Gyerek 2020. augusztus 06.

Játékok a gyerek kreativitásának fejlesztéséhez

Fatima Gyerek 2020. augusztus 06.
Sokak szerint a kreativitás egy adottság - vagy van, vagy nincs -, a helyzet azonban közel sem fekete és fehér. Ez a tulajdonság igenis fejleszthető, tanulható gyerek és felnőttkorban egyaránt. Most olyan játékokat hoztunk, amikkel a kisebb korosztály ezen készségét lehet erősíteni otthon - a házon kívül és belül.

A fantázia és a kreativitás az élet sava-borsa, valósággal megfűszerezi a mindennapokat: jól jön a munkában, a tanulásban és különböző hobbikat is izgalmassá lehet tenni vele. A gyerekeknek is bőven kijutott belőle, azonban ahelyett, hogy elnyomásra kerülne, inkább fejleszteni érdemes. A legtöbben mesét olvasnak gyermekeiknek, vagy különböző kézműves foglalkozásokkal próbálják trenírozni ezen készségüket, viszont vannak olyan játékok is, amik akarva-akaratlanul “edzésben tartják” a kicsiket.

A játék és a kísérletezés elengedhetetlen a gyermek harmonikus és egészséges fejlődéséhez.

Mutatunk 5 olyan játéktípust, amik nem csak az önfeledt szórakozást, hanem a fejlődést is szolgálják.

Fejlesztő játékok
Fotó: Startlap

1. Építő játékok

A gyerekek egészen pici koruktól fogva szeretnek pakolászni, építeni, a szülők pedig nagyon jól teszik, ha építőkockákkal vagy legóval próbálják lekötni őket – persze figyeljünk a darabok méretére, nehogy a játék hevében lenyelje azokat a kicsi. A különféle színű és formájú építőkockák fejlesztik a koncentrációs és koordinációs készséget, és megismertetik a gyermekkel a színeket, a formákat és az anyagokat. Ám ennél jóval többet is hozzáadnak a fejlődéshez: a rakosgatás folyamata alatt fejlődhetnek a gyerek motoros képességei, javul a mozdulatok finomsága, a szem és kéz koordinációja, valamint a darabok beillesztésének kilogikázásával a térlátás is erősödik. A változatos darabok összeillesztéséhez a gyereknek használnia kell a fantáziáját, hiszen ő dönt arról, mit és hogyan akar építeni. Ez megalapoz egy összetettebb gondolkodást is – csoportosítás, válogatás, illesztés, párosítás, számolás -, amire nagy szükség lehet majd a tanulmányaik során.

 

House Építő játék

Ár: 19 890 Ft.

Hirdetés

 

2. Puzzle kicsiknek és nagyoknak

A puzzle gondolkodást és türelmet igényel, ami már önmagában előnyös, azonban fejleszti az összetett logikai gondolkodást, a kreativitást és a vizuális és asszociációs képességeket is – nem is beszélve a kéz- és szemkoordináció javításáról. Ezt a játszva tanulást végezheti egyedül a gyerek, de családi vagy társas programmá is válhat, ami az együttműködésre, csapatban gondolkodásra sarkallhatja a tagokat. Kisgyermekeknek a kocka vagy nagyobb darabokból álló puzzle-típusú játékokat ajánljuk, amivel megtanulják összerakni az egymáshoz illő részeket, míg a nagyobbak különböző nehézségi fokozatú játékokkal “küzdhetnek meg” változatos méretben, darabszámban és mintában.

 

Sunset Sunrise London 500 darabos puzzle

Ár: 7190 Ft.

Hirdetés

 

3. Pályák és labirintusok

Rendkívül hasznos ilyen játékokra beruházni, ugyanis ezek is sokoldalú fejlesztésre képesek. Mondani sem kell, mennyire hozzájárulnak a kéz -és szemkoordináció trenírozásához és ösztönzik a logikai gondolkodást, valamint a képzelőerőt, továbbá – a játék típusától függően – segítik a tájékozódást a síkban és/vagy a térben, a legnagyobb hasznuk azonban a problémamegoldó készség alkalmazása és javítása. Lehet ez egy kézzel rajzolt labirintus, ahol meg kell találni a kiutat, vagy éppen egy ügyességi játék, melynek keretei közt a kézügyességet és a kreatív, ugyanakkor előrelátó gondolkodást tudja gyakorolni a játékos.

 

Circular Maze Ügyességi játék

Ár: 4690 Ft.

Hirdetés

 

4. Szabadtéri móka és tanulás

Sok gyerek a szobában nevelkedik fel – ilyenkor megszólal az idősebb korosztály, hogy “bezzeg az én időmben reggeltől estig az utcán játszottunk a barátokkal, szomszéd gyerekekkel”. És mennyivel jobb lenne, ha a mai fiatalok is így nevelkednének fel, hiszen a friss levegő és a napfény jótékony hatással van mindenkire, ráadásul a természettel való szoros kapcsolat nélkülözhetetlen a gyerekek fejlődéséhez – írja a Vivre.

De mivel lehet kicsalogatni a kicsiket a szobából? A sátrak, faház, mászóháló, hinta, alagutak és egyéb szabadtéri eszközök jó megoldásnak bizonyulnak, sokoldalúan fejlesztik a kicsik készségeit és fantáziáját, és kiválóan alkalmasak a játék közben átélt érzelmek és hangulatok kifejezésére. Ha többen játszanak, megtanulhatják az együttműködés művészetét, elsajátíthatják a csapatszellemet és különböző társas készségeket.

Mi a gyerekkorunk nagy kedvencét, az ugróiskolát hoztuk el új, modern, látványos köntösben.

Hopscotch Ugróiskola játék kötélből

Ár: 9190 Ft.

Hirdetés

 

5. Szerepjátékok

Fontos mérföldkő a gyerek fejlődésében, amikor elkezd szerepjátékokat játszani. Ilyenkor olyan helyzeteket teremt, amikben saját belátása és/vagy a környezetétől ellesett minták alapján bontakozik ki. Az egyszerű utánzáson túl a fantázia és a kreativitás is nagy szerepet kap, ráadásul ezáltal jobban megismerheti a környezetét, fejlődik a kifejezőkészsége, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott életmód kialakításához – egyszóval elengedhetetlen a szocializációhoz. Több módon is elérhető, hogy a fiatal elkezdjen játszani. Eszközöket lehet beszerezni – például játékkonyhát, rendőrjelmezt, parókákat, indiánsátort, orvosi kistáskát, az egyik legizgalmasabb megoldás azonban a karaoke-szett, ami egyúttal a beszédfejlesztéshez is hozzáad.

 

Rockpocket karaoke szett gyerekeknek

Ár: 20 790 Ft.

Hirdetés

 

(via)

Keresés az oldalon