A legjobb televíziók 2021-ben

Marci
Manapság már itt a 21. században gyakorlatilag alig van értelme olyan tévét választani, ami nem okos, hiszen az ember lehetőségei megsokszorozódnak egy internetkapcsolat segítségével. Ennek megfelelően igyekeztünk a legfrissebb készülékek közül kiválogatni nektek a legjobbakat.

(Frissítve!) A tévévásárlás komoly elhatározás, nem is a legolcsóbb mulatságok egyike, így nem árt nagyon pontosan tisztába lenni azzal, hogy milyen készüléket is szeretnénk magunknak. Először is be kell lőni a méretét, majd megnézni, hogy elfér-e ott, ahova szánjuk. Egy csomó káromkodással tarkított szívástól kímél meg minket, ha fogunk egy mérőszalagot és a még meg nem vásárolt tévé átmérője alapján úgy körül belülre megnézzük, hogy van-e neki annyi hely a komódon, mint szeretnénk.

Ha haladni akarunk a korral és elengedjük a szocializmusból velünk maradt gyakorlatot, miszerint a tévé helye a csipketerítős asztalon/komódon van, akkor dönthetünk úgy is, hogy a falra szereljük azt fel.

Ez így a lapos tévék korában már azért is praktikus, mert sokkal kevesebb helyet foglal és lényegesen kevésbé balesetveszélyes is.

Ugye a hajdani tévék megtermett, nehéz jószágok voltak, amiket nem lehetett csak úgy véletlenül lesodorni, ám ezek utódai sokkalta könnyebbek, így a kutya, macska, szuperhősöst játszó Jencike mind potenciális veszélyforrásként jelennek meg ebben a helyzetben. Ezeket a rizikófaktorokat pedig a falra szereléssel elég jól ki lehet iktatni (a másik verzió a pár körrel macerásabb, állatokat menhelyre, kölyköket bentlakásos katonai óvodába/iskolába zsuppolása lenne, de ez lehet, hogy inkább már a túltolás minősített eseteként vonulna be a pszichológiai szakkönyvekbe).

Okos vagy nem okos?

Amennyiben a készülék helyét már megtaláltuk, akkor nekiállhatunk nézelődni, hogy mégis mifélét vegyünk.

Ne essünk hasra attól, ha okostévéként hirdetnek egy terméket, hiszen ma már szinte valamennyi tévé a piacon okos.

Nincs is nagyon értelme másmilyent venni, hiszen ki a fene akar életfogytig kereskedelmi csatornákat nézni, ha van Netflix és HBO Go?

Nem érdemes extra garanciát vásárolni, ha ugyanis a készülék hibás, akkor a probléma egész biztosan elő fog kerülni az alapból járó 24 hónapos perióduson belül is, ha pedig nem, akkor meg tök mindegy, hogy 2-3-5 évre fizetünk-e be.

Full HD, 4k vagy 8k?

Fontos kérdés még a felbontás, jelenleg Full HD és UHD (4k) tévéket érdemes nézegetni. Ugyan a piacon megjelentek már a 8k-s felbontással dolgozó termékek is, de ezek egyelőre piszok drágák és csak akkor van értelme megvásárolni őket, ha a jövőnek szándékozunk televíziót venni. Kétségtelen ugyanis, hogy néhány éven belül a tartalomszolgáltatók már elárasztják a piacot a 8k-s produkcióikkal, azonban ez még a jelenre nem áll meg. Az alapvetően 4k-ra optimalizált filmet pedig a 8k-s készüléken is csak 4k-ban tudjuk megnézni.

A Full HD jelenleg nem rossz, viszont a jövőre nézve már meglehetősen elavult történetnek tűnik.

2021-ben Full HD tévét venni nagyjából olyasmi lehet, mint száz éve közlekedési célból lovat vásárolni. Persze, elvisz A-ból B-be, de egy idő után kitiltanak a sztrádáról és marad a kertek alatt csalinkázás.

A legjobb választás ma a 4k, ugyanis egyre könnyebb tartalmat találni hozzá, megfizethető és még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a 8k olyan mértékben fenyegethesse a jövőjét, ahogyan ezt most a 4k teszi a Full HD-vel.

OLED vagy QLED?

Azt sem árt eldönteni, hogy milyen kijelző típusa legyen a tévénknek. Ha azt gondoljuk, hogy 150-200 ezer forintnál nem akarunk többet költeni a történetre, akkor ignorálhatjuk nyugodtan a dilemmát, hiszen nagy valószínűséggel LED képernyős tévénk lesz. Viszont amennyiben úgy vagyunk vele, hogy egy rendes tévére nem sajnáljuk a pénzt, akkor hamarosan belecsöppenhetünk a QLED kontra OLED vitába.

Nem tisztünk igazságot tenni ebben a kérdésben, maradjunk annyiban, hogy mindkét vonalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A QLED kijelzőknek általában problémájuk van a fekete szín megjelenítésével és ez egy besötétítős esti mozizás közben akár zavaró is lehet, viszont cserébe nem annyira hajlamosak a tükröződésre, így a jól megvilágított terekben is élvezhetően működnek. Ezzel szemben az OLED gyönyörű fekete színt és lélegzetelállító kontrasztot képes bemutatni, viszont ez a kontraszt sajnos fordítottan arányos a fényerővel és az OLED képernyőktől nem idegen a ghosting, tehát a beégés jelensége sem.

LG a CES kiállításon (Photo by Mario Tama/Getty Images)

A mozitévé

LG OLED55CX3LA

Kijelző: OLED; Felbontás: 4k; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 139 cm; Ára: kb. 410 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert szinte minden ízében hibátlan. Remek a képminősége, a készülék maga szinte papírvékony és alapvetően egy jó OLED tévéhez képest még csak nem is annyira drága.

Külön menőség, hogy 4k-n képes hozni a 120 FPS-t, így a gamerek számára is jó választás lehet.

Hátrányok

A saját hangrendszere a tévének lehetne jobb is, ugyanis a súlyosabb basszusoktól hajlamos betorzítani. Nem rendelkezik HDR10+ támogatással.

Kiknek ajánljuk?

Bárkinek, aki jó áron akar tényleg jó tévét venni.

Michele Tantussi/Getty Images

A jóhangú OLED

 

Sony Bravia KD-55A8 Tv

Kijelző: OLED; Felbontás: 4k; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 139 cm; Ára: Kb. 450 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért, mert ebben a tévében egyesül a Sony hagyományosan erős képminősége egy elég bivaly hangcuccal és ezáltal kiváló központi szereplője lehet a házimozi életérzésnek.

Hanggal is irányítható, így nem kell a közös tévézést a távirányító rituális felkutatásával kezdeni.

A remek hangzáshoz hozzájárul a Sony akusztikai kalibráló rendszere, amivel pár egyszerű lépésben a saját környezetünkhöz igazítja a tévé a hangzását.

Hátrányok

Az operációs rendszere egy kicsit döcögős, elsőre nehezen kiismerhető, valamint sújtják az OLED tévék klasszikus hátrányai is, mint például a tükröződés, illetve ha vadállat módjára használjuk, akkor a beégés.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem akarnak külön hangcuccot installálni a tévéjükhöz és többnyire esténként, vagy elsötétített szobában szeretnek filmeket nézni.

David Becker/Getty Images

A legjobb gamer Tv

 

Samsung QE55Q80TA Tv

Kijelző: QLED; Felbontás: 4k; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 140 cm; Ára: 360 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ez a tévé a Samsung korábbi QLED modelljeinek a sikerére próbál építeni és nagyon jól csinálja.

Különösen figyelemreméltó az igen alacsony bemeneti késleltetés (input lag), melynek következtében ez a tévé lehet a gamerek legjobb barátja, láthatóan ők is a célcsoportja ennek a készüléknek.

A készüléket a Samsung legfrissebb 4k-s processzora hajtja és élénk HDR színvilággal operál.

Hátrányok

Nincs benne Dolby Vision és a QLED tévék közül is van sok jobb teljesítményű, amit megvásárolhatunk.

Kiknek ajánljuk?

Gamereknek.

YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Megbízható tévé olcsó áron

 

TCL 50C715 Tv

Kijelző: QLED; Felbontás: 4k; HDMI csatlakozók: 3; Képátló: 127 cm; Ára: 209 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert elég jó áron juthatunk így egy 4k-s tévéhez, sőt, ezen az áron talán minden tekintetben ez a legjobb tévé, amit megvásárolhatunk.

A Roku az egyik leggyakrabban frissített operációsrendszer és ennek köszönhetően gyakorlatilag az összes valamire való streaming szolgáltatót támogatja, így nem kell többé mindenféle kiegészítő kütyüvel bohóckodnunk ahhoz, hogy fogni tudjuk ezeket.

Hátrányok

Nem az igazi gamereknek, már ha mindent ki akarunk hajtani a PS5, vagy az Xbox Series X konzolunkból. Magyarán nem megy neki a 4k/120 FPS. Akkor sem ez a mi készülékünk, ha szeretjük a vakítóan éles fényerejű tévéket. Nem árt, ha értünk, vagy van olyan ismerősünk, aki ért a tévé kalibrálásához, mert a kép gyári beállításai nem a legjobbak.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem akarják a gatyájukat kifizetni egy tévéért és nem bánják, ha a megfelelő élvezeti értékhez ezt-azt át kell állítani benne.

Tévé a jövőből

 

Samsung QE85Q950TST Tv

Kijelző: QLED; Felbontás: 8k; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 215 cm; Ára: 2 895 999 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert szinte teljes mértékben cáfolja a QLED kijelzővel kapcsolatos hátrányokat. Remek fekete színt ad, a HDR jóvoltából pedig csodálatos képi világot varázsol elénk.

Rendelkezik hangasszisztenssel is és összességében a pénzért kapható legteljesebb tévéélményt nyújtja, ami csak (józan ésszel) elérhető.

Képes kezelni a 8k felbontású tartalmakat is és mindent figyelembe véve a QLED technológia jelenlegi csúcsaként köszönthetjük.

Hátrányok

Nem támogatja se a Dolby Visiont, se a Dolby Atmost. A 8k felbontásnak tartalom hiányában még nincs nagyon értelme és a kirívóan jó minőséghez sajnos kirívóan magas ár is társul.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a jövő számára akarnak tévét vásárolni és hajlandók rá egy autó árát is elkölteni.