Utazás 2019. február 05.

A legjobb felszerelések síelőknek

bubba Utazás 2019. február 05.
Ha még csak most ismerkedsz a síeléssel, nem kell feltétlenül óriási költségekbe verned magad, hiszen a legtöbb felszerelést akár kölcsön is kérheted vagy kibérelheted a pályán, illetve a szaküzletekben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell felkészülnöd, ezért összeszedtük, hogy melyek azok az alapfelszerelések, amelyek nélkül nem érdemes belevágnod a sportágba. Férfi és női cuccokat is mutatunk.

Síléc és sícipő

A legfontosabb természetesen a síléc és a sícipő, bár a szakértők szerint az első pár alkalommal nem érdemes még beruházni ezekre. Utána azonban kiválaszthatjuk a saját, kedvenc lécünket. 

FÉRFI ALL MOUNTAIN SÍLÉC XLD 500-AS, KÉK, NARANCSSÁRGA WED'ZE

78 mm-es széles, Light Woodcore Tec: cap szerkezet könnyű, fa magon. 74 990 Ft.

Hirdetés

 

A sícipőt már érdemesebb beszereznünk kezdőként is, ha viszonylag rendszeresen, azaz évente több napra szeretnénk járni síelni. Ehhez azonban minden esetben hasznos egyénileg kérni tanácsokat a szakértőktől. 

Salomon Divide Sport

Jelenleg Black / Purple Shade színben kapható, 49 900 Ft.

Hirdetés

Védőfelszerelések

Ha valamin nem érdemes spórolni, akkor azok az alap védőfelszerelések – mondja Fehér Gyula síedző, a budapesti SkiOutlet síszaküzlet tulajdonosa és vezetője.

A legfontosabb síeléskor kezdőként és haladóként is a fejünk védelme, amihez elengedhetetlen egy jó sisak és egy síszemüveg.

Fehér Gyula szerint ezeket inkább újonnan szerezzük be, hiszen fontos, hogy jó minőségűek és sértetlenek legyenek. Gyerekeknél 15 éves kor alatt ráadásul a legtöbb országban már kötelező is a sisak viselése – igaz, itthon még nincs ilyen szabályozás.

De a felnőtteknél is nagyon ajánlott, a kezdőknek különösen, hiszen ők bizonyos szempontból védtelenebbek a pályán – mondja Fehér Gyula, aki szerint szerencsés, hogy egyre kevesebb síelőt lehet a pályákon sisak nélkül látni.

Cygnus sísiak

Kemény külső héj, ütésálló bélés, síszemüvegtartó, multifunkcionális szellőzőnyílás. 21 990 Ft.

Hirdetés

 

Más sportágakhoz tervezett bukósisak nem megfelelő síeléshez, például a kerékpáros vagy a lovagló sisak, viszont a síbukót más téli sportokhoz is használhatjuk.

Nem érdemes síszemüvegen sem spórolni, és mondjuk sima napszemüvegben síelni, ugyanis a szemüveg nem csak az UV-sugárzástól véd, hanem a mechanikai sérülésektől, a menetszéltől és természetesen a csapadéktól is, ezeket pedig nem tudja egy napszemüveg – magyarázza a szakértő.

A síszemüveg Fehér Gyula szerint mindenféle pályán és minden időben elengedhetetlen.

Wedze síszemüveg bármilyen időre

Felnőtt és gyerek síszemüveg, 520-as, 520-as, fotokromatikus. 21 990 Ft

Hirdetés

 

Snowboardosoknak egyébként kezdőként is érdemes egy rendes, protektoros kesztyűt beszerezni, hogy megakadályozzuk a csukló sérüléseit, illetve nekik ajánlatos a hát alsó szakaszát is védő gerincprotektor használata.

Zanier Scheffau ZX Női síkesztyű

Vízálló, légáteresztő, gyorsan száradó. 8999 Ft.

Hirdetés

Síruha

Nem ritka a magyar sípályákon a farmerban síelő kezdők látványa sem, de Fehér Gyula szerint ennél azért érdemes alaposabban felkészülni az első alkalmakra is.

Annál is inkább, mert egy jó sídzsekit utcára is bátran hordhatunk, de a sínadrágot és a kesztyűt is tudjuk a pályán kívül is használni, például korcsolyázáshoz vagy téli túrákhoz.

Fontos, hogy olyan, minőségi terméket válasszunk, ami bírja a sportolással járó fokozott igénybevételt és mindenféle halmazállapotú csapadéknak ellenáll.

Benger Rosi síkabát

100% poliamid, Víz-és szélálló, légáteresztő, könnyen kezelhető, strapabíró. 39 999 Ft.

Hirdetés

 

Sokan kezdőként csak a felsőruházattal foglalkoznak, pedig a megfelelő aláöltözet is nagyon fontos síeléskor. Korábbi cikkünket is érdemes elolvasni az alapdarabokról egyébként, ahol szintén az aláöltözetet emeltük ki, mint egyik leglényegesebb ruhadarabot. 

Női aláöltözet

Légáteresztő, rugalmas és puha. 4990 Ft.

Hirdetés

 

NŐI ALÁÖLTÖZET NADRÁG SÍELÉSHEZ 900-AS, FEKETE, RÓZSASZÍN WED'ZE

Hőtartó, kivezeti az izzadságot. 5990 Ft.

Hirdetés

 

Ezek természetesen szintén olyan ruhadarabok, amik bármikor jól jöhetnek télen, nem csak a sípályán.

A sízokni szintén kritikus pont, hiszen nagyon kellemetlen lehet, ha kényelmetlenül érezzük magunkat a sícipőben, vagy fázik a lábunk, ám arról, milyen a tökéletes sízokni, egy másik cikkben fogunk majd értekezni.

Keresés az oldalon