Kütyü 2020. október 20.

Mekkora tévét érdemes venni? - útmutató a vásárláshoz

Fatima Kütyü 2020. október 20.
Manapság szinte minden méretben rendelkezésre áll egy tévé, a lehető legváltozatosabb árkategóriákban. Mekkorát érdemes venni? Mi alapján lehet kiválasztani a nagyságát?

A válasz nagyon egyszerű: minél nagyobb a tévé, annál jobb. Persze ezt nagyban befolyásolja az a szoba, szekrény vagy fal, ahova kerülni fog. Ha valaki ennél egy fokkal árnyaltabb választ szeretne kapni, akkor az ülési távolság és a használók tagjainak a mennyiségét is figyelembe kell venni. 

Ajánlott képernyőméretek és üléstávolság

A televíziós és színházi csoportok szerint elsődleges szempont megmérni az ülési távolságot az ideális képernyőméret meghatározásához. Minél messzebb ül a használó, nyilván annál kisebbnek hat a tévé. Az ideális az, ha olyan képernyővel rendelkezik, amely kitölti a látómezőjének egy bizonyos részét – hogy mennyi az “ideális”, az vitatható.

A THX azt javasolja, hogy az ülési távolságot (hüvelykben vagy centiméterben) szorozzuk meg 0,835-tel. Ezzel megkapjuk az ajánlott képernyőátlót.

Például: ha körülbelül 2,7 méterre ülsz a tévédtől (108 hüvelyk), ezt 0,835-tel megszorozva 90 hüvelyket kapunk, ez lenne az ideális átló. Ha centiméterrel nézzük: 270 x 0,835, ez körülbelül 225 centis átlót jelent. A Mozgókép- és Televíziós Mérnökök Társaságának (SMPTE) ajánlása szerint az ülési távolságot 0,625-tel kell megszorozni. Ez azt jelenti, hogy az előbbi példa szerint egy 65 hüvelykes, körülbelül 168 centis modell működne. Bár ezek jó iránymutatások, nem kell szabályként gondolni rájuk, a valóság természetesen sokkal összetettebb.

Panasonic VIERA TX-43GX550E

Szinte minden új tévé Ultra HD 4K felbontású – csak a legkisebb és a legolcsóbb modellek HD (1080p vagy 720p) -, ám egyre több a 8K. (A 8K felbontású UHD-TV 4× nagyobb felbontást kínál a 4K-s UHD tévékhez képest – a Full HD televíziókhoz képest pedig 16-szor nagyobbat.) A 4K vagy 8K felbontású kép összes részletének megtekintéséhez vagy nagyon közel kell ülni, vagy nagyon nagy tévével kell rendelkezni – írja a Cnet. Az érem másik oldala, hogy gyengébb minőségű tartalom esetén egy nagy TV több hibát tár fel. Ahhoz, hogy a tartalom élvezhető legyen egy nagy tévén, jobb minőségűnek is kell lennie, 4K streaming és Blu-ray.

Szobauralom – az meg mi?

A másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, az a “szobauralom”. Mekkora legyen a tévé, mennyire legyen központi tényező a szobában – ez mindenképpen szubjektív elem. Egy közel 200 centis (80 hüvelykes) átmérőjű  tévé könnyen dominálhat a szobában. Nehéz szekrényre helyezni, a falra szerelés azonban segíthet egy kicsit, viszont fennáll a kockázat, hogy a szoba tévészobává változik.

Ha kételyek merülnének fel, érdemes papírból kivágni egy tévé nagyságú darabot, és megnézni, hogy áll a szobában. Ajánlott lefesteni, vagy fekete ruhát tenni rá, ugyanis így fog kinézni a kikapcsoláskor. Lehet, hogy ez egyesek számára nem számít, ám sokaknak fontos az esztétikus berendezés és a dekorációk, valamint az, hogy mindenki, a szoba bármely szegletéről élvezni tudja a tévénézést.

Egyes tapasztalatok szerint azért is jobb a nagyobb képernyőméret, mert a látómező nagyobb részét egyenletesen kitölti a fény, szemben egy sötét szobában kis képernyő nézésével, ami fárasztóbb lehet a szemnek. Persze végül a pénz és a saját preferenciák döntenek, azonban azoknak, akik az extra nagy tévéket preferálják, érdemesebb egy kivetítőre szert tenniük.

Keresés az oldalon