Otthon 2020. szeptember 28.

Hogyan szereljük falra a tévét?

Balázs Otthon 2020. szeptember 28.
Lépésről lépésre megmutatjuk, miként kell a televíziót úgy a falra szerelni, hogy ne essen le, ne álljon csálén és kábelszörnyet se növesszen maga alá.

Elég jó esély van rá, hogy a legújabb tévékészüléked a legnagyobb, amit valaha is birtokoltál, közben a szoba, amiben nézni kívánod, meg mit sem változott méreteiben. Ilyen esetben a leghelytakarékosabb elrendezés, ha a falra szereled fel a tévédet. Sőt, igazából így még jobban is néz ki.

Azonban nem egyszerű a művelet, már ha jól akarjuk csinálni és szempont, hogy kinézzen valahogy, megfelelően legyen rögzítve, valamint a világ összes kábele ne fonódjon össze egy kisebb amazóniai dzsungellé alatta, azaz nem csak úgy csehszlovák módon felgányoljuk valahova.

Tévéállvány rögzítése a készülékhez.
Forrás: Getty Images

Mire lesz szükséged?

Nyilván jó munkához megfelelő szerszámok is kelleni fognak, úgyhogy lássuk, mit kell beszerezni ahhoz, hogy a siker esélyével fogjunk neki a műveletnek.

  • Egy új tévét, mert ha nincs tévénk, minek akarnánk a falra szerelni, ugye.
  • Egy állványt, ami megtartja a falon a tévét.
  • Fúrógépet, a megfelelő fúrószárakkal. Ha kifejezetten nagy, vagy nehéz tévét próbálunk felszerelni, mindenféleképpen tömör falat keressünk hozzá, illetve olyan fúrószárat, ami azt viszi.
  • Vezetékkeresőt, bár ez opcionális, hiszen ha a magunk két kezével építettük a házunkat és jó a memóriánk, akkor semmi szükség rá. Ha azonban nem ez a helyzet, ebben az esetben tanácsos egy ilyennel kicsit megvizsgálni a kiválasztott falat, mielőtt önfeledten nekiesnénk a fúróval és szétcsapnánk mondjuk a villanyvezetéket.
  • Mérőszalagot, hiszen jó, ha tudjuk, hogy van-e akkora rész a kiszemelt falrészen, mint amekkora tévénk.
  • Vízszintezőt, már ha nem rajongunk a ferde tévékért.
  • Csavarhúzót, amivel az állványhoz rögzíted a tévét. Ezt még soha, senki nem tudta úgy megcsinálni, hogy ne kellett volna csavarhúzót használnia.

Milyen állványt használjunk?

Ez attól függ, hogy mit szeretnénk. Ha csak egy szerkezetet, ami egy fix pontban biztonságosan megtartja a tévénket, akkor olyan nagyon sokat nem is kell gondolkodni a dolgon, ez egy pár ezer forintos tétel, van, hogy eleve a készülékhez is mellékelnek egy ilyet. Ha azonban szeretnénk időnként módosítani a tévénk helyzetén, pl. lefelé, vagy felfelé dönteni, esetleg egy adott pályán mozgatni, akkor már komolyabb költségekre számíthatunk, alakítsuk az igényeinkhez és a pénztárcánkhoz a végső döntésünket.

Az egyetlen dolog, amire érdemes nagyon odafigyelni, az az úgynevezett VESA-szám. Ez adja meg, hogy a tévénk rögzítésre szolgáló lyukai klappolnak-e az állvány ezen célt szolgáló réseivel. Ha nem, az baj.

A VESA szám lényegében milliméterben kifejezve a távolságot jelenti a tévé vízszintben és függőlegesen található rögzítőrései között. Ezt lemérhetjük mi is, de ma már a legtöbb készülék mellékelt leírásában is feltüntetik. Csakis olyan állványt vásároljunk, amelyik VESA száma megegyezik a tévénkével. Ellenkező esetben lesz egy tök jó állványunk, amit letehetünk a szoba sarkába és nézegethetjük, mert másra nem lesz jó.

A művelet

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor jöhet a szerelés. Ha kimértük a helyet a falon és bejelöltük rajta a tévé sarkait (innen fogjuk tudni, hogy hova is tegyük az állványt), indulhat a fúrás-faragás. Arra kell csak odafigyelni, hogy előbb az állvány falra szerelhető részét rögzítsük, aztán jöhet a tévére rakható része. Mielőtt a két állványrészt összekapcsolnánk, érdemes bekötni a tévébe a hozzá tartozó kábeleket, majd az összepasszintáshoz tanácsos segítséget kérni, mivel ez az etap kétemberes meló.

Ha megvan és a tévé is a helyére került, valamint a csavarokat is meghúztuk, akkor itt a következő lépés, hogy mit csináljunk a kábelekkel. Ez a tévéhasználati szokásaink függvényében kettőtől akár hat, vagy még több kábelig is terjedhet. A legjobban akkor járunk, ha kábelcsatornát, vagy szegélylécet használunk hozzá, persze a lusták megoldása is játszik, miszerint a falra szerelt tévé alá állítunk egy komódot és amögé bezúdítjuk az összes kábelt.

Hát, nagyjából így működik a tévé falra szerelése, persze ha nem akarunk ennyit szívni vele, meg időt pazarolni rá, akkor mindig megoldás keríteni egy embert, aki pénzért ezt megcsinálja nekünk.

Keresés az oldalon