Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az Ipartestület egy városi rendezvény keretében. A verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa volt, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző fagylalttal kapcsolatos szórakoztató, egyben edukatív és kóstolóval egybekötött bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot – írja a Cukrászat.net.
A szakmai zsűri döntése alapján az Év Fagylaltja címet Márton Sándor „Dörgicsei mandulás” kreációja nyerte el, amely a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóban készült. A „Pávai kedvence” elnevezésű almás kategória aranyérmese szintén az ő „Tündérpite” nevű alkotása lett, így idén ő vihette haza a legtöbb elismerést.

Sosem neveztek még ennyien
A versenyen öt kategóriában, rekordszámú, összesen 100 fagylalt indult, köztük hagyományos, mentes és alapanyaggyártók által készített fagyik is. A résztvevők kreativitása ismét határtalan volt: a klasszikus málna és eper mellett olyan különlegességek is szerepeltek, mint a sós pisztácia feketeribizlivel, karamellás kukorica, vagy épp a pisztácia pesto maldon sópehellyel.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A fagylalt bemutatókon a tavalyi győztes „Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel” mellett a „Karamellás kukorica fagylaltot” is megismerhették a látogatók, valamint bemutatkozott a „Krémes tiramisu fagylalt, extra crunchy kávés ropogóssal és kávés-tejcsokoládés variegátóval” és a „Dobostorta revolúció” is, mely az idén 140 éves hungarikum dobostorta tiszteletére készült el fagylalt formában.
A főbb díjazottak:
Az Év Fagylaltja 2025: Dörgicsei mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
Mentes kategória aranyérmese: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Balatonszemes
„Pávai kedvence” kategória győztese: Tündérpite – Márton Sándor, Balatonfüred
Közönségdíj: Pisztácia kandírozott citrusokkal – Marsa Éva Heléna, Nagykőrös
Szakmai szervezetek díja: Balatoni mámoros csokoládé – Bergmann Nándor, Balatonfüred
A nyertes fagylaltok több helyszínen is kóstolhatók lesznek a nyár folyamán.