatra való ez a hamvasító sampon.

Hátrányok

Volt olyan, akinek a hajában idővel sárgás, illetve kékes színezetű tincsek jelentek meg.