Kütyü 2020. november 03.

A legjobb, megfizethető Full HD monitorok

Balázs Kütyü 2020. november 03.
Viszonylag pénztárcabarát áron juthatunk hozzá egészen jó monitorokhoz, már ha nem csak szövegszerkesztéshez használjuk a számítógépünket.

Manapság már szinte mindent számítógépen csinálunk, vagy legalábbis adott a lehetőség. Tudunk rajta zenét hallgatni, filmeket nézni, játszani, olvasni, oktatóvideókat nézni – a hogyan kell tökéletes tésztát főzni, vagy gyújtógyertyát cserélni témaköröktől kezdve a hangszeres zenélésen át a kisszékfaragásig. Ehhez a tevékenységhez pedig nem árt egy jobb monitor is. Nem baj, ha a készülékünk bírja a Full HD-t, mert jó, ha a videó, amit megtekintünk, ki is néz valahogy.

Vegyük is sorra gyorsan, hogy mik az alapvető követelmények abban az esetben, ha mezei felhasználók vagyunk, akik csak az életünk egyszerűsítése miatt használjuk a számítógépet, és nem vagyunk rajta csövig a játékon, vagy éppenséggel nem foglalkozunk megélhetési szinten valamilyen kreatív önmegvalósító dologgal (film, kép, videó, hang, etc.).

  • Tudja a Full HD-t: Ezt már fentebb is írtuk, de tényleg lényeges, hiszen összehasonlíthatatlanul jobban néznek ki ezen a videók és a filmek, mint SD-ben.
  • Ugyan lehet ezeknél nagyobbakba is belefutni, de az ideális átmérője a Full HD-s monitornak olyan 68-70 cm körül van, ezen a képernyőméreten jönnek ki a legjobban a Full HD jó tulajdonságai.
  • A frissítési rátája egy IPS monitornak a megfizethető kategóriában olyan 60 és 75 Hz körül mozog, ez a megszállott gamerek számára kevés lesz, mindenki másnak viszont bőven elegendő.
  • Ekkora méretnél még nem igazán számít, hogy a monitor görbített vagy sem, úgyhogy extra pénzt semmiféleképpen ne fizessünk ki az előbbiért.

Most, hogy az alapokon túl vagyunk, jöjjenek a monitorok!

Az LG

LG 27MK600M-B Monitor

Panel: IPS; Képátló: 27 col; Képarány: 16:9, Felbontás: 1920 x 1080; Képfrissítés: 75 Hz; Ára: Kb. 60 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert az IPS panel remek színeket nyújt nekünk, a monitor betekintési szöge is egész jó, ami azt jelenti, hogy akár többen is nézhetünk rajta filmet, hiszen oldalról is jól látni, hogy mi történik a képernyőn.

A monitorhoz jár saját szoftver is, ezért ha bármit át akarunk állítani rajta, akkor nem a kicsi gombokat kell nyomogatnunk a készüléken.

Ugyan nem kifejezetten egy gamereknek kitalált darab, de ha alkalmanként be-beröffentünk egy játékot, ezen a monitoron is ellehetünk velük.

Hátrányok

Az állványán a magassága sajnos nem állítható konvencionális módszerekkel. Persze, ha megvan még a nagyfater Lenin összese, akkor nem szóltunk egy szót se.

A Dell

Dell SE2719HR Monitor

Panel: IPS; Képátló: 27 col; Képarány: 16:9, Felbontás: 1920 x 1080; Képfrissítés: 75 Hz; Ára: Kb. 65 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert mindenben egy picit jobb, mint a megszokott, átlagos irodai monitor. Ha akarjuk, használhatjuk játékra, de remekül elgurulnak rajta a filmek és a videók is.

Különösen menő, hogy rendelkezik kábellyukkal is, ahol a tápkábelt és a HDMI kábelt elvezethetjük, így nem kell mindig pofára esnünk a mindenféle zsinórokban és vezetékekben.

Hátrányok

Írtuk, hogy egy kicsivel jobb mindenben, mint az átlagos irodai monitor, de igazán nem is emelkedik ki semmiben, szóval ha valami spéci dologra akarnánk használni, akkor ez nem a mi készülékünk lesz.

A BenQ

BenQ EW2780 Monitor

Panel: IPS; Képátló: 27 col; Képarány: 16:9, Felbontás: 1920 x 1080; Képfrissítés: 60 Hz; Ára: Kb. 75 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ha egy olyan monitorra van szükségünk, ami nem túl drága, de rendelkezik működőképes beépített hangszórókkal, akkor nem kell tovább keresned.

Van három HDMI csatlakozója, a frissítési rátája 75 Hz és rendelkezik AMD FreeSync technológiával is.

Ugyan nem HDR monitor, de adott esetekben tök jól tud úgy tenni, mintha az lenne.

Hátrányok

A magasságát nem tudjuk állítani, illetve a beépített hangszórótól sem kell csodát várni. Magyarán arra jó, hogy filmeket nézzünk vele, meg viszonylag hangos háttérzajt produkáljon nekünk a munka mellé, ráadásul torzítás nélkül, de az audiofilek azért eléggé utálnák.

Az Asus

ASUS PA278QV Monitor

Panel: IPS; Képátló: 27 col; Képarány: 16:9, Felbontás: 2560 x 1440; Képfrissítés: 60 Hz; Ára: Kb. 140 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ha egy olyan nem túl drága monitorra volna szükségünk, amelyik remek színekkel dolgozik és egy kicsit még nagyobb is a felbontása, mint a sztenderd Full HD készülékeké, akkor ez a mi gépünk.

A képfrissítési rátája 75 Hz, van beépített hangszórója is, és az állványán a magassága és a dőlésszöge is állítható.

Ráadásul még 90 fokban el is forgatható.

Hátrányok

Azért mindent összevetve még így is egy kicsit drágának tartjuk és a hangszórók hangereje sem túl jelentős, így nagy reményeket ne fűzzünk hozzájuk.

A Lenovo

Lenovo L24q-30 Monitor

Panel: IPS; Képátló: 23,8 col; Képarány: 16:9, Felbontás: 2560 x 1440; Képfrissítés: 75 Hz; Ára: Kb. 80 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert a 2 560 x 1 440-es felbontása és a kiváló színvilága szinte tökéletessé teszi arra, hogy filmeket, videókat nézzünk rajta. A 75 Hz-es képfrissítése pedig játékra is megfelelő (jó, mondjuk inkább van értelme körökre osztott stratégiai játékot tolni rajta, mint valami akciódúsabb FPS-t),

illetve rendelkezik VESA állvánnyal is, ami azt jelenti, hogy akár a falra is szerelhetjük.

Hátrányok

Sajnos a magassága nem állítható, valamint a talpa sem túl stabil, szóval egy billegős asztalon, vagy egy géppuskaujjú gépelő esetében kicsit rázkódhat a monitor is.

Keresés az oldalon