Az 5 legjobb készségfejlesztő társasjáték kisiskolásoknak

Startlap Bubba
Nem szabad hagyni, hogy a jó idő beköszöntével a társasjátékok őszig a szekrényben porosodjanak. Mindig jó sül ki belőle, ha egy piknikkosárból váratlanul előkerül a kedvenc családi társasunk, ilyenkor garantált a jó hangulat és a sok nevetés. Mutatjuk a legkedvesebb játékainkat, amiket nagyon ajánlunk a gyerekeknek. 

Örömteli pillanat, amikor a gyerek nem a mobilt vagy a tabletet nyomkodja, hanem önfeledten társasjátékozik.

A kisiskolás gyermekeknek készült  játékok nem csak hatékonyan fejlesztik a logikát és az összetett gondolkodási képességet, hanem segítenek a társas kapcsolatok fejlesztésében is.

Mielőtt elindulunk társasjátékot vásárolni, lehetőségünk van rá, hogy megnézzünk egy-egy rövid bemutató videót a játékról, így képet kaphatunk róla, hogy izgalmas vagy gondolkodós, hosszú vagy rövid játékkal állunk szemben. Akár a gyerekeket bevonva is kiválaszthatjuk, hogy melyik társas legyen a következő, amit rongyosra koptat a család. Ha sokat játszunk együtt, nő az összetartozás érzése, és könnyebben kezelhetőek lesznek a konfliktusok is.

1.      Planet társasjáték-  egy éledő világ a tenyeredben!

8 éves kortól ajánlott. Kb. 8 ezer forinttól.

Hirdetés

 

Melyik gyereket ne hozná lázba, hogy kialakíthatja a saját bolygóját rajta annyi heggyel és óceánnal, amennyit csak szeretne? Hab a tortán, hogy ha kész a bolygónk, állatokkal is benépesíthetjük, de minden állat csak a maga természetes élőhelyére telepíthető. Melyik gyerek ne élvezné ezt a teremtői szerepet?

Miért jó?

A játékban az lesz sikeres, aki előre gondolkodik és tervez, így a gyerekek megtanulhatják, hogy ne csak a részletekre figyeljenek, hanem mindig tartsák szem előtt a nagy egészet is. A kisgyerekek új ismeretek szerezhetnek a játék során, rengeteg állat élőhelyével és szükségleteivel megismerkedhetnek.

Kinek ajánljuk?

Családi társasjátéknak is ideális, de különösen az olyan gyerekeknek ajánljuk, akiket nagyon érdekelnek a természeti képződmények és az állatvilág csodái

2. Szabadulószoba Junior társasjáték

6 éves kortól ajánlott. Kb. 7 ezer forinttól kapható.

Hirdetés

 

A népszerű szabadulószobákat akár már az otthonunkba is vihetjük.

Ez egy igazi interaktív játék, ami garantáltan leköti a kisgyerekeket, és eszükbe sem fog jutni, hogy a tabletért nyúljanak.

Miért jó?

Fejleszti a stratégiai érzéket, és a gyerekek megtanulhatják a játék során, hogy milyen fontos tiszteletben tartani mások véleményét. A csapat tagjai együtt hozzák meg a döntéseket, közös nevezőre kell jutniuk, ezért az érvelési képességet is szépen fejleszti ez a játék. A Szabadulószoba Junior remek példa arra, hogy az igazán jó készségfejlesztők úgy segítik a gyerekek fejlődését, hogy azt észre sem véve, “csak” önfeledten játszanak.

Kiknek ajánljuk?

Zsúrok ideális játéka lehet, mert ugyan a játékidő 15-20 perc, de ha több mint hat gyerek játszik, két kör is gyorsan lepörög váltásban, hogy mindenki sorra kerüljön.

3. Az érzelmek birodalma – érzelmi intelligenciát fejlesztő társasjáték

5-7 évesekkel kártyák nélkül, 8-11 évesek 3-5 kártyacsomaggal, 12 évtől 5 kártyacsomaggal. Kb. 7 ezer forinttól.

Hirdetés

 

Egy játék kifejezetten családoknak, baráti társaságoknak, mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni a többieket. Ez az első pszichológiai társasjáték, amelyben gyerekek, szülők és nagyszülők együtt játszhatnak.

Miért jó?

Gyermekeink edukációjában az értelmi intelligencia fejlesztése mindig is a középpontban volt és marad is, de egyre többször érezhető, hogy az érzelmi intelligenciás képességekre is sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Az iskolában nem sokszor dicsérik meg azt a gyermeket, aki érzelmileg könnyen átél, átlát helyzeteket, és éppen túlzott empátiája miatt nehezebben old meg problémákat.

Kiknek ajánljuk?

Tényleg mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel, hogy mi miért történik bennünk. A játék nagy előnye, hogy már 7 éves korban is lehet vele játszani, de több szintje van, ahogy nő a gyermek, egyre bonyolultabbak lesznek a játékszabályok.

4. Migoga Maxi golyópálya

213 darabos. 8 éves kortól. Kb. 13 ezer forinttól.

Hirdetés

 

A kisgyermekkorban nagyon kedvelt építőjátékok továbbfejlesztett változata, amivel még a felnőttek is órákig eljátszanak. 

Miért jó?

Fejleszti a fantáziát, a kreativitást és a vizuális gondolkodást, megtanítja a gyerekeket arra, hogy merjenek bátran nagyot álmodni, hogy abból csodálatos dolgok épüljenek fel.

A kisebb gyerekek a játék során igényelhetik felnőtt segítségét is, ez remek alkalom arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt a kicsikkel.

Kiknek ajánljuk?

Nemcsak a fiúkat, de a kislányokat is leköti, akik imádnak építeni és golyókkal játszani.

Kicsit helyigényes, de egy kisebb szobában játszva is minden perce tiszta élvezet! 

5. Brainbox – Találmányok

8 éves kortól. 3 ezer forinttól.

Hirdetés

 

Sokszor igaz, hogy a legegyszerűbb játékok a legsikeresebbek. A Brainbox sorozat gyártója már óvodáskorú gyerekeknek is készít memóriafejlesztő játékokat, de ezeket nagyobb korban sem lehet megunni a témák változatossága miatt.

Miért jó?

A korai memóriafejlesztés jelentőségét mindenki jól ismeri, de az iskoláskorú gyerekek emlékezőtehetségét is ugyanolyan fontos lenne edzeni. Épp kisiskolás korban alakulnak ki a  tanulási képességek, és a memória minősége központi szerepet játszik benne, hogy a gyerek mennyire érzi magát sikeresnek.

Ebben a játékban a gyerekek rátalálhatnak arra a stratégiára, ahogyan a lehető legtöbb dolgot meg tudják jegyezni, a Brainbox központi eleme az ismétlési képesség előremozdítása. Emellett persze izgalmakkal is számolni kell a játék során.

Kiknek ajánljuk?

Ideális ajándék olyan gyerekeknek is, akiknek nincs testvérük, mert egyedül is lehet vele játszani. Közel akkora mint egy kártyapakli, elfér a piknikkosárban is!